Sarah Britton’s noten- en zadenbrood
Er moet me echt iets van het hart; elke keer als ik iets lekkers maak, dat toevallig ook nog eens heel gezond is… vind manlief het niks. En dat is al vóórdat hij uberhaupt een hap heeft genomen hoor. Neem nu dit brood. Ik vind het persoonlijk super lekker. En niet alleen omdat het goed voor me is, gewoon omdat het heel erg lekker is. Vol met noten, zonnebloempitjes en andere lekkernijen. In het boek van Sarah, My New Roots, is de titel van het brood “Lifechanging bread”. Of het nou mijn leven heeft veranderd sinds ik het heb gegeten waag ik dan weer te betwijfelen… 🙂
Maar ik vind het wel echt lekker en zeker voor een brood dat glutenvrij is, is dit een topper. Zoals jullie misschien weten is brood bakken niet meteen mijn sterkste punt. Ik vind het leuk en ik vind het lekker maar ik presteer het ook wel weer om elke keer te kort te kneden, te kort te laten rusten, te kort dit en te kort dat te doen. Ik ben gewoon ongeduldig!
En met dit brood heb je daar helemaal geen last van! Ja ok, je moet het wel even laten staan zodat de vlozaadvezels zich kunnen volzuigen met vocht en zo het brood bij elkaar houden, maar that’s it. Geen opnieuw doorkneden acties waar ik altijd de mist mee in ga. Gewoon bij elkaar knikkeren, even doorroeren, in een blik doen, even wachten en gaan met die banaan. Super eenvoudig.
Alhoewel, eerlijk is eerlijk, ik ook hier weer een fout maakte. Het dikt namelijk heel erg in als je het laat rusten dus het is verstandig om het vast in het bakblik te doen. Niet zoals ik in de mengkom laten zitten en dan tot de ontdekking komen dat je het echt weer in elkaar moet ‘prakken’. Dat is wel gelukt, maar toch… Dat had beter gekund.
Het blijft natuurlijk een soort van brood, dus je kunt het gerust aan mij overlaten dat er dan ergens iets fout gaat natuurlijk. Maar ik weet zeker dat jij het beter kunt als ik!
Sarah Britton’s life changing bread
Ingrediënten
- 140 gr zonnebloempitten
- 90 gram lijnzaadjes
- 70 gram hazelnoten
- 150 gram havermout
- 2 el chiazaadjes
- 4 el vlozaad of 3 el poeder zie hieronder waar je het kunt vinden
- 1 tl fijn zeezout
- 1 el anijszaadjes Sarah gebruikt karwijzaad maar dat had ik niet in huis
- 1 el ahornsiroop of steviapoeder voor suikervrije dieeten
- 3 el kokosolie of ghee
- 100 gram kalamata olijven
Instructies
- Roer de zonnebloempitten, de lijnzaadjes, de hazelnoten, de chiazaadjes, de vlozaadvezels, het zout en de karwijzaadjes goed door elkaar.
- Klop de ahornsiroop, de olie en 340 ml water door elkaar in een maatbeker. Voeg dit en de gehakte olijven toe aan de droge ingredienten en meng het geheel tot een dik deeg. Doe het over in een cakeblik bekleed met bakpapier en strijk de bovenkant glad met een lepel. Laat het deeg minimaal 3 uur of een nacht afgedekt (buiten de koeling) rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Bak het brood 20 minuten op het middelste broodrooster. Haal het er vervolgens uit, keer het om op een bakplaat, haal het blik eraf (en het bakpapier natuurlijk) en bak vervolgens nog eens 30-40 minuten. Laat het brood volledig afkoelen voor je het snijd. Dit gaat het beste met een glad mes en niet met een gekarteld broodmes.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bedankt voor uw reactie.
Ik ga het zeker proberen.
Sofie Dumont heeft ook zo’n recept maar daar zitten 5 eieren in.
Dat vind ik wat veel, dus probeer ik liever dit recept eens uit.
Groetjes
Hallo, toch even een vraagje. Zijn die olijven echt nodig.
Nee hoor. Ik heb het gisteren nog gemaakt zonder olijven!
psyllium is ook online te bestellen bij Pit & Pit. Ze hebben hele zaadjes, gemalen en vezels. https://www.pit-pit.com/search.html?q=psyllium. Ik ben dit brood al vaker tegengekomen, staat nog steeds op mijn to do lijstje. Lijkt me nl. erg lekker.
Lekker! Ga ik een keer maken als ontbijtje 🙂
Kan je het brood (eventueel per snee) ook invriezen?
Ja hoor dat kan zeker.
Ik maak dit brood zelf altijd met verschillende soorten gedroogd fruit en een beetje honing. Erg lekker en voedzaam brood. Als psyliumvezels gebruik ik een potje darmreiniger van het Kruidvat, is hetzelfde als colon clean maar dan veel goedkoper.
Ja ik heb denk ik de duurste variant gekocht als ik het zo hoor. Haha… Dank voor de tip Judith!
Hi Judith, voeg je het gedroogde fruit dan extra toe of vervang je andere ingredienten door het fruit? Ik wil het namelijk proberen met dadel of vijg.
Ziet er goed uit zeg. En het feit dat The Dude het ook lekker vindt…nog meer reden om het ook te gaan maken.
Die psyliumvezels zijn ook te koop onder de naam ‘Colon Clean’. Te koop bij het Kruidvat en Trekpleister en ook bij de Tuinen.
O ik had geen idee! Dank voor de tip Tessa!