Wat is halloumi | simoneskitchen.com

Wanneer hoorde ik voor het eerst van halloumi? Dat is best alweer wat jaartjes geleden en het was op een Amerikaans blog, maar ik was meteen geïntrigeerd. Kaas die je kon grillen of bakken. Dat klonk toch wel heel erg goed. Eer dat ik mijn eerste halloumi kon eten ging er echter mog aardig wat tijd overheen want overal verkrijgbaar is het niet. Het is inmiddels iets beter te vinden maar makkelijk zou ik het niet willen noemen ( daarom volgt er hier later een recept om zelf halloumi te maken!)
De bekendheid van halloumi neemt snel toe, misschien ook door de hoeveelheid foodbloggers die er bij zijn gekomen. Zou kunnen.
Maar omdat het toch nog altijd een minder bekende kaassoort is, hier wat meer informatie over halloumi, waar het vandaan komt en waar je het kunt vinden!

Halloumi is een traditioneel cypriotische kaas die ook populair is in het Midden Oosten en Griekenland. Het is gemaakt van een mix van geiten- en schapenmelk, hoewel er ook halloumi te vinden is die gemaakt is van koeienmelk.

Halloumi | simoneskitchen.nl

Eigengemaakte halloumi (recept volgt..)

Het fijne van halloumi is dat het een heel hoog smeltpunt heeft. Hierdoor is het ideaal om te grillen of frituren. Wat ook bijzonder is aan halloumi dat er geen zuren of zuur producerende bacteriën gebruikt worden om de kaas te produceren.

De kaas is wit, met een duidelijk gelaagde structuur en lijkt iets op mozarella. Halloumi is van zichzelf behoorlijk zout en wordt opgeslagen in natuurlijke sappen met zout water.

Halloumi wordt traditioneel, bijvoorbeeld, veel gebruikt voor het maken van saganaki cheese (mijn favoriet als we in Griekenland zijn) maar ook als een ingredient in salades of in gegrilde vorm met groentes. Cyprioten eten halloumi in de zomermaanden vaak met watermeloen of in combinatie met een plak gerookt varkenvlees of lams worstjes.

Het hoge smeltpunt komt doordat de verse gestremde melk verwarmt wordt voordat het gevormd wordt en in gezouten water wordt geplaatst. Halloumi is traditional een halve cirkelvorm, ongeveer het formaat van een portemonnee en weegt 220 tot 270 gr. Het vetgehalte is ongeveer 25% nat gewicht en 47% van het droge gewicht met ongeveer 17% eiwit. Door de stevige structuur wil het nog wel eens piepen als je er op bijt.

 

Traditioneel ambachtelijk gemaakte halloumi is van ongepasteuriseerde schapen en geiten melk. Gerijpte halloumi is ook populair; naarmate de kaas ouder wordt wordt het droger, sterker en nog zouter. Het wordt bewaard in zijn eigen zout oplossing.

Verkrijgbaarheid:

Helaas is halloumi niet overal even goed verkrijgbaar en zul je heel wat vreemde blikken krijgen van winkeliers als je erom vraagt! Dit overkwam mij van de week nog. Ik kreeg toen overigens ook te horen dat manouri waarschijnlijk een vervanger voor halloumi zou kunnen zijn. Ik heb een stuk geprobeerd, maar vind het toch echt anders. Het smolt veel sneller als halloumi, al heb ik ook gemerkt dat er verschil is tussen de een of de andere verpakking.
De ene keer smelt het snel en de andere keer duurt het veel langer. Ik haal halloumi meestal bij de groothandel (Hanos), maar niet iedereen kan daar terecht. Turkse winkels willen ook nog wel eens een voorraadje hebben en het is het proberen waard als je een winkel met Griekse producten in de buurt hebt. Mocht je nog een tip hebben laat het me weten en ik voeg het hier toe!

Een aantal recepten met halloumi op Simone’s Kitchen zie je hieronder. En wil je het eens zelf maken? Dat kan natuurlijk ook! Het recept daarvoor volgt!

Halloumi kun je vinden bij:

  • De Groothandel (Hanos, Sligro, Makro misschien ook?)
  • Turkse winkels
  • DAS supermarkt, crooswijkseweg 79, 3034HE Rotterdam
  • Delhaize
  • Tsiis.nl in Beetsterzwaag (Frl.)
  • Via Eetkaas
  • Farmersfoodonline
  • Beverwijk bazaar

 

Delen is fijn!