Deze lekkere rijstcake maak je in een stoompan en door het kaneel en door het stomen heeft het een heel bijzondere smaak.

Gestoomde rijstcake | simoneskitchen.nl

Gestoomde rijstcake met kaneel

Notitie aan mijzelf: je hebt een grotere stoompan nodig… Notitie 2 aan mijzelf: je moet je gezond verstand eens gebruiken als je iets in een klein stoommandje doet… Het begon allemaal zo goed die ene middag. Ik zou heerlijke gestoomde rijstcake maken, een geweldige tonijnsalade en later voor het avondeten coca cola kip. Een paar dagen daarvoor had ik het boek Lemongrass en Ginger door Leemei Tan gekregen.

Leemei ken je misschien van het Engelstalige blog  My Cooking hut welke ik al jaren volg. Ik wist niet dat ze een boek had uitgebracht totdat we een Vietnamees getinte avond aan het bespreken waren die Tom en ik twee weken daarvoor hadden gepland. Leemei was heel behulpzaam met allerlei tips over het menu en op enig moment in onze (facebook) conversation werd het duidelijk dat ze dus een kookboek had gemaakt. Dus ik zou ik niet zijn als ik er niet meteen eentje bestelde op Amazon. Hoezo impulsief… 😉

Gestoomde rijstcake | simoneskitchen.nl

Ik kreeg het boek dus binnen en was zeker niet teleurgesteld. Het is prachtig en er staan een berg Aziatische recepten in. Al mijn favoriete landen zijn vertegenwoordigd… Op dat moment was het alweer een tijdje geleden dat we naar Azië waren geweest en ik kon dus niet wachten om weer wat Aziatische smaken te proeven. Ik bladerde dus door het boek terwijl ik bedacht welke recepten ik wilde gaan maken en ik ging elke keer terug naar dat ene recept met een snapper of die met de Singapore krab!

Rijstcake uit de Filipijnen

Maar ja, zowel de snapper als de blue swimmer krab zijn niet meteen ingredienten die je hier kunt vinden (of uberhaupt verse krab) dus dat moet wachten tot een volgende keer. Ik wilde ook geen Thais of Vietnamees gerecht doen want dat kook ik al redelijk vaak. Dus – je raadt het al – ik koos als eerste gerecht de gestoomde rijstcake. (van de Filipijnen!) Het leek me een gezond alternatief voor de vettere cakes die ik daarvoor allemaal had gemaakt..

Matcha rijstcake | simoneskitchen.nl

Welke stoommand

Maar… en hier komt de maar…. Ik had alleen twee kleine bamboo stoommandjes. Ben gek op die dingen want ze zijn normaal gesproken prima voor twee personen en voor deze cakejes kon ik met gemak 3 kleine vormpjes in het mandje krijgen zonder problemen. Dat wil zeggen… waar ik even geen rekening mee had gehouden is dat de cake natuurlijk gaat rijzen.

Ik vond het dan ook ongelooflijk suf van mezelf dat ik daar niet aan had gedacht toen ik ze erin stopte. Ze stoomden er vrolijk op los terwijl ik bezig was om de ingrediënten voor de tonijnsalade te snijden en toen ik na tien minuten even in het mandje gluurde sloeg de schrik me om het hart… Verdorie… de hele bovenkant van de cake zat vastgeplakt aan de bovenkant van het stoommandje! Het moge duidelijk zijn dat het er niet zo fraai uitkwam.

En omdat ik de bakjes ook wat erg vol had gedaan duurde het veel langer als de 15 minuten die het eigenlijk had moeten duren maar ze kwamen er uiteindelijk wel gaar uit, behalve dat ze er niet meer uitzagen! Kun je zien hoe beschadigd ze zijn?

In de bovenstaande foto heb ik ze een beetje opgeleukt maar alsnog…. niet meteen wat ik in gedachten had!

Mislukte cake!
Mislukte cake!

Ik had nog een beetje over en die had ik in een klein rond bakje gedaan en dat was de enige die er een beetje fatsoenlijk uitkwam. De vorm van de kom was echter een beetje maf, maar het werd perfect gaar in de voorgeschreven 15 minuten. Ach nog een reden om dan maar eens een echte stoompan te kopen toch?

Gestoomde kaneel rijstcake | simoneskitchen.nl

Kleinere vormpjes

Na het debacle met de te kleine stoompan moest het natuurlijk overnieuw gedaan worden. Dus ik besloot om de volgende dag de rijstcake overnieuw te maken maar nu beter. Op pad om een grotere stoommand of pan te kopen maar dat was natuurlijk nergens te vinden. Dus ik moest naar een andere oplossing zoeken… Ik gebruikte dezelfde bamboe mand als de dag ervoor maar dit keer nam ik kleinere vormpjes. Zijn ze niet mooi?

De rijstcake met kaneel zelf was erg lekker. Niet te zoet, een klein beetje plakkerig in textuur en met wat geraspte kokosnoot en een tikkie suiker over de bovenkant was het perfect. Een ding dat me opviel  was dat cakejes die ik in het bamboe mandje had gestoomd allemaal een beetje open waren gebarsten aan de bovenkant. Ik had ook een cakeje iets anders gestoomd. Hiervoor had ik namelijk de stoommand in een pan gezet en vervolgens de deksel op de pan gedaan. Maar doordat het vocht dan minder verdampt werd de cake dus steviger van structuur en barstte niet. Op de laatste foto (onder de receptkaart) zie je ze naast elkaar ter vergelijking.

Niet glutenvrij

Even goed om te weten is dat deze rijstcake met kaneel dus niet glutenvrij is. Er zit zelfrijzend bakmeel in. Ik ga binnenkort nog eens een rijstcake maken zonder bloem, dus wordt vervolgd.

Gestoomde rijst kaneelcake | simoneskitchen.nl
steamed rice cakes

Gestoomde rijstcake met kaneel

2.34 van 3 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenAziatisch

Een lekker luchtig en licht rijstcake recept met kaneel. De cake wordt gestoomd en je gebruikt daardoor ook veel minder vet
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 50 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 150 gr rijstbloem
  • 75 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 el bakpoeder
  • 1/2 tl gist poeder
  • 95 gr suiker
  • snufje zout
  • 200 ml + 2 el kokosmelk
  • 1/2 el gemalen kaneel
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 el kokosrasp
  • gemalen palmsuiker of licht bruine suiker om te serveren
  • Vers fruit om te serveren

  • Doe de rijstbloem, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, instant gist, suiker en zout in een mengkom. Voeg je specerijen (kaneel, kardemom en kruidnagel) eraan toe en meng alles goed door. Voeg de kokosmelk toe en 2 eetlepels water en roer tot de suiker is opgelost. Laat staan bij kamer temperatuur voor 30 minuten.
  • Verdeel het mengsel over zes kleine vormpjes.
  • Zet de vormpjes in een bamboe- of gewonen stoompan en stoom voor een minuut of 15 of tot de cakes goed zijn gerezen. Afhankelijk van de maat van de stoompan, moet je de rijstcake wellicht in gedeeltes stomen. Serveer warm of koud met kokos geraspt eroverheen en een beetje suiker als je wilt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 264kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwit: 4g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.4g | Natrium: 6mg | Kalium: 211mg | Vezels: 1g | Suiker: 16g | Vitamine A: 2IU | Vitamine C: 0.4mg | Calcium: 61mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
steamed ricecakes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.