Simone's Kitchen

Gestoomde sticky rijst cakes met banaan

Gestoomde kokos banaan cake | simoneskitchen.nl

Toen we recentelijk in de kookclub gestoomde rijstcake maakten met banaan gevuld en met kokos bleef het geheel heel plakkerig en nat dus het eind resultaat leek meer op een soort pudding als op een cake die je in je hand kan houden. Dit was meer een ‘ik neem een lepeltje en neem nog een hapje’-cake. Ook heel erg lekker maar ik kan dat dan toch niet helemaal uitstaan en dan ‘moet’ het opnieuw. Aldus gezegd en gedaan. Tenslotte hadden Es en ik last minute ons Mexicaans thema veranderd naar het wel heel ruime “Aziatische” thema en dit paste er prima in.

Kokos banaan stoom cake | simoneskitchen.nl

Ik gebruikte dit keer het recept van Luke Nguyen. A. Omdat ik het boek nu eenmaal heb en B. omdat zijn recepten voor zover ik heb weten te achterhalen kloppen. Ok, die met de rare ingredienten zal ik nooit weten natuurlijk (miereneieren enzo..) maar goed, dat even terzijde.

Dit ging dus helemaal prima en het resultaat was smakelijk en lekker sticky en zoet.

Een truc met de bananen bladeren die ik dus nog niet kende; als je de bladeren even over de vlam van het gasfornuis houdt worden ze soepel en kun je ze zonder problemen vouwen over je cakeje heen zodat je mooie pakketjes hebt om in je stoompan te leggen. Echt, ik heb geen zinnig idee waarom ik daar niet eerder achter ben gekomen. Je wilt niet weten hoe vaak ik al met gespleten bananen bladeren heb lopen prutsen! En ze worden er ook nog eens mooi glanzend van.

Kokos banaan stoomcake-3

Gestoomde kokos banaan cake | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gestoomde sticky rijst cakes met banaan

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr kleefrijst in water geweekt voor een nacht
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 tl zout
  • 200 gr suiker
  • 1 el olie
  • bananenbladeren
  • 4 rijpe bananen

Instructies

  • Giet de rijst af en doe het in een hete wok of pan. Roer de kokosmelk, zout en suiker erdoorheen. Breng aan de kook en laat dit zachtjes koken voor ongeveer 5-6 minuten of tot de kokosmelk is opgenomen en de rijst dik en plakkerig is geworden. Roer de olie erdoorheen, doe het mengsel dan over op een blad en laat afkoelen. Let op dat de rijst op dit moment nog niet gaar is!
  • Maak de bananenbladeren zacht door ze even boven de vlam van je gasfornuis te houden (je kunt ze ook stomen of even in de magnetron doen) Leg een bananenblad neer en doe een eetlepel van de afgekoelde rijst erop. Leg daar een stuk banaan op gevolgd door een extra eetlepel van de sticky rijst. De banaan zit als het ware ertussenin.Vouw de randen van je bananenblad eromheen alsof je een pakketje maakt.
  • Ga zo door met de rest van je rijst, banaan en bananenblad. Als je de bananenbladeren goed hebt zacht gemaakt dan heb je verder niks nodig om de bladeren in vorm te houden.
  • Vul een stoompan met water en breng dit aan de kook. Leg de pakketjes in je stoompan met de vouw naar beneden en laat dit voor 30-35 minuten stomen.
  • Eet als ze nog heet zijn!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

7 comments

  1. Avatar

    iedere keer als ik weer een die dag denk moet ik weer lachen! Deze waren ook heel lekker. Die Aziatische hamburgers heb ik van het weekend nog gemaakt. Ook zo’n blijvertje!
    Snel maar weer eens een dat maken! X

  2. Avatar

    Eens een date. Date. Stomme autocorrect….

  3. Avatar

    Ik ben heel benieuwd naar sticky rijst. Heb het nog nooit gegeten, maar lees/hoor er altijd zoveel goeds over 🙂

  4. Avatar

    Nou ze staan in de stomer hoor. Ik heb het met zwarte kleefrijst gemaakt. De smaak doet me nu al denken aan een snack die ik in Thailand vaak at. Witte of zwarte kleefrijst gestoomd in een stuk bamboe. Bedankt voor de inspiratie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!