Simone's Kitchen

Sarah Britton’s Lifechanging loaf

Sarah Britton's lifechanging bread | simoneskitchen.nl

Er moet me echt iets van het hart; elke keer als ik iets lekkers maak, dat toevallig ook nog eens heel gezond is… vind manlief het niks. En dat is al vóórdat hij uberhaupt een hap heeft genomen hoor. Neem nu dit brood. Ik vind het persoonlijk super lekker. En niet alleen omdat het goed voor me is, gewoon omdat het heel erg lekker is. Vol met noten, zonnebloempitjes en andere lekkernijen. In het boek van Sarah, My New Roots, is de titel van het brood “Lifechanging bread”. Of het nou mijn leven heeft veranderd sinds ik het heb gegeten waag ik dan weer te betwijfelen… 🙂

Lifechanging loaf of bread | simoneskitchen.nl

Maar ik vind het wel echt lekker en zeker voor een brood dat glutenvrij is, is dit een topper. Zoals jullie misschien weten is brood bakken niet meteen mijn sterkste punt. Ik vind het leuk en ik vind het lekker maar ik presteer het ook wel weer om elke keer te kort te kneden, te kort te laten rusten, te kort dit en te kort dat te doen. Ik ben gewoon ongeduldig!

20150628-MH2A2131

En met dit brood heb je daar helemaal geen last van! Ja ok, je moet het wel even laten staan zodat de vlozaadvezels zich kunnen volzuigen met vocht en zo het brood bij elkaar houden, maar that’s it. Geen opnieuw doorkneden acties waar ik altijd de mist mee in ga. Gewoon bij elkaar knikkeren, even doorroeren, in een blik doen, even wachten en gaan met die banaan. Super eenvoudig.

Alhoewel, eerlijk is eerlijk, ik ook hier weer een fout maakte. Het dikt namelijk heel erg in als je het laat rusten dus het is verstandig om het vast in het bakblik te doen. Niet zoals ik in de mengkom laten zitten en dan tot de ontdekking komen dat je het echt weer in elkaar moet ‘prakken’. Dat is wel gelukt, maar toch… Dat had beter gekund.

20150627-MH2A2119

Het blijft natuurlijk een soort van brood, dus je kunt het gerust aan mij overlaten dat er dan ergens iets fout gaat natuurlijk. Maar ik weet zeker dat jij het beter kunt als ik!

Sarah Britton's life changing bread
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
1 uur
Rusttijd
3 uur
Totale tijd
1 uur 10 min
 
Ingredienten
  • 140 gr zonnebloempitten
  • 90 gram lijnzaadjes
  • 70 gram hazelnoten
  • 150 gram havermout
  • 2 el chiazaadjes
  • 4 el vlozaadjes of 3 el poeder zie hieronder waar je het kunt vinden
  • 1 tl fijn zeezout
  • 1 el anijszaadjes Sarah gebruikt karwijzaad maar dat had ik niet in huis
  • 1 el ahornsiroop of steviapoeder voor suikervrije dieeten
  • 3 el kokosolie of ghee
  • 100 gram kalamata olijven
Instructies
  1. Roer de zonnebloempitten, de lijnzaadjes, de hazelnoten, de chiazaadjes, de vlozaadvezels, het zout en de karwijzaadjes goed door elkaar.
  2. Klop de ahornsiroop, de olie en 340 ml water door elkaar in een maatbeker. Voeg dit en de gehakte olijven toe aan de droge ingredienten en meng het geheel tot een dik deeg. Doe het over in een cakeblik bekleed met bakpapier en strijk de bovenkant glad met een lepel. Laat het deeg minimaal 3 uur of een nacht afgedekt (buiten de koeling) rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 C.
  4. Bak het brood 20 minuten op het middelste broodrooster. Haal het er vervolgens uit, keer het om op een bakplaat, haal het blik eraf (en het bakpapier natuurlijk) en bak vervolgens nog eens 30-40 minuten. Laat het brood volledig afkoelen voor je het snijd. Dit gaat het beste met een glad mes en niet met een gekarteld broodmes.

Delen is fijn!

11 comments

  1. Avatar

    Ziet er goed uit zeg. En het feit dat The Dude het ook lekker vindt…nog meer reden om het ook te gaan maken.

    Die psyliumvezels zijn ook te koop onder de naam ‘Colon Clean’. Te koop bij het Kruidvat en Trekpleister en ook bij de Tuinen. 

  2. Avatar

    Ik maak dit brood zelf altijd met verschillende soorten gedroogd fruit en een beetje honing. Erg lekker en voedzaam brood. Als psyliumvezels gebruik ik een potje darmreiniger van het Kruidvat, is hetzelfde als colon clean maar dan veel goedkoper.

  3. Avatar

    Kan je het brood (eventueel per snee) ook invriezen?

  4. Avatar

    Lekker! Ga ik een keer maken als ontbijtje 🙂

  5. Avatar

    psyllium is ook online te bestellen bij Pit & Pit. Ze hebben hele zaadjes, gemalen en vezels. https://www.pit-pit.com/search.html?q=psyllium. Ik ben dit brood al vaker tegengekomen, staat nog steeds op mijn to do lijstje. Lijkt me nl. erg lekker.

  6. Avatar

    Hallo, toch even een vraagje. Zijn die olijven echt nodig.

  7. Avatar

    Bedankt voor uw reactie. 
    Ik ga het zeker proberen.
    Sofie Dumont heeft ook zo’n recept maar daar zitten 5 eieren in.
    Dat vind ik wat veel, dus probeer ik liever dit recept eens uit.
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos