Een lekkere vegetarische speltsalade met geroosterde pompoen, knapperige granaatappel en verbrokkelde feta. Makkelijk en snel!

Spelt salade met geroosterde pompoen en granaatappelpitjes | simoneskitchen.nl

Speltsalade met pompoen

Het nootachtige van de spelt past wonderwel bij de geroosterde pompoen. De speltsalade is bovendien makkelijk om te maken en makkelijk om mee te nemen. Spelt is absoluut een van mijn favoriete graansoorten, maar ben jij er geen fan van dan kun je het ook makkelijk vervangen voor een andere graansoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rijst, bulghur, couscous of iets anders. Keus genoeg. Je hebt tegenwoordig zelfs zakjes met een mix van verschillende granen. Dat kan natuurlijk ook.

Om de speltsalade met pompoen te maken begin je met het roosteren van de pompoen. Natuurlijk kun je de pompoen ook koken, maar dan wordt het altijd een beetje een nattige bende. Ik ben er dus geen fan van. Het is absoluut sneller, maar roosteren geeft het zoveel meer smaak!

Spelt salade met geroosterde pompoen en granaatappel en feta | simoneskitchen.nl

Met cranberries en granaatappel

Behalve de geroosterde pompoen gaan er nog twee favoriete ingrediënten in. Of eigenlijk drie want behalve cranberries en granaatappel ben ik ook fan van feta. Dus je snapt dat ik deze speltsalade met pompoen echt heel erg lekker vindt.

De eerste keer dat deze salade voor mij werd gemaakt was toen ik nog in een rolstoel door het huis reed en probeerde zelf te koken. In dit geval werd dat beperkt tot het maken van de dressing. Want met pannen kokend water en een uitstekend been in een rolstoel? Geen goede combinatie. Tom deed dus het meeste werk. Het recept komt overigens van BBC Good Food en ik veranderde alleen de gebruikte graansoort van rijst naar spelt.

Spelt salade met geroosterde pompoen | simoneskitchen.nl

Niet glutenvrij

Spelt is overigens niet volledig glutenvrij. Het bevat gluten die wel over het algemeen wat makkelijker te verwerken zijn door het lichaam dan gluten uit tarwe. Maar heb je moeite met gluten dan kan ook spelt niet zo’n goed idee zijn. Ligt eraan hoe heftig je reageert.

Ben je trouwens fan van spelt dan kun je je hart ophalen want ik heb een hele berg met speltsalades op de site! Een speltsalade met courgette en feta, een speltsalade met cranberries en halloumi en nog veel meer!

Spelt salade met geroosterde pompoen en granaatappelpitjes | simoneskitchen.nl

Speltsalade met geroosterde pompoen en granaatappel

Nog geen review
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Heerlijke speltsalade met geroosterde pompoen, feta en granaatappel
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 375 gr flespompoen geschild en in blokjes
  • 1 el olijfolie
  • 2 el komijn zaadjes
  • 250 g spelt
  • 140 g gedroogde cranberries
  • 200 g granaatappel zaadjes
  • 100 g geroosterde hazelnoten
  • klein bosje dille fijn gehakt
  • klein bosje peterselie fijn gehakt
  • 1 rode ui fijn gesneden
  • 200 g feta verkruimeld

Dressing

  • 4 el olijfolie
  • 4 el heldere honing
  • 4 el appelciderazijn of sherry azijn
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • sap van 1/2 citroen

  • Snij de pompoen in blokjes en doe in een ovenschaal. Oven voorverwarmen op 200 ˚C. Bestrooi de pompoen met de komijn, olijfolie en peper en zout. Zet in de oven voor ongeveer een half uur of tot de pompoen is zacht
  • Kook de spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en hou onder de koude kraan. Laat verder afkoelen.
  • Doe de hazelnoten, spelt, peterselie, dille, ui, gedroogde cranberries, granaatappel pitjes en feta samen in een grote kom en hussel door elkaar.
  • Maak de dressing door de ingrediënten te mengen en op smaak te brengen met zout en peper. Doe een gedeelte door de salade.
  • Zodra de pompoen gaar is meng je die ook door de salade, schep op borden en serveer met de rest van de dressing.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 697kcal | Koolhydraten: 92g | Eiwit: 19g | Vet: 33g | Verzadigd vet: 8g | Cholesterol: 33mg | Natrium: 436mg | Kalium: 876mg | Vezels: 13g | Suiker: 34g | Vitamine A: 10162IU | Vitamine C: 26mg | Calcium: 302mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.