Roti kukus – Zoet brood uit de stoompan
Roti kukus is een zoet brood wat wordt bereidt in de stoompan in plaats van in de oven. Er zijn diverse variaties op dit recept te vinden maar de basis is overal gelijk. Ik koos er in dit geval voor om bakpapier in de stoompan te leggen maar dit wordt ook vaak met een theedoek gedaan.
Roti kukus
Behalve dat ik verslaafd aan bloggen ben, probeer ik ook om zoveel mogelijk andere blogs te bekijken. Dat lukt niet altijd maar mijn favoriete moment is toch ‘smorgens vroeg met een bakkie koffie uitgebreid Bloglovin te scannen op leuke nieuwe berichten. Ga ik ook daadwerkelijk op bezoek bij een blog dan laat ik eigenlijk altijd wel een comment achter. Want dat vinden we tenslotte allemaal leuk toch?
De ene keer is het een comment op een recept, de andere keer op het stuk dat geschreven is.
En dan kom je blogs tegen waar mensen 100 comments hebben achter gelaten en blogs zonder een enkel comment. Tuurlijk heeft het ook te maken met het aantal bezoekers van je blog, want geen bezoek dan heb je waarschijnlijk ook geen comments, lijkt me toch?
Maar wanneer laat jij nou een comment achter en wanneer klik je weer door?
Op sommige posts krijg ik nul comments, op sommige tientallen. En dan vraag ik me wel eens af waar dat nou eigenlijk aan ligt. Dus ik dacht ik vraag het gewoon eens aan de mensen die het kunnen weten! 🙂
Gestoomde cake
Zo nu we dat aan de kant hebben kunnen we overgaan tot de orde van de dag en dit recept van een gestoomde cake oftwel roti kukus… Roti betekent brood en kukus gestoomd.
Ik heb natuurlijk al eens eerder cake gemaakt in een stoompan en ik vind het toch elke keer verrassend hoe anders het is van een standaard cake. Er gaat geen boter in dus als je op je vet inname let dan is dit een cake die magerder is als de standaard. (niet dat er geen suiker in gaat dus wat dat betreft heeft het nog wat werk voor het een gezonde cake zal worden!)
Overigens vind ik dit meer een cake dan een brood, mede door de hoeveelheid suiker die er in het recept gaat.
Beetje droog
Wat vond ik ervan? Lekker, maar wel droog. Komt natuurlijk door het gebrek aan boter. Wat ik dan wel weer grappig vond is dat de oorspronkelijke receptenmaker er als tip bijzet om vooral de cake warm te eten met een klont boter erop. Ja dan is ie weer lekker natuurlijk! Ik vond het wel een verrassend experiment om zo eens een hele cake in mijn stoompan te maken. Dus ik ga het zeker nog een keer proberen maar misschien het recept iets aanpassen. Ben er nog niet uit!
Roti kukus
Ingrediënten
- 3 eieren
- 200 gr suiker
- 1 el vanille suiker
- 1 dl 7up
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 mespuntje zout
- 1 el cacaopoeder
Instructies
- Mix de eieren met de suiker en het zout. Voeg de 7up (of spa rood) toe en als laatste het zelfrijzend bakmeel. Mix alles goed en zorg dat het glad en klontjesvrij is. Bekleed je stoompan aan de binnenkant met bakpapier. Zorg ervoor dat je niet alleen de randen bedekt maar ook de zijkanten.
- Doe het grootste gedeelte van het beslag in de pan. Door het restant van het deeg meng je de cacaopoeder. Dit voeg je daarna toe aan de rest van het beslag en maak hier een creatief marmer effect van. Dus niet helemaal doorroeren! Doe om de deksel van je stoompan een schone theedoek (om te voorkomen dat het water terug drupt op je cake)
- Vul het onderste deel van je pan met water en breng dit aan de kook. Plaats het gedeelte met het beslag erin erop en sluit af met de deksel met theedoek. Laat het op medium vuur ongeveer een half uurtje stomen.
- Zorg dat de pan niet droog kookt.
- Serveer de cake warm met een beetje boter…
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hi, ik zit te scrollen naar “het recept” van roti kukus. Ik probeer mijn recept elke keer beter te maken. Als je roti kukus laag blijft is er toch iets misgegaan. Op de foto is hij ook erg compact en ziet er niet luchtig uit.
Mijn recept is eenvoudig:
6 eieren
1 whiskeyglas meel hoeft niet zelfrijzend meel te zijn
1 whiskeyglas suiker
3 of 4 vanillesuiker
Ong. 100 ml bruisend water
Eerst de eieren mixen na egale kleur doe je de suiker en vanillesuiker erbij. Mix dit 7-10 minuten en daarna het meel erbij en weer 7-10 mixen. Op het laatst het bruisend water erbij en heel even mixen.
