Dit lekkere recept voor een rijstcake met banaan maak je met sticky rijst en is glutenvrij en lactosevrij.

Sticky rijstcake met banaan

Sticky rijstcake met banaan

Een tijd terug waagde ik me aan het maken van rijstcake, maar ik gebruikte een aantal dingen die ik niet helemaal vond kloppen. Ten eerste zat er zelfrijzend bakmeel in en ten tweede was het stomen van de cake niet helemaal gegaan zoals ik had bedacht. De rijstcake met kaneel zelf was wel erg lekker. Maar ik wilde graag een glutenvrije variant maken.

Want een rijstcake hoort wat mij betreft niet met zelfrijzend bakmeel gemaakt te worden. Ik ging dus op zoek naar een ander recept wat ik kon gebruiken. Ik kwam terecht bij het recept van Luke Nguyen. Ik ‘kende’ hem van Masterchef AustraliĆ« en de eerdere recepten die ik van hem probeerde klopten goed. Tijd dus om de sticky rijstcake met banaan uit te proberen.

Sticky rijstcake met banaan

Branden van de bananenbladeren

Een truc met de bananen bladeren die ik dus nog niet kende; als je de bladeren even over de vlam van het gasfornuis houdt worden ze soepel en kun je ze zonder problemen vouwen over je rijstcake heen zodat je mooie pakketjes hebt om in je stoompan te leggen. Echt, ik heb geen zinnig idee waarom ik daar niet eerder achter ben gekomen. Je wilt niet weten hoe vaak ik al met gespleten bananen bladeren heb lopen prutsen! En ze worden er ook nog eens mooi glanzend van.

Gestoomde rijstcake

Maken van de rijstcake

Je laat de kleefrijst een nacht of minimaal 8 uur weken en daarna kook je het kort in de kokosmelk. Na een minuut of 5 a 6 wordt de rijst dik en plakkerig. De rijst is dan nog niet gaar maar het stoomt straks voor een half uur in de bananenbladeren dus dat komt goed.

Met de bananenbladeren als extra gereedschap maak je vervolgens pakketjes van de rijst met de banaan ertussen. Je legt een lepel kleefrijst op een – behandeld – bananenblad en hierop komt de banaan. Daarna eindig je met weer wat kleefrijst en je vouwt het geheel in elkaar.

Als je het bananenblad goed hebt gebrand heb je daar verder geen prikkers voor nodig. Je legt het blad eenvoudig met de naad naar beneden in een stoommand of stoompan.

Heb je nou geen gasfornuis maar een inductieplaat dan kun je die bananenbladeren wat lastig bewerken. Maar een creme brulee brander of een aansteker werkt ook. Met een aansteker ben je wel langer bezig om de rijstcake pakketjes te maken. Ik zou een creme brulee branden aanraden.

De rijstcake met banaan is vervolgens het allerlekkerste als je het warm eet.

Rijstcake met banaan
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Gestoomde sticky rijstcake met banaan

Let op dat je genoeg tijd inruimt voor het weken van de kleefrijst
Voorbereidingstijd: 8 uur 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 8 uur 50 minuten
Dieetsoort glutenvrij
Porties: 10 personen

Ingrediƫnten

  • 500 gr kleefrijst in water geweekt voor een nacht
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 tl zout
  • 200 gr suiker
  • 1 el olie
  • bananenbladeren
  • 4 rijpe bananen

Instructies

  • Giet de rijst af en doe het in een hete wok of pan. Roer de kokosmelk, zout en suiker erdoorheen. Breng aan de kook en laat dit zachtjes koken voor ongeveer 5-6 minuten of tot de kokosmelk is opgenomen en de rijst dik en plakkerig is geworden. Roer de olie erdoorheen, doe het mengsel dan over op een blad en laat afkoelen. Let op dat de rijst op dit moment nog niet gaar is!
  • Maak de bananenbladeren zacht door ze even boven de vlam van je gasfornuis te houden (je kunt ze ook stomen of even in de magnetron doen) Leg een bananenblad neer en doe een eetlepel van de afgekoelde rijst erop. Leg daar een stuk banaan op gevolgd door een extra eetlepel van de sticky rijst. De banaan zit als het ware ertussenin.Vouw de randen van je bananenblad eromheen alsof je een pakketje maakt.
  • Ga zo door met de rest van je rijst, banaan en bananenblad. Als je de bananenbladeren goed zacht hebt gemaakt dan heb je verder niks nodig om de bladeren in vorm te houden.
  • Vul een stoompan met water en breng dit aan de kook. Leg de pakketjes in je stoompan met de vouw naar beneden en laat dit voor 30-35 minuten stomen.
  • Eet als ze nog heet zijn!
Gang: Dessert
Keuken: Aziatische keuken
Trefwoord: rijstmeel
Dieetsoort: glutenvrij

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 392kcal, Koolhydraten: 73g, Eiwit: 5g, Vet: 10g, Verzadigd vet: 8g, Meervoudigd onverzadigd vet: 0.4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Natrium: 125mg, Kalium: 292mg, Vezels: 3g, Suiker: 26g, Vitamine A: 30IU, Vitamine C: 4mg, Calcium: 15mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!