Snel hartig taartje met tomaat en doperwt
Kennen jullie dat? Je hebt iets in je hoofd zitten dat je ‘even’ snel wilt maken maar dan weet je met geen mogelijkheid het recept meer te vinden. In dit geval had ik een prive workshop gepland op de woensdag en quiche en soep waren de twee onderwerpen waar we ons op zouden storten. Dus ik dacht; prima, dan maak ik even een paar kleine quiches. Appeltje-eitje. En dat is het ook natuurlijk. Alleen voor de ei/room verhouding wilde ik toch even checken hoe het ook al weer was. En ik wist dat ik een superlekker en makkelijk recept op mijn site had staan. Ergens….
Maar hoe ik zocht, op wat voor onzinnige zoekterm ook, ik vond helemaal niks…. Shit… Boek over hartige taarten open geslagen en ja, dat zag er allemaal heerlijk uit maar ik wilde iets snels en makkelijks. Dus maar weer de digitale snelweg op. Mijn oude site dan misschien nog? Ook al niet… Gelukkig heb ik ook van de sites die niet meer online staan nog wel de admin toestanden bewaard en uiteindelijk – stukkie later als gepland – vond ik het weer terug. Hij staat inmiddels ook hier online onder Gerookte kip en feta quiche.
Dit hartige taartje met tomaat die ik voor de workshop maakte werd ietsje anders, maar dat is het fijne van dit basis recept. Als je een pakje bladerdeeg hebt, wat eieren en slagroom dan kun je er letterlijk alles in ‘gooien’ wat je nog in de koelkast hebt liggen. In dit geval tomaatjes uit eigen tuin en doperwtjes die we altijd wel in de vriezer hebben liggen en een stukje gerookte kip dat ik dan wel vers had gehaald…
En voor iets dat zo snel is gemaakt is dit altijd een lekker receptje. Probeer het ook eens met champignons, of lekker oude kaas of – nog beter – blauwe schimmelkaas. Hmmm…
Hartig taartje met tomaat en doperwtjes
Ingrediënten
- 4-6 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 3 eieren
- 185 ml slagroom
- 100 gr doperwten
- stukje gerookte kip
- handje vol kerstomaatjes gehalveerd
- peper
- zout
- eventueel gedroogde kruiden voor erdoor bijvoorbeeld provencaalse kruiden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C. Als je anti aanbak vormpjes hebt hoef je ze in principe niet in te smeren aangezien de boter in het bladerdeeg al vet genoeg is om los te laten. Heb je geen anti aanbak dan misschien beter van wel.
- Klop de eieren met de room door elkaar en voeg peper, zout en eventueel andere kruiden toe.
- Beleg de vormpjes met een plakje bladerdeeg per vorm en prik met een vork gaatjes in de bode,.
- Snij je gerookte kip in stukjes en verdeel over de bodems. Doe hetzelfde met de doperwtjes. Let op dat je ze niet al te vol doet want dan gaat de boel overstromen in de oven.
- Schep je roommengsel eroverheen tot net niet helemaal aan de rand van je quiches.
- Druk een paar halve tomaatjes in de room. De snijkant boven.
- Zet in de oven en bak voor ongeveer 20 minuten of tot het room-ei mengsel goudbruin is en stevig.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: 34 Hartige Taartrecepten Die Je Gemakkelijk Zelf Kunt Maken
Pingback: 34 Hartige Taartrecepten Die Je Gemakkelijk Zelf Kunt Maken
Voor een “quick-quiche” ziet deze er verrukkelijk uit, en de kleuren zijn een feest voor het oog weer! Zelf maak ik als ik tijd heb deeg van zelfrijzende bloem, 1 zure room en 200gr roomboter. Dat bewaar ik in de diepvries voor “noodgeval” en na het ontdooien maak ik een quiche van de vulling+groente die jij hier allemaal noemde. Met prei/zoete aardappelen ook heel erg lekker!
Groetjes, Naomi
Ja dat is zo fijn. je kunt er eigenlijk nagenoeg alles in kwijt!
Herkenbaar! Daarom vooral ideaal zo’n eigen site, zou moeten werken als ideale opslagplaats voor al je favorieten he;) Ziet er heerlijk uit deze quiches! Ga ik onthouden!
ja echt wel, anders kon ik echt niks meer terugvinden! Ik heb soms al moeite om het recept van de dag ervoren terug te vinden… Lang leve mijn notitieboek(en)
Oh. Ging dus minder soepel als we gedacht hadden…..
Evengoed gelukt. Knap hoor!