Spelt salade met lekkere halloumi

Heerlijk met krokant gebakken halloumi

Hoe vaak lees jij de ingredienten labels op het eten dat je koopt? Altijd? Of af en toe in geval van twijfel? Bestudeer je elk potje met gepaste precisie om te kijken hoeveel E-nummers erin verwerkt zitten of ga je uit van het principe dat het in een potje zit, en dus wel gecheckt zal zijn en dus wel goed voor je is? Ik zou graag willen dat ik tot de eerste variant mensen behoorde; iemand die altijd kijkt wat er in een voedingsmiddel zit, maar dat was niet zo. Ja ik keek wel eens, maar over het algemeen ging potje, blikje of wat dan ook; hop de mand in.

 

En we hebben het niet over schokkende dingen, want hoewel we nog niet zo heel erg lang geleden best vaak uit pakjes en potjes kookten is dat de laatste jaren eigenlijk minimaal. Maar wat koop je dan alsnog? Best veel; van tomatensaus tot olie, tot azijn, tot vleeswaren, kaas en ja ook wel eens een zakje met voorgewassen sla.

Want ook al denk je dat je behoorlijk goed bezig bent en behoorlijk veel niet verwerkte producten eet, in de praktijk kan dat best nog wel eens tegenvallen. Onze hele whole30 avontuur heeft dit wel pijnlijk duidelijk aan het licht gebracht. Want zeg nou zelf; dat er suiker zit in een stuk varkenshaas…. Dat verwacht je toch ook echt niet, wel? Ik heb inmiddels begrepen dat je voor het drogen van worst dextrose nodig hebt (dat wordt omgezet in melkzuur en waar uiteindelijk niks van overblijft) dus daar kijk ik niet meer van op, maar een gewone ordinaire rauwe varkenshaas?? Nagenoeg alle, en dan bedoel ik ook echt alle, producten blijken suiker te bevatten. Ham, ontbijtspek, azijn, vissaus, currypasta, je kunt het zo gek niet bedenken.

Ik ben natuurlijk niet van de suikerpolitie maar het heeft me wel met de neus op de feiten gedrukt. Als ik iets heb geleerd van de afgelopen dertig dagen dan is het toch in ieder geval om zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten. Want sla uit een zakje, schijnt ook gewassen te zijn in chloorwater (hoorde ik van de week) en bovendien is losse sla vele malen goedkoper en in allerlei variëteiten te koop dus waarom zou je? Alhoewel ik dan wel mijn eigen rucola zal moeten gaan verbouwen…. 🙂

Kijk nu naar deze heerlijke salade. Een absolute topper, al zeg ik het zelf en zo op het eerste oog niet zo veel mis mee; zelfgemaakte mayonaise, spelt, verse radijs, lente-uitjes en peterselie. Maar dan komen we aan de cranberries. Gedroogde cranberries wel te verstaan tot mijn verbazing kwam ik er vorige week dus pas achter dat daar suiker voor gebruikt wordt. is niet direct nodig maar omdat cranberries wat zurig zijn wordt er suiker gebruikt. Nou daar gaat je goede voornemen dan dus. En hoewel ik halloumi inmiddels zelf ook heb gemaakt, was deze dat niet, dus wat er precies in deze – voorverpakte – zat…. geen idee maar het zal me niet verbazen als het weer suiker bevat. Krijg je toch een punthoofd van!

Spelt salade met lekkere halloumi
Print recept Pin recept
No ratings yet

Speltsalade met cranberries en radijs

Als je geen voorgekookte spelt gebruikt zorg er dan voor dat je genoeg tijd neemt om het te weken en te koken. De spelt moet 12 uur weken en dan een uur koken. Voorgekookte spelt duurt slechts tien minuten
Totale tijd: 20 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

 • 100 gr spelt
 • 5 radijs
 • 25 gr gedroogde cranberries
 • 2 lente-uitjes
 • 75 gr halloumi kaas
 • 1-2 takjes platte peterselie

Voor de dressing

 • 1-2 el mosterd mayonaise homemade natuurlijk- zie note
 • sap van 1/2 citroen
 • zout
 • peper

Instructies

 • Begin met het koken van je spelt. Giet af en laat afkoelen.
 • Snij de halloumi in blokjes en bak die in een laagje olie goudbruin. Laat de olie goed heet worden anders duurt het te lang en smelt de kaas alsnog. pas ook op want het wil nog wel eens spetteren. Laat uitlekken op keukenpapier.
 • Snij de lenteui in ringetjes, snij de radijs in plakjes en snij je cranberries een beetje kleiner. Snij de peterselie fijn.
 • Meng de afgekoelde spelt met de cranberries, de radijs, de lenteui en de peterselie.
 • Maak de dressing.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

 

Delen is fijn!