Halloumi frietjes met een jasje van cornflakes
De standaard frietjes kennen we inmiddels allemaal natuurlijk wel, maar wist je dat je ook heerlijke frietjes kunt maken van halloumi? Ik geef ze een extra crunchy korstje met cornflakes.
Halloumi frietjes
Je moet weten dat ik een enorme fan ben van halloumi. Halloumi is een kaasje wat bij uitstek geschikt is om te bakken of te frituren en ik doe dat dan ook graag. Het is heerlijk als blokje door de salade of gegrild bij de avondmaaltijd. Ik maakte het zelfs al eens helemaal van scratch zelf. Dat was overigens best wat werk en niet iets wat je perse elke dag wilt maken. Maar dat terzijde.
Wat vind je terug in deze post
Frietjes dus
Ik weet niet meer precies waar ik voor het eerst van het idee hoorde om frietjes te maken van halloumi, maar ik vond het wel meteen een briljant idee. Ik bedacht dat het leuk zou zijn om dan een extra lekker knapperige korstje te maken met cornflakes.
Ik eet echt nooit cornflakes dus voor dit recept moest ik een doos halen. En als je wel eens cornflakes hebt gekocht dan weet je dat die dozen echt enorm zijn. Ik heb nog wat over dus. Haha… Misschien nog eens wat leuke dingen mee maken, want cornflakes zo eten vind ik drie keer niks. Maar in dit recept voor de halloumi frietjes is het briljant. Al zeg ik het zelf.
Voorbereiden
Om de halloumi frietjes te maken heb je bloem, ei en cornflakes nodig. Je kunt optioneel nog wat chilipoeder door de bloem doen om het een klein beetje pit mee te geven, maar dat kun je ook overlaten aan de dip die je erbij maakt.
Rolling rolling rolling
Om te beginnen moet je de halloumi natuurlijk in plakjes en daarna in reepjes snijden. Soms wil de kaas breken. Dat is geen drama, dan heb je gewoon her en der wat apartere stukjes. De smaak is hetzelfde. Ik zette drie bordjes klaar. Eentje met bloem, eentje met ei en de laatste met de cornflakes. Die verkruimel ik grof met de hand. Je wilt geen grote stukken cornflake hebben. Die blijven niet goed zitten.
Dan eerst door de bloem, dan door het ei halen en als laatste druk je ze een beetje aan in het cornflake bord. Het zal niet helemaal perfect zijn maar dat is prima. Homemade tenslotte!
Ik twijfelde een beetje over het gebruiken van de bloem, maar de test zonder bloem begon meteen te spetteren in de pan. De bloem zorgt ervoor dat het overtollige vocht van de halloumi frietjes wordt geabsorbeerd dus wel handig om te gebruiken. Je kunt er uiteraard ook glutenvrij meel voor gebruiken als je dat wilt.
Shallow fry
De halloumi frietjes bak je vervolgens in een ondiep laagje olie. Zogeheten shallow fry. Hiervoor neem je een koekenpan en daar doe je een laag olie in van ongeveer 1 a 2 centimeter. De frietjes hoeven niet helemaal onder te liggen. Je draait ze namelijk nog een keer om.
Zorg dat de olie heet genoeg is. Dat kun je meten met een thermometer (180˚C) maar ook door een blokje brood in de olie te doen. Begint het meteen te borrelen dan is de olie waarschijnlijk goed.
Doe niet al teveel frietjes tegelijk in de pan en blijf er even bij. Ze hebben niet lang nodig, dus test het eventueel eerst even met 1 frietje. Zodra het goudbruin is keer je hem om met een tang en bak je de andere kant.
Laat de halloumi frietjes goed uitlekken op keukenpapier en serveer warm met de pittige mayonaise.
Halloumi frietjes met pittige mayo
Ingrediënten
- 2 blokken halloumi 500 gr totaal
- paar handen cornflakes gecrushed
- 5 el bloem of meer indien nodig
- 2 ei losgeklopt
- 1/2 tl chili poeder optioneel
- olie om te bakken
Pittige mayonaise
- 2 el mayonaise
- 1 el sriracha
Instructies
- Snij de halloumi in dunne reepjes ter grootte van een patatje. Neem een paar flinke handen cornflakes en crush die in je handen tot wat kleinere stukjes.
- Bereid drie bordjes voor. In de een doe je de bloem, in de tweede het losgeklopte ei en in de derde de cornflakes.
- Haal nu de halloumi frietjes eerst door de bloem. Schud het overtollige bloem eraf en haal ze dan achtereenvolgens door het ei en dan door de cornflakes. Leg ze tot gebruik even klaar op een bordje of plank.
- Verhit nu een koekenpan met een flinke laag olie. Je gaat het frituren in ondiepe olie (shallowfry) Hou een laag olie van ongeveer 1 a 2 cm aan. Zorg dat de olie goed op temperatuur is (180˚C) voor je de eerste halloumi erin doet.
- Test dit even door een blokje brood in de olie te doen. Begint dit meteen te bubbelen dan is het klaar om te gebruiken.
- Frituur nu de halloumi in gedeeltes en draai elk frietje om, om de andere kant te bakken. Herhaal dit tot je alle frietjes gebakken hebt.
- Meng de mayonaise met de sriracha en serveer de frietjes warm.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.