Speltsalade met bietjes en granaatappel | simoneskitchen.nl

Ik heb een ‘ding’ met ingrediënten die ik niet ken. Of nog niet ken. Die moet ik dan kopen als ik het ergens tegenkom en uitproberen. Dat is leuk want op die manier probeer je nog eens iets nieuws. En het kan van alles zijn. Van specerijen, tot groentes, fruit of vlees. Zo ligt er momenteel een vreemde vrucht in mijn fruitschaal te wachten tot hij rijp is. Ben de naam ook alweer vergeten dus dat moet ik straks even flink googlen… Begint met een s… En klinkt tropisch… 🙂
En ik moet wachten tot ie er enigszins verrot uitziet. Dan is het volgens de groentemarkt het lekkerste. Als het bij iemand iets zegt dan hoor ik het graag. Het is groot en groenig. Beetje grijsgroen met een soort dakjes motief…

Speltsalade met bietjes en granaatappel | simoneskitchen.nl
Maar goed, dit is ook de manier waarop ik spelt voor het eerst ’tegen het lijf’ ben gelopen. Had er van gehoord maar nog nooit geprobeerd dus toen ik het ergens zag liggen heb ik het meteen gekocht. En sindsdien ben ik er aan verknocht. Vind het lekkerder als quinoa. Het heeft meer niet en meer body en een lekkere nootachtige smaak.
En toen ik ergens de combinatie van granaatappel en bietjes zag leek me dat een geweldige combinatie met spelt. En zo werd deze salade van spelt, sinaasappel, granaatappel en pijnboompitten geboren… Als je wilt kun je er voor een zout smaakje wat feta aan toevoegen maar echt nodig is het niet.
Door de granaatappel en de bietjes is dit een vrij zoete salade dus minder geschikt als een voorgerecht, maar wel erg lekker als lunch gerecht of een lichte avond maaltijd.

Speltsalade met granaatappel en bietjes | simoneskitchen.nl
Ik gebruik altijd hele granaatappels in plaats van dat ik de pitjes los koop. Ik vind dat toch het lekkerste al heb ik nog steeds niet de perfecte manier gevonden om de pitjes uit de vrucht te halen. Alles al zo ongeveer geprobeerd en niks werkt echt zonder spetten.
Daar denk je natuurlijk niet over na als je een keuken met een witte muur bedenkt…. Tja… Mijn huidige methode bestaat uit het doorsnijden van de vrucht en dan de pitjes eruit breken met de hand. Werkt goed maar toch heb je soms een nogal sappig gevaarte en hop, voor je er erg in hebt zit de muur weer onder. Nou ja, ik heb het er wel voor over… Heerlijke salade en super gezond!

Print recept Pin recept
No ratings yet

Spelt salade met bietjes en granaatappel

Totale tijd: 15 min
Porties: 1 persoon

Ingrediënten

 • 75 gr spelt
 • 1 granaatappel
 • 1/2 gekookt bietje
 • 1 rode grapefruit + 1/2 grapefruit voor het sap
 • 1 el olijfolie
 • 1 el witte balsamico of witte wijn azijn
 • peper
 • zout
 • 2 el pijnboompitjes

Instructies

 • Kook de spelt voor tien minuten, giet af en laat afkoelen. Haal de pitjes uit de granaatappel en gooi de rest weg. Snijd de dikke schil van de grapefruit rondom weg inclusief de vliesjes. Haal vervolgens de partjes uit de grapefruit zonder het witte vel mee te nemen.
 • Rooster de pijnboompitjes kort en zet apart.
 • Rasp de biet grof.
 • Maak een dressing van het sap van een halve grapefruit, de olijfolie en de witte wijn azijn. Proef en maak op smaak met peper en zout.
 • Voeg alle ingredienten voor de salade bij elkaar, strooi er de pijnboompitjes overheen en doe de dressing erdoor.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!