Een heerlijke speltsalade met al mijn favoriete smaken. Je maakt de salade met uitgebakken halloumi, cranberries en plakjes knapperige radijs.

Speltsalade met cranberries
Heerlijk met krokant gebakken halloumi

Speltsalade met cranberries

Ik hou van eenvoud. Zeker als je het hebt over mijn lunch dan wil ik niet uren in de keuken staan om ‘even’ wat te maken. Maar een salade is wel altijd favoriet. Meestal bestaan mijn salades uit alleen groente. Dat is perfect om de hoeveelheid groente die je eet te verhogen, maar soms wil ik iets wat een beetje meer vulling heeft. Deze speltsalade met cranberries is daar zeker een goed voorbeeld van.

Spelt is een wat ouderwetser graan, heeft een lekkere nootachtige smaak en werkt perfect in een makkelijke salade. Hou er wel even rekening mee dat je soms in de supermarkt voorgekookte spelt vindt. Die hoeft slechts 10 minuten te koken, maar er bestaat ook spelt die je eerst moet weken en veel langer moet koken. Die is natuurlijk niet zo geschikt voor een snelle salade. Handig om dus even goed te checken welke je mee naar huis neemt.

Speltsalade met cranberries en halloumi

Knapperige halloumi

Belangrijk onderdeel van deze salade is natuurlijk de knapperige halloumi. Gelukkig kun je halloumi tegenwoordig veel makkelijker vinden, maar wil je het nu eens zelf proberen te maken dan kun je dit recept om halloumi te maken volgen. De kaas is bij uitstek geschikt om te bakken, maar wel een paar dingen om rekening mee te houden.

Als ik halloumi ga bakken zorg ik dat ik eerst de kaas in blokjes snij. Die leg ik even op een stukje keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Vervolgens verhit ik een koekenpan met een laagje olie van ongeveer een halve centimeter. Halloumi kan enorm gaan spetteren als je het bakt. Je voorkomt het gedeeltelijk met het even op keukenpapier leggen maar handig om een spatdeksel bij de hand te hebben.

Vervolgens heb je een tang nodig om de halloumi om te draaien en de andere kant bruin te bakken. Eenmaal beide kanten bruin gebakken dan leg je de halloumi ook nu weer op keukenpapier om even uit te lekken.

Speltsalade met cranberries

Cranberries

Als je me een beetje kent dan weet je dat ik een cranberry fan ben. Een grote. Voor de speltsalade met cranberries gebruik ik dit keer gedroogde cranberries. Je kunt de cranberries eventueel ook vervangen door rozijnen. Cranberries zijn niet altijd het hele jaar verkrijgbaar al is de gedroogde variant wel makkelijker te vinden dan de verse. Maar laatst bleken ook alle gedroogde cranberries op te zijn dus geen idee wat daar aan de hand was.

Speltsalade kom met cranberries en uitgebakken halloumi

Meer groente

Nu zit er in deze speltsalade met cranberries niet echt heel veel groente. Op wat radijs en lente-uitjes na. Maar je kunt het goed combineren met een flinke hand rucola of baby spinazie. Dus wil je wat meer groente toevoegen dan is dat een goede optie.

Ook lekker om er wat gebakken champignons door te doen, wortel of blokjes paprika.

Speltsalade met lekkere halloumi

Speltsalade met cranberries en radijs

5 van 1 stem
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Als je geen voorgekookte spelt gebruikt zorg er dan voor dat je genoeg tijd neemt om het te weken en te koken. De spelt moet 12 uur weken en dan een uur koken. Voorgekookte spelt duurt slechts tien minuten
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 100 gr spelt
  • 5 radijs
  • 25 gr gedroogde cranberries
  • 2 lente-uitjes
  • 75 gr halloumi kaas
  • 1-2 takjes platte peterselie

Voor de dressing

  • 1-2 el mosterd mayonaise homemade natuurlijk- zie note
  • 1/2 citroen sap
  • zout
  • peper

  • Begin met het koken van je spelt. Giet af en laat afkoelen.
  • Snij de halloumi in blokjes en bak die in een laagje olie goudbruin. Laat de olie goed heet worden anders duurt het te lang en smelt de kaas alsnog. pas ook op want het wil nog wel eens spetteren. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snij de lenteui in ringetjes, snij de radijs in plakjes en snij je cranberries een beetje kleiner. Snij de peterselie fijn.
  • Meng de afgekoelde spelt met de cranberries, de radijs, de lenteui en de peterselie.
  • Maak de dressing.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwit: 16g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Cholesterol: 0.2mg | Natrium: 464mg | Kalium: 297mg | Vezels: 7g | Suiker: 14g | Vitamine A: 174IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 409mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.