Simone's Kitchen

Halloumi – een veelzijdig kaasje

Wat is halloumi | simoneskitchen.com

Wanneer hoorde ik voor het eerst van halloumi? Dat is best alweer wat jaartjes geleden en het was op een Amerikaans blog, maar ik was meteen geïntrigeerd. Kaas die je kon grillen of bakken. Dat klonk toch wel heel erg goed. Eer dat ik mijn eerste halloumi kon eten ging er echter mog aardig wat tijd overheen want overal verkrijgbaar is het niet. Het is inmiddels iets beter te vinden maar makkelijk zou ik het niet willen noemen ( daarom volgt er hier later een recept om zelf halloumi te maken!)
De bekendheid van halloumi neemt snel toe, misschien ook door de hoeveelheid foodbloggers die er bij zijn gekomen. Zou kunnen.
Maar omdat het toch nog altijd een minder bekende kaassoort is, hier wat meer informatie over halloumi, waar het vandaan komt en waar je het kunt vinden!

Halloumi is een traditioneel cypriotische kaas die ook populair is in het Midden Oosten en Griekenland. Het is gemaakt van een mix van geiten- en schapenmelk, hoewel er ook halloumi te vinden is die gemaakt is van koeienmelk.

Halloumi | simoneskitchen.nl

Eigengemaakte halloumi (recept volgt..)

Het fijne van halloumi is dat het een heel hoog smeltpunt heeft. Hierdoor is het ideaal om te grillen of frituren. Wat ook bijzonder is aan halloumi dat er geen zuren of zuur producerende bacteriën gebruikt worden om de kaas te produceren.

De kaas is wit, met een duidelijk gelaagde structuur en lijkt iets op mozarella. Halloumi is van zichzelf behoorlijk zout en wordt opgeslagen in natuurlijke sappen met zout water.

Halloumi wordt traditioneel, bijvoorbeeld, veel gebruikt voor het maken van saganaki cheese (mijn favoriet als we in Griekenland zijn) maar ook als een ingredient in salades of in gegrilde vorm met groentes. Cyprioten eten halloumi in de zomermaanden vaak met watermeloen of in combinatie met een plak gerookt varkenvlees of lams worstjes.

Het hoge smeltpunt komt doordat de verse gestremde melk verwarmt wordt voordat het gevormd wordt en in gezouten water wordt geplaatst. Halloumi is traditional een halve cirkelvorm, ongeveer het formaat van een portemonnee en weegt 220 tot 270 gr. Het vetgehalte is ongeveer 25% nat gewicht en 47% van het droge gewicht met ongeveer 17% eiwit. Door de stevige structuur wil het nog wel eens piepen als je er op bijt.

 

Traditioneel ambachtelijk gemaakte halloumi is van ongepasteuriseerde schapen en geiten melk. Gerijpte halloumi is ook populair; naarmate de kaas ouder wordt wordt het droger, sterker en nog zouter. Het wordt bewaard in zijn eigen zout oplossing.

Verkrijgbaarheid:

Helaas is halloumi niet overal even goed verkrijgbaar en zul je heel wat vreemde blikken krijgen van winkeliers als je erom vraagt! Dit overkwam mij van de week nog. Ik kreeg toen overigens ook te horen dat manouri waarschijnlijk een vervanger voor halloumi zou kunnen zijn. Ik heb een stuk geprobeerd, maar vind het toch echt anders. Het smolt veel sneller als halloumi, al heb ik ook gemerkt dat er verschil is tussen de een of de andere verpakking.
De ene keer smelt het snel en de andere keer duurt het veel langer. Ik haal halloumi meestal bij de groothandel (Hanos), maar niet iedereen kan daar terecht. Turkse winkels willen ook nog wel eens een voorraadje hebben en het is het proberen waard als je een winkel met Griekse producten in de buurt hebt. Mocht je nog een tip hebben laat het me weten en ik voeg het hier toe!

Een aantal recepten met halloumi op Simone’s Kitchen zie je hieronder. En wil je het eens zelf maken? Dat kan natuurlijk ook! Het recept daarvoor volgt!

Halloumi kun je vinden bij:

  • De Groothandel (Hanos, Sligro, Makro misschien ook?)
  • Turkse winkels
  • DAS supermarkt, crooswijkseweg 79, 3034HE Rotterdam
  • Delhaize
  • Tsiis.nl in Beetsterzwaag (Frl.)
  • Via Eetkaas
  • Farmersfoodonline
  • Beverwijk bazaar

 

34 comments

  1. Ik ga volgende week naar Beverwijk. Eens kijken of ik het daar kan krijgen. Grappig want vanmorgen bedacht ik me om het misschien zelf te gaan maken, maar heb geen verse melk in huis…..

  2. Toevallig gisteravond als snack plakken halloumi gebakken (en besmeerd met sambal)
    Maar tijdens bakken bedacht ik me dat m’n moeder (geen vegetariër, maar niet zo dol op vlees) voor haarzelf bij de maaltijd een centimeter-dikke plak Goudse kaas bakte. En dat dat toen ook niet uitliep. Zou dat dan oude kaas zijn geweest?

    • Simone van den Berg

      Je kunt inderdaad vaak gewone kaas ook bakken Paul. Ik eet het nog wel eens ipv vlees bij een gerecht als Hete bliksem.. 😉 Lekker ouderwets. Vaak wordt een dergelijke kaasplak wel in een laagje gezet om meteen smelten te voorkomen. Die van mij doe ik meestal door de sesamzaadjes heen halen. Lekker en extra krokant. Hoe ouder de kaas, hoe hoger het smeltpunt zal liggen. De structuur blijft echter wel totaal anders van halloumi of van gewone goudse..

