Speltsalade met cranberries en radijs
Een heerlijke speltsalade met al mijn favoriete smaken. Je maakt de salade met uitgebakken halloumi, cranberries en plakjes knapperige radijs.
Speltsalade met cranberries
Ik hou van eenvoud. Zeker als je het hebt over mijn lunch dan wil ik niet uren in de keuken staan om ‘even’ wat te maken. Maar een salade is wel altijd favoriet. Meestal bestaan mijn salades uit alleen groente. Dat is perfect om de hoeveelheid groente die je eet te verhogen, maar soms wil ik iets wat een beetje meer vulling heeft. Deze speltsalade met cranberries is daar zeker een goed voorbeeld van.
Spelt is een wat ouderwetser graan, heeft een lekkere nootachtige smaak en werkt perfect in een makkelijke salade. Hou er wel even rekening mee dat je soms in de supermarkt voorgekookte spelt vindt. Die hoeft slechts 10 minuten te koken, maar er bestaat ook spelt die je eerst moet weken en veel langer moet koken. Die is natuurlijk niet zo geschikt voor een snelle salade. Handig om dus even goed te checken welke je mee naar huis neemt.
Knapperige halloumi
Belangrijk onderdeel van deze salade is natuurlijk de knapperige halloumi. Gelukkig kun je halloumi tegenwoordig veel makkelijker vinden, maar wil je het nu eens zelf proberen te maken dan kun je dit recept om halloumi te maken volgen. De kaas is bij uitstek geschikt om te bakken, maar wel een paar dingen om rekening mee te houden.
Als ik halloumi ga bakken zorg ik dat ik eerst de kaas in blokjes snij. Die leg ik even op een stukje keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Vervolgens verhit ik een koekenpan met een laagje olie van ongeveer een halve centimeter. Halloumi kan enorm gaan spetteren als je het bakt. Je voorkomt het gedeeltelijk met het even op keukenpapier leggen maar handig om een spatdeksel bij de hand te hebben.
Vervolgens heb je een tang nodig om de halloumi om te draaien en de andere kant bruin te bakken. Eenmaal beide kanten bruin gebakken dan leg je de halloumi ook nu weer op keukenpapier om even uit te lekken.
Cranberries
Als je me een beetje kent dan weet je dat ik een cranberry fan ben. Een grote. Voor de speltsalade met cranberries gebruik ik dit keer gedroogde cranberries. Je kunt de cranberries eventueel ook vervangen door rozijnen. Cranberries zijn niet altijd het hele jaar verkrijgbaar al is de gedroogde variant wel makkelijker te vinden dan de verse. Maar laatst bleken ook alle gedroogde cranberries op te zijn dus geen idee wat daar aan de hand was.
Meer groente
Nu zit er in deze speltsalade met cranberries niet echt heel veel groente. Op wat radijs en lente-uitjes na. Maar je kunt het goed combineren met een flinke hand rucola of baby spinazie. Dus wil je wat meer groente toevoegen dan is dat een goede optie.
Ook lekker om er wat gebakken champignons door te doen, wortel of blokjes paprika.
Speltsalade met cranberries en radijs
Ingrediënten
- 100 gr spelt
- 5 radijs
- 25 gr gedroogde cranberries
- 2 lente-uitjes
- 75 gr halloumi kaas
- 1-2 takjes platte peterselie
Voor de dressing
- 1-2 el mosterd mayonaise homemade natuurlijk- zie note
- 1/2 citroen sap
- zout
- peper
- Begin met het koken van je spelt. Giet af en laat afkoelen.
- Snij de halloumi in blokjes en bak die in een laagje olie goudbruin. Laat de olie goed heet worden anders duurt het te lang en smelt de kaas alsnog. pas ook op want het wil nog wel eens spetteren. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Snij de lenteui in ringetjes, snij de radijs in plakjes en snij je cranberries een beetje kleiner. Snij de peterselie fijn.
- Meng de afgekoelde spelt met de cranberries, de radijs, de lenteui en de peterselie.
- Maak de dressing.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi hoi,
Ik geniet enorm van je blog.
Een heel fijn 2014 gewenst.
Met vriendelijke groet Anita
Dank je wel Anita! Voor jou natuurlijk ook een heel mooi 2014! Groetjes
Simone