Bakpoeder en baking soda

Veel recepten vragen erom, bakpoeder of baksoda. Maar zijn die twee dingen niet hetzelfde? Of soms moet je zelfs allebei deze ingrediënten gebruiken. Hoe zit dat dan? Ik leg het je uit! Voor eens en voor altijd; dit is het verschil tussen bakpoeder en bakzout

Bakpoeder 

Laten we beginnen met bakpoeder. Bakpoeder is eigenlijk een soort pre-mix. Dat zit zo. In bakpoeder zit het actieve rijsmiddel genaamd “natriumbicarbonaat”. Dit zorgt dat er lucht ontstaat in je beslag. Maar om dit ingrediënt te laten werken heb je een zuur nodig. Dus is dit bij bakpoeder al toegevoegd. Bakpoeder is dus een mengsel van natriumbicarbonaat, een zuur en een stabilisator zoals maizena.

Bakzout of Baking Soda. 

Laten we voorop stellen, bakzout en baking soda is hetzelfde. Het is simpelweg een andere naam voor hetzelfde product, en dat is namelijk enkel “natriumbicarbonaat”. En zoals uitgelegd in de vorige alinea voegt dit product lucht toe aan je baksels. Maar, dan heb je wel een zuur nodig om deze werking te activeren. Denk dan bijvoorbeeld aan yoghurt, karnemelk of citroensap. 

Ook worden deze twee wel eens samen gebruikt in bakrecepten. Vaak is dat om de luchtige werking extra te activeren. Of bijvoorbeeld als je recept van nature geen zuurtje verlangt, gebruik je bakpoeder om je baking soda te activeren. 

Wat nou als ik een van de twee niet heb?

En kun je deze twee voor elkaar vervangen? Ja, al moet je dan wel goed naar de verhoudingen en overige ingrediënten kijken. Dat zit zo: in plaats van 1 theelepel bakzout of baking soda, gebruik je 3 theelepels bakpoeder. Hiernaast moet je goed kijken naar de overige ingrediënten in het recept. Wordt er een zuur toegevoegd, dan is dit hoogstwaarschijnlijk om het bakzout te activeren. Gezien je bakpoeder gebruikt, heb je dit zuur niet meer nodig. Let wel op dat bijvoorbeeld citroensap of yoghurt ook voor de smaak of structuur toegevoegd kan worden, en je dit dus niet helemaal weg kunt laten. Gemakkelijker is dus om het recept op te volgen. 

Tegenovergesteld gebruik je om 1 theelepel bakpoeder te vervangen maar 1/3 theelepel bakzout of baking soda. En zorg er dan wel altijd voor dat je nog een zuur toevoegt om het bakzout te activeren, anders heeft het niet het gewenste effect. 

Hopelijk is het verschil zo duidelijk. En heb je van al dit bak-gepraat zin gekregen om iets lekkers in de oven te schuiven? Probeer dan eens deze goddelijke bananencake met Dulce de leche, of dit pittig brood, dat je gewoon in de koekenpan maakt

Delen is fijn!