Crunchy notenbrood en over verschil in smaak valt niet te twisten

Crunchy notenbrood | simoneskitchen.nl

Notenbrood

Een van mijn favoriete ontbijtjes is een gebakken eitje of een zacht gekookt eitje (ja, ja ik weet met al die ellende rondom de fipronil zou je bijna de eitjes laten staan maar goed…) met wat geroosterde tomaatjes en een kort getoaste plak van dit notenbrood eronder. Ik moet er wel meteen even bij vermelden dat smaken in ons huishouden nogal eens willen verschillen. Tom vind dit bijvoorbeeld helemaal niks, maar geef hem een plak van dit tomatenbrood en dan is hij ook weer blij.

Tom kan dat dan altijd heel fijntjes kenbaar maken “Nou dit hoef je mij niet meer voor te zetten hoor. Ik vind het niet te (vr)eten’… Daar doe je dan je best voor he… Hahaha… En als dat nu gebeurt met iets waar ik ook niet zo enthousiast over ben (want ja hoor dat gebeurt vaak genoeg) dan is dat nog een ding maar als het dan met dit brood gebeurt vind ik dat best een beetje onterecht. Aan jou dus om te bepalen wie je gaat geloven.. 🙂 Of wiens smaak meer in jouw richting komt. Best tricky als je erover nadenkt.

Dit recept komt uit een van Donna Hay’s tijdschriften en het enige waar ik niet zo van gecharmeerd was waren de boekweitkorrels. Deze worden namelijk geweekt (zie recept) en verder niet gekookt. Met als gevolg dat ze net iets te crunchy waren naar mijn mening. Dus ik heb daar een notitie van gemaakt in het recept. Boekweit even kort koken voor je het verder verwerkt. Verder topbroodje! Zonder gluten en zonder zuivel.

Noten- en zadenbrood

Ingredients:

  • 160 gr amandel
  • 150 gr boekweit
  • 50 gr chiazaadjes
  • 40 gr vlozaad
  • 80 gr sesamzaadjes
  • 120 gr zonnebloempitten, plus wat extra voor de topping
  • 1 tl zeezout
  • 60 ml gesmolten kokosolie
  • 625 ml water
  • 100 gr quinoa
  • 250 ml water (extra)

Directions:

  1. Doe de amandel, boekweit, chia, vlozaad, sesamzaad, zonnebloempitten, zout en kokosolie en water (de 625 ml)  in een grote kom en meng om te combineren. Zet 6 uur apart of laat het een nacht staan om te weken.
  2. Terwijl het mengsel weekt kun je de quinoa vast bereiden (met de extra 250 ml water) volgens de gebruiksaanwijzing (ongeveer 15 minuten koken). Giet af en zet apart om volledig af te koelen.
  3. Verwarm de oven voor op 160˚C. Voeg de quinoa toe aan je noten en zaden mengsel en mix het goed om te combineren. Breek grote klonten even apart met je lepel.
  4. Druk het stevig in een cakeblik van 11 bij 21 cm dat je hebt bekleed met bakpapier. Doe de extra zonnebloemzaadjes erop en druk het nog eens stevig aan. Bak in de oven voor 1 uur en 30 minuten.
  5. Haal voorzichtig uit je bakblik, pel het bakpapier ervan af en zet op een (ovenbestendig) rekje boven een bakplaat. Zet weer terug in de oven en bak nog eens voor 1 uur en 15 minuten of tot goudbruin en gaar. Laat volledig afkoelen voor je het snijd.
Ik vond het brood qua smaak erg lekker maar wat ik niet zo fijn vond waren de boekweitkorrels die veel te crunchy waren naar mijn smaak. Die laat ik de volgende keer weg of vervang door iets anders. Al met al is het wel een hoop werk en tijd terwijl er ook recepten zijn die vergelijkbare resultaten behalen in veel minder tijd...

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *