Simone's Kitchen

Voor eens en voor altijd: dit is het verschil tussen lente-ui en bosui.

Bosui (de paarse variant)

Is er eigenlijk wel een verschil tussen deze twee uien? Waar we het verschil tussen een rode ui en een witte ui duidelijk kunnen zien, lijken de bosui en de lente ui toch verdomd veel op elkaar. Er is wel een verschil, maar dit is minimaal. Ik leg het je uit. 

Oogst 

Het antwoord is: de lente-ui en de bosui zijn eigenlijk precies dezelfde ui, ze worden alleen op een ander moment geoogst. Waar de lente-ui heel vroeg wordt geoogst, laten ze de bosui iets langer in de grond zitten. Hierdoor zal over het algemeen een lente-ui een dunner wit gedeelte hebben, en de bosui een dikker, boller wit stuk. 

De lenteui

Smaak 

Maakt dat dan ook verschil in smaak, hoor ik je denken? Jawel, maar eigenlijk ook maar minimaal. De lente-ui is, vanwege het vroegere oogsten, wat zachter van smaak, zoals een prei. En de bosui is over het algemeen wat scherper omdat ‘ie langer in de grond heeft gezeten. 

Conclusie: eigenlijk is er weinig verschil. Het zijn meer een soort synoniemen voor elkaar. Soms wordt ‘ie zelfs ook nog salade-ui genoemd. Waar het op neer komt: Het is een heerlijke smaakmaker voor salades en gerechten. Bijvoorbeeld deze hartige wafels met kimchi, of deze lekkere kippensoep in Aziatische stijl. 

Delen is fijn!

Robbin de Bont

Ik ben Robbin. Ik hou van alles dat met eten te maken heeft. Al van kleins af aan sta ik in de keuken, en heb ik jaren in een speciaalbiercafé gewerkt, en meer dan twee jaar als barista. Ook heb ik een passie voor hockeyen, food fotografie en styling en staat mijn kleine appartement he-le-maal vol met planten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.