Simone's Kitchen

Amaranth… ama… wie??

Amaranth salad with halloumi en pomegranate | insimoneskitchen.com

Laten we eens kijken.. Wie van jullie heeft er al eens eerder van amaranth gehoord? Ja? Nou? Of laten we het anders vragen; misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je ook hoe het smaakt? Ik had het in ieder geval nog niet eerder geproefd (we zitten in 2012, drie jaar geleden).

Ik had er wel eens heel vaag over gehoord, waarschijnlijk ergens op een blog gezien maar ik had geen zinnig idee hoe het eruit zag of hoe het zou smaken. Dus toen ik in de bio supermarkt was in stad en een zak zag staan moest ik het natuurlijk meenemen. Kan sowieso al geen weerstand bieden aan dingen die ik niet ken. Ideale manier om meer omzet te halen; doe een andere naam op een pakje die niemand ooit heeft gehoord en ik neem hem mee hoor!

Amarant salad | insimoneskitchen.com

Het lijkt een heel klein beetje op quinoa  behalve dat de korrels veel fijner zijn en eenmaal gekookt is de substantie die je krijgt veel plakkeriger als quinoa.

Wat smaak betreft vind ik ze aardig op elkaar lijken. Beide soorten nemen smaken goed op en hebben van zichzelf niet heel veel smaak. Ik heb het nog niet in een zoete versie geprobeerd maar ik denk dat dat net zo goed zal werken as quinoa.

Amaranth zelf is een graan (eigenlijk een zaad dus) met een interessante geschiedenis. De Azteken dachten dat het superpower bezat en gebruikten het zelf in hun religieuze ceremonies, terwijl de Spanjaarden daar weer zo van walgden dat het graan, gebruikt bij die ceremonies, werd verbannen en derhalve van de radar verdween voor de volgende paar honderd jaar.

De Azteken maakten figuren van hun idolen/goden uit een mengsel van amaranth, honing en menselijk bloed en dit werd dan gegeten. Hmmm, je kunt je enigszins voorstellen waarom de Spanjaarden er vervolgens niks van wilden weten.

Amaranth salad with halloumi | insimoneskitchen.com

Amaranth is van nature glutenvrij, wat het dan weer interessant maakt voor mensen die geen gluten eten en daarom zie je het tegenwoordig wel vaker in winkels. Maar ik heb het nog niet bij de Albert Heijn gezien. Meestal een teken dat de grote menigte het heeft opgepikt. Van de amaranth kun je ook weer bloem maken of een soort pasta, het kan gebruikt worden als een soort popcorn, in Peru maken ze er bier mee en zoals ik al zei het kan gebruikt worden in desserts of als ontbijt.

Dus behoorlijk veelzijdig. Ga ik het vaker gebruiken is de vraag? Mwah… ik weet het niet. Hoewel met de smaak niks mis is, vind ik de structuur van die hele kleine korreltjes en het plakkerige minder prettig. Misschien heb ik het te lang gekookt, maar volgens mij hoort het zo.

Als jij een toprecept met amaranth hebt dan hoor ik het graag! Ben benieuwd!

Amaranth met halloumi
Voorbereiding
10 mins
Kooktijd
15 mins
Totale tijd
25 mins
 
Servings: 1 persoon
Ingredienten
  • 75 g amaranth
  • 50 g halloumi in blokjes gesneden
  • zonnebloem olie voor het roosteren van de halloumi
  • 2-3 el granaatappel pitjes
  • 1 el gehakte verse koriander
  • 1/2 gerookte paprika gesneden
  • 1 el citroen mayonaise
  • 1/2 limoen sap alleen
  • 1-2 tsp witte balsamico azijn
  • pepper
  • salt
  • gemengde sla
Instructies
  1. Kook de amaranth volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor ongeveer 15 minuten in 150 ml water. Breng aan de kook, doe het gas laag en laat het pruttelen. In de tussentijd bak je de halloumi in een klein laagje zonnebloemolie (let op spetten!) en laat uitlekken op papier.
  2. Laat de amaranth afkoelen. Het zal heel plakkerig zijn. Je wilt dat het zacht is maar nog wel een beetje crunchy. Voeg de granaatappel pitjes toe zodra de amarant is afgekoeld, voeg koriander toe en de gerookte paprika en meng alles goed door.
  3. Maak een dressing door de citroen mayonaise te mengen met de balsamico en te roeren Voeg zout en peper naar smaak toe. je kunt nog wat citroensap aan de dressing toevoegen als je dat wilt.
  4. Doe wat van de sla in een bord of kom, voeg de amaranth toe, sprenkel er nog wat granaatappel pitjes over en doe de halloumi erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos