Simone's Kitchen

Hartig notenbrood (paleo)

hartig notenbrood

Hartig notenbrood

Notenbroden heb ik al vaker gemaakt. Zo maakte ik eerder dit crunchy noten en nog eerder dit noten en zadenbrood van Sarah Britton. Toch is deze versie weer heel anders. Dat komt met name door de hoeveelheid groente die door dit hartige notenbrood is verwerkt.

Dat maakt de textuur ergens tussen een cake en een notenbrood in. In Engeland wordt dit ook nog wel eens geserveerd in plaats van een geroosterd stuk vlees, maar ik vind het meer een bijgerechtje of geschikt om te eten met de lunch met een lekker gebakken eitje erop. Bijvoorbeeld.

Het maken van dit hartig notenbrood is niet ingewikkeld maar je hebt er wel even de tijd voor nodig.

Bereiden van het hartige notenbrood

Het eerste waar je mee begint voor het maken van dit hartig notenbrood is het weken van het lijnzaad. Vervolgens snij je al de groentes mooi klein en je bakt dit aan in wat olijfolie of kokosolie. Bak het voor ongeveer 10-15 minuten of tot alles lekker glazig is geworden en de paddestoelen goed gebakken.

Ik vind niks viezer dan niet goed gebakken paddestoelen trouwens! Want ja ze bakken ook nog mee in de oven maar de structuur is dan niet zo lekker. Vind ik persoonlijk. Dus lekker bakken in de pan lost dat goed op.

Hartig notenbrood

De noten maal je tot ze een soort grove structuur hebben. Je kunt ook amandelmeel gebruiken maar dat is eigenlijk iets te fijn. Heb je toevallig niks anders in huis dan is het een prima keuze. Anders wel de amandelen malen voor het lekkerste resultaat.

Meng alle ingrediënten en de noten bij elkaar en druk het stevig aan in je cakeblik. Ik gebruik daar of een lepel of mijn vingers voor. Hoe steviger je het aandrukt des te steviger je hartig notenbrood wordt. Niet goed aandrukken kan als resultaat hebben dat het een beetje uit elkaar valt.

Dan nog bakken in de oven voor ongeveer 50 minuten in totaal en je bent klaar om te genieten van je heerlijke notenbrood.

hartig notenbrood
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Hartig notenbrood (Engelse ’nut’roast)

8 personen | 75 minuten

Ingrediënten

  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 5 el water
  • 2 bosui zeer fijn gesneden
  • 150 gr wortel zeer fijn gesneden
  • 100 gr shiitake paddenstoelen zeer fijn gesneden
  • 1 knoflookteentje geperst
  • ½ tl zout
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram walnoten
  • 2 ei
  • 35 gram rozijnen zeer fijn gehakt
  • 1 el citroensap
  • ½ tl baking soda
  • 65 gram amandelmeel

Instructies

  • Laat het lijnzaad 15 minuten in het water weken.
  • Verwarm de oven voor op 200C.
  • Bak de groenten met de knoflook in de olijfolie op laag vuur in 10 minuten zacht.
  • Voeg de paprikapoeder en gedroogde tijm toe en haal de pan van het vuur. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de noten in een keukenmachine en maal tot ze de grootte van broodkruimels hebben.
  • Doe de notenmix, groenten, ei en rozijnen in een grote kom, voeg citroensap, baking soda en amandelmeel toe en meng met je handen goed door.
  • Vet een cakeblik in en bekleed met bakpapier.
  • Doe het deeg in het cakeblik en druk met je vingers of met een lepel goed aan.
  • Pak het cakeblik in met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de oven.
  • Verwijder het folie n laat nog 20 minuten bakken tot de bovenkant bruin in.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.