Gebruik toch die theedoek, door bakpapier gaat er geen stoom. Die theedoek schraap je later even schoon met een lepel en daarna de was in.
Laat hem 40 tot 45 stomen!
Ah thanks voor de tips Debby. Het is al een oud recept. Inderdaad tijd om dat nog eens te maken! Ik heb een Indonesische vriendin en toevallig hebben we binnenkort een nieuwe kooksessie gepland dus lijkt me een goed moment om de roti kukus nog eens te maken! Ga zeker jouw tips meenemen.
Een beetje verlate reactie, maar ik zie dit recept dan ook voor het eerst. En ja kleine moeite om een comment achter te laten. Mijn moeder is in Indonesië geboren en in 1951 naar NL gegaan. Haar tante maakte voor ons elke week Roti Kukus voor tijdens de schoolpauze. Ik kook nog steeds op de manier van mijn overgrootmoeder die een volbloed Sudanese was (West Java)
Tegenwoordig zie je in Indonesiê dat zijn opengebarsten en zeggen dat het hoort. Visueel is het ook leuk, maar ik denk dat het vooral een praktische reden heeft. Het is heel lastig om te bepalen of de Roti Kukus gaar is. In principe wil je de pan niet openen.
Ik denk dat hij droog is omdat hij opengebarsten is. Als je alles dicht laat met de theedoek er goed op en vastgeknoopt op de deksel dan wordt hij niet droog. Alle vocht blijft in de pan. De goede Roti Kukus is verre van droog en je hebt dan ook geen boter nodig. Dat deden wij nooit. Gewoon een witte Roti Kukus vind ik het lekkerst en dan in sneetjes snijden. Roti betekent trouwens brood. En wij noemen nu nog steeds getoast brood Roti Goreng.
Super leuke blog verder en ik ga zeker meer van je bekijken.
Dankjewel Martijn en ook bedankt voor de tips. Ik ga de roti kukus zeker nog een keer proberen en dan goed.. 🙂
Dank voor dit makkelijke recept, het is een heerlijke roti koekoes geworden.
Fijn dat het in de smaak is gevallen Lea!
Wauw lekker, gestoomde cake! Ik heb ook een lekkere op m’n blog staan, een Chinese. Toch maar eens betere foto’s maken eigenlijk 🙂
Ik ben heel slecht in het reageren op blogs omdat ik ze vaak via m’n iPhone lees. Misschien moet ik net als jou doen: ’s ochtends de dag achter m’n laptop (ipv telefoon) beginnen om blogs te lezen én te reageren. Want reacties krijgen dat is inderdaad leuk!
Meestal begin ik mijn dag achter de computer met Facebook, maar daar moet ik sowieso van afkicken 😛
Zo, nu ga ik aan mijn blogpost voor de foodblogswap beginnen 😉
Ja reageren op je iPhone is niet te doen. Ik gebruik mijn iPad en zelfs dat is soms al niet handig, maar 100 keer beter als de iPhone natuurlijk. Gewoon inderdaad minder Facebook El en meer blogs! (Is echt leuker hoor…) Ooo en foodblogswap… Thanks voor de reminder!
Ik zit nu achter m’n computer met een ontbijtsmoothie om mijn bloglovin’ lijstje door te nemen. Goed he? 😉 En er staat geen tabje open met een Facebook venster!
Ik ga proberen dit vaker te doen!
Goed bezig El! Trots op je…:)
Ik laat meestal alleen een comment achter als ik iets toe te voegen heb (iets grappigs of interessants), maar ik vind het zelf altijd super leuk om comments te krijgen dus eigenlijk zou ik het ook bij anderen vaker moeten doen!
Ja en het is ook gewoon leuk om te laten weten dat je langs bent geweest. Althans ik vind dat zeker leuk om te zien/horen/lezen.. 🙂
Lees het hilarische verhaal van Yvonne Keuls en haar reis naar Canada, als ik mij goed herinner. Het gaat in elk geval over de roti kukus. Staat in één van haar boeken.
Hey Simone,leuk dat je een roti kukus hebt gemaakt! (en dat hij is gelukt!)
De koek komt oorspronkelijk uit Indonesie en roti kukus betekent letterlijk: gestoomd brood.
En inderdaad ‘hoort’ hij open te scheuren als een bloem, het teken dat de koek oh zo luchtig is! Nadeel: lastiger om door deze scheur, mooie,gelijke punten te snijden..
Mocht je geen 7up of Spa in huis hebben, alle priklimonade is geschikt, op de een of andere manier vervliegt de smaak hiervan rijdens het stomen.
O ja, nog even het laatste Indische weetje: de meeste Indische dames gebruiken een theedoek waarin het beslag gegoten wordt in plaats van bakpapier (na gebruik elke theedoek òf weggooien,òf weken..)Maar…bakpapier is natuurlijk véél makkelijker !