  3. De eerste keer dat ik erover las was ook jaren geleden. Door Niigella Lawson. Was toentertijd ook op zoek gegaan en heb het toen online besteld. Hier: http://www.finefoods-online.com/halloumi-grilkaas-uit-cyprus-koemelk-met-munt.html
    Maar de kaasboer hier in het winkelcentrum heeft het nu ook. Het begint steeds makkelijker verkrijgbaar te worden volgens mij. En anders laat je je kaasboer het voor je bestellen.

    • Simone van den Berg

      Thanks voor de link ook Tesa. Ja volgens mij raakt het wel iets meer ingeburgerd maar hier in Almere is dat altijd een heeeeeeel langdurig process jammer genoeg. En ik kom gelukkig dan vaak genoeg in Amsterdam om het gewoon daar te halen.. 😉

  4. Hoi Simone,
    Wat een interessant stukje, wij eten het hier ook af en toe. Ik koop het meestal bij de Sligro, maar zelf maken lijkt me helemaal super. Het ziet er ook veel mooier uit dan het vierkante stuk in plastic….. Kijk dus uit naar je recept!
    Ben ook benieuwd of het in Beverwijk te krijgen is, dat is hier niet zo heel ver vandaan.

    Groet, Karin

    • Simone van den Berg

      Dank je wel Karin! Ja en ik zal je vertellen dat het ook veel lekkerder is , de zelfgemaakte versie. Mijne was iets te los, doordat ik hem niet lang genoeg geperst had, maar het grappige was dat het smeltpunt weer veel hoger lag als de winkel variant… Recept komt er zo snel mogelijk aan!

  5. Nouuuu, hier in het altijd bruisende Maarssenbroek is het ook vaak drama hoor wbt lekkere en bijzondere ingrediënten. Hahaha. Dan moet ik ook naar Utrecht of bestellen.

    Op de een of andere manier ga ik niet zo snel naar A’dam hoewel dat met de trein best vlot te bereiken is.

    Denk dat het komt omdat ik daar gewoon niet goed de weg weet. Voel me daar altijd een beetje toerist in eigen land! LOL

  6. Ja, dat weet ik. Dan lees ik weer online of in een tijdschrift van een leuke zaakje en dan denk ik waarom niet in Utrecht??

    Maar je hebt gelijk, ik moet gewoon eens gaan. Eerst wat adresjes noteren, ov-chipkaart opladen, route plannen en navigatie aan!! hahaha.

  7. Toevallig, ik heb er nu ook een blog over staan! maar eh, hier in Almere kopen we dat toch gewoon bij de Turkse supermarkt? Die bij station Almere centrum bv heeft altijd drie verschillende merken liggen.

  8. Ah, je zit in Buiten? Ik ook. 🙂 Die nieuwe winkel op het hoekje en einde van de winkelstraat heeft het absoluut, want daar kom ik. Ik bedoel die hoek waar ook die kaashandel en nu de handyman zitten.

  9. Ik zit ook in Buiten en heb het ook regelmatig bij de C1000 gekocht! ( En ook bij de winkel die Eerst koken noemde…!)
    Het wordt steeds makkelijker verkrijgbaar en is erg lekker op BBQ of grill 🙂

    • Simone van den Berg

      Kijk dat is ook weer goed om te horen Sonja! Ik ga de C1000 ook eens napluizen. Moet zeggen dat ik in de supermarkt eigenlijk standaard al niet eens zoek omdat het er meestal niet is. Blijkbaar heeft albert heijn tegenwoordig ook een soort kaas die ermee te vergelijken is, maar weer anders heet… Zal ik ook eens beter naar kijken!

  10. Weet iemand toevallig ook een adresje in Amsterdam?

  11. Bij Nuri Genco supermarket on de Rijnstr 47 te verkrijgen.I

  12. Al jaren koop ik dit kaasje bij De Kaasspecialist van Renkema in Amersfoort. Zij hebben altijd alles wat ik op kaasgebied zoek en mochten ze het niet op voorraad hebben, dan weet de zoon altijd een alternatief te vinden

  13. Vorige week bij de Jumbo in Wolvega gekocht.

  14. Ik ben ook dol op haloumi !!! Verwerk ham vaak bij mijn groentegerechten.
    Maar ik snap alleen dat stukje over het vet% niet goed. Is dat nu een vette kaas of niet?
    Groetjes Julie

  15. Hoihoi

    Zit net online te bestellen bij Albert Heijn en daar hebben ze ‘m ook (merk: Dodoni), dus neem aan inmiddels ook bij de gewone AH winkels. Het bevat koemelk, schapenmelk en geitenmelk.

  16. Hoihoi,

    Hier nog een halloumi freak! Hier in de omgeving van Leiden is halloumi veel op de Leidse markt te vinden bij de verschillende kaasboeren en de Marokkaanse marktkraampjes. De Leidse markt is op woensdag en zaterdag in het centrum van Leiden!

  17. Het is tegenwoordig bij de AH verkrijgbaar

  18. Hoi,Simone.
    Halloumi is tijdens de Griekse weken van lidl in elke lidl verkrijgbaar.
    Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos