Amaranthsalade met halloumi en granaatappel
Amaranthsalade
Laten we eens kijken.. Wie van jullie heeft er al eens eerder van amaranth gehoord? Ja? Nou? Of laten we het anders vragen; misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je ook hoe het smaakt? Ik had het in ieder geval nog niet eerder geproefd (we zitten in 2012)
Ik had er wel eens heel vaag over gehoord, waarschijnlijk ergens op een blog gezien maar ik had geen zinnig idee hoe het eruit zag of hoe het zou smaken. Dus toen ik in de bio supermarkt was in stad en een zak zag staan moest ik het natuurlijk meenemen. Kan sowieso al geen weerstand bieden aan dingen die ik niet ken. Ideale manier om meer omzet te halen; doe een andere naam op een pakje die niemand ooit heeft gehoord en ik neem hem mee hoor!
Lijkt een beetje op quinoa
Het lijkt een heel klein beetje op quinoa behalve dat de korrels veel fijner zijn en eenmaal gekookt is de substantie die je krijgt veel plakkeriger als quinoa.
Wat smaak betreft vind ik ze aardig op elkaar lijken. Beide soorten nemen smaken goed op en hebben van zichzelf niet heel veel smaak. Ik heb het nog niet in een zoete versie geprobeerd maar ik denk dat dat net zo goed zal werken as quinoa.
Amaranth zelf is een graan (eigenlijk een zaad dus) met een interessante geschiedenis. De Azteken dachten dat het superpower bezat en gebruikten het zelf in hun religieuze ceremonies, terwijl de Spanjaarden daar weer zo van walgden dat het graan, gebruikt bij die ceremonies, werd verbannen en derhalve van de radar verdween voor de volgende paar honderd jaar.
De Azteken maakten figuren van hun idolen/goden uit een mengsel van amaranth, honing en menselijk bloed en dit werd dan gegeten. Hmmm, je kunt je enigszins voorstellen waarom de Spanjaarden er vervolgens niks van wilden weten.
Van nature glutenvrij
Amaranth is van nature glutenvrij, wat het dan weer interessant maakt voor mensen die geen gluten eten en daarom zie je het tegenwoordig wel vaker in winkels. Maar ik heb het nog niet bij de Albert Heijn gezien. Meestal een teken dat de grote menigte het heeft opgepikt. Van de amaranth kun je ook weer bloem maken of een soort pasta, het kan gebruikt worden als een soort popcorn, in Peru maken ze er bier mee en zoals ik al zei het kan gebruikt worden in desserts of als ontbijt.
Dus behoorlijk veelzijdig. Ga ik het vaker gebruiken is de vraag? Mwah… ik weet het niet. Hoewel met de smaak niks mis is, vind ik de structuur van die hele kleine korreltjes en het plakkerige minder prettig. Misschien heb ik het te lang gekookt in deze amaranthsalade, maar volgens mij hoort het zo.
Al met al vond ik het een interessant experiment en deze amaranthsalade met halloumi was zonder meer eetbaar. Ik moet nog een beetje experimenteren met de bereidingswijze om te zien of ik dat plakkerige kan voorkomen. Of misschien is het juist daarom wel uitzondering geschikt voor een kleefrijst achtig gerecht.
Amaranthsalade met halloumi
Ingrediënten
- 75 g amaranth
- 50 g halloumi in blokjes gesneden
- zonnebloem olie voor het roosteren van de halloumi
- 2-3 el granaatappel pitjes
- 1 el gehakte verse koriander
- 1/2 gerookte paprika gesneden
- 1 el citroen mayonaise
- 1/2 limoen sap alleen
- 1-2 tsp witte balsamico azijn
- pepper
- salt
- gemengde sla
Instructies
- Kook de amaranth volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor ongeveer 15 minuten in 150 ml water. Breng aan de kook, doe het gas laag en laat het pruttelen. In de tussentijd bak je de halloumi in een klein laagje zonnebloemolie (let op spetten!) en laat uitlekken op papier.
- Laat de amaranth afkoelen. Het zal heel plakkerig zijn. Je wilt dat het zacht is maar nog wel een beetje crunchy. Voeg de granaatappel pitjes toe zodra de amarant is afgekoeld, voeg koriander toe en de gerookte paprika en meng alles goed door.
- Maak een dressing door de citroen mayonaise te mengen met de balsamico en te roeren Voeg zout en peper naar smaak toe. je kunt nog wat citroensap aan de dressing toevoegen als je dat wilt.
- Doe wat van de sla in een bord of kom, voeg de amaranth toe, sprenkel er nog wat granaatappel pitjes over en doe de halloumi erbij.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi Simone, ik heb je recept als inspiratie gebruikt. Heb zelf witlofsalade gemaakt, met wat koolrabi, olijven, walnoten en pompoenpitten, met wat gedroogde abrikozen. Zoete aardappels en stukje feta uit de oven. En de amarant heb ik erbij gegeten met zout, peper, en verse munt op smaak gebracht. Dat was lekker. De smaak van amaranth is inderdaad wat wennen, maar als je er smaakmakers doorheen doet, is het een lekker onderdeel van je maaltijd. Morgenochtend maak ik van de rest van de amaranth een zoete pap 🙂
Dat klinkt ook heel goed Anne Marie! Lekker.. 😉
Ik heb het net gegeten…maar niet waarvoor ik het eigenlijk bedoeld had….
Ik kende het niet, en daarom nam ik het mee…
Een kopje amarant en drie kopjes water, ok, ik moest het dus koken….ik had een idee dat het een soort van bulgur was…
Maar het werd dus een plakkerig zooitje….heeeelp, wat moet ik daar nou mee….
Nou ja, eerst maar een pot kidneybonen bij mijn stoofpot…ok dat is klaar….wat doen we met de amaranth…
Ik heb er ahornsiroop en rozijnen bij gedaan….een slinke eetlepel carob poeder en een snuif kaneel….
En ja…..dat was heerlijk.
Wel een heel stevige hap na de heerlijke stoofpot… er is nog genoeg over voor morgen voor het ontbijt. Kijken of het koud ook goed smaakt.
Leuk om uit te proberen!
Haha.. Leuk om te horen Marianne en fijn dat het uiteindelijk toch goed is gekomen… 😉