Wat leuk Cynthia! Dank je wel voor de aanvullende informatie. Ik wist dus helemaal niet dat ie open hoorde (of kan ) scheuren en wat het betekent wist ik al helemaal niet… 🙂
Grappig, vraag ik me ook wel eens af. Ik bekijk elke morgen de bloggers waarop ik geabonneerd ben. Niet via bloglovin, vindt ik op zich wel handig, maar is te makkelijk wegscrollen, waardoor je leuke blogs kan missen, dus ik laat het via de e-mail binnen komen en kijk het dan online! Wanneer ik het iets minder druk heb, kijk is ze allemaal en anders highlight ik er een paar blogs uit. Blogs met reclames, daar reageer ik vaak niet op (maar ook daar zijn weer uitzonderingen natuurlijk). O ja en als ik verplicht mijn wordpress account moet invullen, dat vind ik ook vervelend, want die linkt naar een oud blog (niet bestaand meer). Lastig. Captcha schrikt mij niet af, maar vind ik ook niet aantrekkelijk. O ja en spam ga ik met mijn filter tegen (en volgens mij heb ik geen captcha in ieder geval niet als ikzelf een comment geef).Wat me weer terugbrengt bij je recept. Heel aantrekkelijk en wat leuk om 7-up te gebruiken om het gerecht luchtig te krijgen. Weer een andere invulling! Ben benieuwd naar de rest van de comments.
He Andrea, je kunt dat laten aanpassen overigens in wordpress. Als het een .org blog is moet je even een berichtje achterlaten op het forum en dan wordt het voor je geregeld. Ik had datzelfde probleem namelijk en werd niet goed van de hoeveelheid oude en niet meer bestaande blogs. Was zo gepiept! En via email is wel handig maar dan zou ik nog meer email krijgen als nu en dat is ook geen optie. Zie nu door de bomen het bos al niet meer!
Recepten die me aanstaan kopieer ik naar mijn mapjes in Word.
Zodra ik iets gemaakt heb en het bevalt me schrijf ik een comment.
Ik wil altijd eerst proeven en dan pas reageren.
Dus het gaat er niet om of ik iets leuk vind of niet.
Fijne Paasdagen en groeten van Petra
Nou dat lijkt me ook een prima manier om te reageren Petra! Ik vind het ook altijd super als iemand laat weten of ze iets wel of niet lekker vinden. Of als er iets niet goed is… 🙂
Leuk dat je je dit afvraagt. Ik vraag het me soms ook af. Alhoewel ik wel vaak reacties krijg, maar soms ook minder terwijl ik toch heel enthousiast ben zelf en dan verwacht je dat anderen ook reageren.
Ik doe nu ook wat jij doet. ’s Ochtends bloglovin af en alle blogs bekijken. Meestal laat ik wel een comment achter. Zelf vind ik het ook heel leuk om reacties te krijgen, maar ook om reacties achter te laten. Als iemand een leuk verhaal of bijzonder recept heeft of heel enthousiast is ergens over, reageer ik meestal. Op advertorials reageer ik vaak niet, behalve als het weer leuk verwerkt is in het recept of in een review.
Dit vind ik ook zo’n cool recept waar ik op zou reageren. Gewoon met 7up. Ben heel benieuwd hoe het smaakt.
Ik vind het ook echt leuk om andere blogs te bekijken en ik zou serieus willen dat er meer uren in een dag zaten want het is bijna onmogelijk (of niet bijna, het is onmogelijk) om bij te blijven en comments achter te laten!
Vandaag ga je vast heel veel reacties krijgen. Meestal als je reacties verwacht, krijg je minimaal en omgekeerd. Ik vind het ook een beetje onzinnig om alleen maar te schrijven: “dat ziet er lekker uit”! Ik reageer trouwens wel altijd als ik een recept van iemand heb gemaakt. Verder die captcha-ding-toestand waar Es het hier boven over heeft, vind ik zelf ook irritant. Maar ik heb het op mijn blog wel eens weggelaten en dan wil je niet weten hoeveel spam je dan krijgt! Daar zit ik ook niet echt op te wachten, soms echt wel 100 per dag! Ik heb er veel meer een hekel aan als je comment eerst goed gekeurd moet worden! Bij jou ziet het er allemaal erg lekker uit en je foto’s zijn natuurlijk ook fantastisch!
groeten, Caroline
Ik denk ook wel dat dat het verschil is tussen blogger en wordpress. De spam filter van Akismet is gewoon erg goed en je hebt eigenlijk geen captcha nodig, terwijl je dat met blogger dus wel nodig hebt en dat is wel een beetje jammer. Maar al die spam wordt je ook niet vrolijk van!
Met zo’n vraag moet ik dan natuurlijk wel weer reageren. Ik reageer op recepten eigenlijk minder vaak, gewoon omdat ik niet altijd iets nuttigs te zeggen heb.
