Het wordt lukraak door elkaar heen gebruikt; de termen bosui of lente-ui. Ik maak me er zelf ook schuldig aan. De ene keer roep ik dat je lente-ui moet gebruiken en de volgende keer benoem ik bosui. Maar hoe zit het nou eigenlijk? Zijn die twee door elkaar te vervangen of niet?

Wat is het verschil tussen bosui en lente-ui
Bosui (de paarse variant)

Verschil lente-ui en bosui

Is er eigenlijk wel een verschil tussen deze twee uien? Waar we het verschil tussen een rode ui en een witte ui duidelijk kunnen zien, lijken de bosui en de lente ui toch verdomd veel op elkaar. Er is wel een verschil, maar dit is minimaal. Ik leg het je uit. 

Oogst 

De lente-ui en de bosui zijn eigenlijk precies dezelfde ui, ze worden alleen op een ander moment geoogst. Waar de lente-ui heel vroeg wordt geoogst, laten ze de bosui iets langer in de grond zitten. Hierdoor zal over het algemeen een lente-ui een dunner wit gedeelte hebben, en de bosui een dikker, boller wit stuk. De lente-ui lijkt een beetje op een mini prei en komt qua smaak ook redelijk in de buurt van een jonge prei.

Lente-ui
De lenteui

Smaak 

Maakt dat dan ook verschil in smaak, hoor ik je denken? Jawel, maar eigenlijk ook maar minimaal. De lente-ui is, vanwege het vroegere oogsten, wat zachter van smaak, zoals een prei. En de bosui is over het algemeen wat scherper omdat ‘ie langer in de grond heeft gezeten. Ben je gevoelig voor tranende ogen dan zul je dat eerder hebben met een bosui, dan met een lente-ui.

In andere landen, Frankrijk bijvoorbeeld, kom je ook nog regelmatig prachtige paarse bosuien tegen. Of bosui waar niet een klein bolletje aan zit maar bijna een complete ui.

Kun je zowel het witte- als het groene gedeelte eten van de bosui?

Ja dat kan zeker. Het groene gedeelte is vaak wat steviger dan het witte gedeelte maar beiden zijn prima te eten. Snij je de bosui (of de lente-ui) in ringetjes dan is vooral de kleur het verschil maar verder dus beiden te gebruiken. Gooi het groene gedeelte dus niet weg, maar gebruik het gewoon. Het enige wat niet eetbaar is zijn de wortelkontjes. Deze kun je wel weer gebruiken om nieuwe bosui van te kweken.

Waarom heet het een bosui?

De naam bosui komt van de manier waarop het wordt verkocht. In een bosje dus. Ik vermoed dat de lente-ui zo heet omdat deze in de lente wordt geoogst?

Is de bosui familie van de gewone ui?

Ja, in feite is de bosui een gele ui, maar wordt deze uit de grond gehaald voor de bol zich helemaal kan ontwikkelen. Als je een bosui doormidden snijdt dan zie je ook al de karakteristieke lagen van de ui terug.

Waarmee kan ik lente-ui vervangen?

Het is een beetje flauw om te zeggen door bosui natuurlijk, maar dat kan wel. Maar een betere vervanging voor lente-ui is om bieslook daarvoor in de plaats te gebruiken. Ook bieslook komt uit de alium familie en is dus familie van de ui.

Conclusie: eigenlijk is er weinig verschil. Het zijn meer een soort synoniemen voor elkaar. Soms wordt ‘ie zelfs ook nog salade-ui genoemd. Waar het op neer komt: Het is een heerlijke smaakmaker voor salades en gerechten. Bijvoorbeeld deze hartige wafels met kimchi, of deze lekkere kippensoep in Aziatische stijl. 

Delen is fijn!