Bosui (de paarse variant)

Is er eigenlijk wel een verschil tussen deze twee uien? Waar we het verschil tussen een rode ui en een witte ui duidelijk kunnen zien, lijken de bosui en de lente ui toch verdomd veel op elkaar. Er is wel een verschil, maar dit is minimaal. Ik leg het je uit. 

Oogst 

Het antwoord is: de lente-ui en de bosui zijn eigenlijk precies dezelfde ui, ze worden alleen op een ander moment geoogst. Waar de lente-ui heel vroeg wordt geoogst, laten ze de bosui iets langer in de grond zitten. Hierdoor zal over het algemeen een lente-ui een dunner wit gedeelte hebben, en de bosui een dikker, boller wit stuk. 

De lenteui

Smaak 

Maakt dat dan ook verschil in smaak, hoor ik je denken? Jawel, maar eigenlijk ook maar minimaal. De lente-ui is, vanwege het vroegere oogsten, wat zachter van smaak, zoals een prei. En de bosui is over het algemeen wat scherper omdat ‘ie langer in de grond heeft gezeten. 

Conclusie: eigenlijk is er weinig verschil. Het zijn meer een soort synoniemen voor elkaar. Soms wordt ‘ie zelfs ook nog salade-ui genoemd. Waar het op neer komt: Het is een heerlijke smaakmaker voor salades en gerechten. Bijvoorbeeld deze hartige wafels met kimchi, of deze lekkere kippensoep in Aziatische stijl. 

Delen is fijn!