Ook neem ik niet de moeite te reageren als ik zie dat er al enorm veel reacties zijn. Dan heb ik toch niet het gevoel dat iemand het nog leest.
Oh en reageren moet niet teveel moeite zijn, dus ik heb een hekel aan de captcha’s die ik nooit kan lezen. Of de verplicht reageren onder profielen die ik niet heb.
De cake laat ik nog even staan, ik ben bezig met een vegan-challenge. Maar mijn stoompan moet ik wel weer eens uit de kast halen!
Ja die captcha dingen vind ik ook dramatisch. Gelukkig kom je die niet tegen op wordpress blogs, althans meestal niet. Is echt een blogger ding volgens mij. En heel vaak werken ze dan weer niet goed… Irritant dus. Maar ik lees wel altijd alle reacties, ook als er al honderd zouden zijn… Niet dat ik die ooit heb gehad hoor… Haha…
Soms ligt het er ook aan. Ik vind een reactie achterlaten met een captcha-ding-toestand altijd heel,onhandig. Meestal klik ik dan ook weer weg.
En soms weet ik gewoon niet echt iets zinnige te zeggen. Vind “dat klinkt lekker, ga ik ook eens maken” zo afgezaagd…
Goede cake trouwens. Leuk die poedersuiker… Hahahaha
Ik reageer meestal als ik ergens door verrast ben en er zo enthousiast over ben dat ik ook echt denk dat ik het zelf ga maken. Maar soms ben ik te ‘druk’ met bloglovin scannen dat het er bij in schiet. Niet leuk, want reacties krijgen vindt iedereen fijn.
Hahaha… Ja goed he die poedersuiker.. 😉 Ziet er zo echt uit.. Maar inderdaad zo’n captcha ding is dramatisch!
Heel goede vraag Simone! Ik moet je het antwoord schuldig blijven… Maar ik vraag me dit ook heel regelmatig af!! Ik probeer zo vaak mogelijk te reageren omdat juist de interactie het bloggen zo leuk maakt, maar soms heb ik mijn reageerbui niet
ik zie dat maar de helft van mijn antwoord er staat…grrr vanaf mobiel gaat het dus niet erg vlekkeloos 😉 Ik had er nog aan willen toevoegen dat ik graag meer tijd zou hebben om andere blogs actiever te volgen…en dat als bloggers zelf nooit reageren op comments, ik merk dat ik zelf ook geen reactie meer achterlaat. Zo ongezellig! 😉
O ja dat mobiele ding is niet altijd even handig he… 😉 Ik weet wat je bedoelt!
Goede vraag, haha. Ik merk vaak dat als er al veel reacties zijn ik mijn reactie maar achterwege laat. En blogs waarvan ik weet dat de auteur toch niet reageert op de comments neem ik meestal ook de moeite niet meer, dan voelt het zo nutteloos. Maar ik merk het zelf ook hoor. Mijn meest populaire blogpost heeft maar een paar comments terwijl anderen er tien of twintig hebben. Gek hoe erg dat verschilt. Maar ik zal weer eens wat vaker een comment plaatsen 😉 ik vind het zelf ook altijd leuk als er een reactie komt.
Ja het heeft vaak niet te maken met de populariteit van een post. Sommige posts krijgen echt duizenden views maar geen comments en andere compleet andersom… Blijft toch een gek ding eigenlijk!
Tja wanneer wel wanneer niet. Dat is een goeie. Soms heb je de geest en komt er een opmerking in je op en zet je dat neer. Soms blijkbaar niet. Haha.
Zelf ook een lange tijd geleden roti Kukus gemaakt maar dan in 1 persoonsvormpjes. Smaakten ok maar was een beetje teleurgesteld dat de cakejes niet open waren gegaan wat ze soms doen. Als een bloem. Toen hoorde ik weer dat de ene Indo dat vooral niet wilt en de ander juist wel. Nou ja heel persoonlijk dus. Zou het nog eens moeten maken. 🙂
O ik wist dus niet eens dat ze open moesten gaan als een bloem. Betekent dat dan dat ie eigenlijk mislukt is? 🙁
Nee hoor helemaal niet. Het ligt aan de persoon wat zijn voorkeur heeft. Open of dicht. Soms gebeurd dat tijdens het stomen en soms dus niet. En waarom dat nou wel of niet gebeurd…geen idee!! 🙂
tja, met boter wordt alles lekker(der). 🙂
en over dat reageren. tja, doe ik als ik geprikkeld wordt. antwoord waar je wat aan hebt, he? maar is ook afh van mijn bui enmet welk apparaat ik iets lees.
Ja welk apparaat! Dat is wel een dingetje inderdaad want op mijn Iphone kan ik het wel lezen maar reageren is een drama en dat geldt soms ook voor reageren met mijn ipad…