Simone's Kitchen

Creme brûlée – kerstdessert met romige perfectie

creme brulee, romige perfectie | simoneskitchen.nl

Alweer zo’n lekker kerstdessert

Het leek zo eenvoudig. Ik vond een recept voor creme brûlée in mijn favoriete bakboek van Donna Hay Modern Classics. Room en eieren, wat kon er verkeerd gaan leek me? Fout! Er is nog steeds dat beroemde Nederlandse gezegd ‘Hoogmoed komt voor de val’ en ja, dat was behoorlijk van toepassing in dit geval. Je denkt dat iets makkelijk is en voor je het weet zit je met de gebakken peren (of in dit geval met de gebakken eieren)

Heerlijke romige creme brulee | simoneskitchen.nl

Ik maakte de – waarschijnlijk redelijk klassieke – fout om de eieren te ver te verhitten. Het stond ook niet heel duidelijk in het recept dat je het mengsel met de eieren niet boven de 100 graden moest verhitten dus ik zette het pannetje op het fornuis en het bubbelde er lustig op los. Ik bleef wel continue roeren maar tja, eieren boven de 100 graden verhitten is per definitie natuurlijk al snel vragen om problemen als je niet wilt dat het gaat stollen. Ik had dus wat beter op moeten letten en misschien gewoon een beetje logisch na moeten denken, maar ja het was een goede leerschool en het is tenslotte een van de redenen dat we nagenoeg altijd de gerechten voor kerst eerst testen. Dat scheelt een flinke flater tijdens het echte kerstdiner!

Omdat ik nu toch al zover was gekomen heb ik het dessert wel afgemaakt ondanks de klontjes die zich hadden gevormd. Het smaakte goed, dus voor ik het in de oven deed heb ik het door een fijne zeef gehaald waarmee het merendeel van de klontjes weg waren. Het was niet te eierig en eigenlijk nog verrassend lekker. Misschien ook omdat ik er niks meer van verwacht had.

zelf creme brulee maken | simoneskitchen.nl

Uitdaging nummer twee was het creeëren van het perfecte krokante laagje. Ook hier eigenlijk moeilijker als ik had verwacht, maar na wat oefening was ik drie keer zo blij met de creme brûlée branden die we ooit eens voor kerst hadden gekregen van vrienden. Een heel handig hulpmiddel!

De truc is om vooral de suikerlaag die je erop strooit (gebruik gewoon fijne kristalsuiker, niet te grof) gelijkmatig proberen te strooien en zeker niet te dik. Ik neem vaak creme brûlée als ik in een restaurant ben en het staat op de kaart. En ik heb al zooo vaak een slechte gehad. Veel te dikke laag, niet krokant of – nog erger – verbrand. Als je het nog nooit gedaan hebt is het handig om eerst even een dessert te gebruiken als test en dan voorzichtig de anderen te doen. Oefening baart kunst.

Dat geld voor het hele dessert en de tweede lichting tijdens het kerstdiner was vele malen beter als de eerste variant. Dus neem er de tijd voor en blijf er even bij en nog belangrijker; zorg dat je mengsel niet kookt! Dan komt het allemaal goed! Top dessert voor de kerstdagen!

creme brulee
Print recept Pin recept
No ratings yet

Creme brulee

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 ltr slagroom
  • 1 vanillestokje gesplits en afgeschrapt
  • 8 eigeel
  • 110 gr fijne tafelsuiker
  • 60 gr fijne suiker voor de bovenkant

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 C. Laat de room en het vanillestokje in een steelpannetje langzaam op laag vuur 3 minuten sudderen. Haal van het vuur en zet 20 minuten apart.
  • Klop eigeel en de suiker goed door elkaar. Giet er langzaam het roommengsel over en klop alles goed door. Doe alles weer in de pan en roer 6-8 minuten op laag tot halfhoog vuur. Het mengsel moet dikker worden maar mag definiteif niet koken. Blijf goed roeren onder het verhitten. Het moet zo dik worden tot het aan de achterkant van een lepel blijft kleven als je die erin doet.
  • Verwijder het vanillestokje en zeef het mengsel boven 6 soufflebakjes van 175 ml. Zet de bakjes in een ovenschaal en giet daar heet water in tot halverwege de hoogte van de bakjes. Bak 15-20 minuten** of tot de custard stijf is. Haal de bakjes uit de schaal en zet ze minstens een uur in de koelkast.
  • Zet de bakjes op een bakplaat, bestrooi ze met de extra suiker en laat 2 minuten rusten. Leg ijsklontjes rond de bakjes, zet ze onder een voorverwarmde gril en bak 2-3 minuten of tot de suiker is gesmolten en goudbruin. Je kunt dit ook met een creme brulee brander doen uiteraard.

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.