Na alle feestdagen en de start van het jaar was het weer tijd om mij ergens in te gaan verdiepen. En ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik weet wel dat ik in die maand best veel verschillende soorten kaas naar binnen heb gewerkt. Nou is dat voor mij niet zo erg, voor de lijn overigens wel, maar ik ben echt een kaaskop, dus het kan voor mij niet kazig genoeg zijn. Ik heb ook een aantal nieuwe receptjes uit geprobeerd en daarin zat mozzarella. In de winkel zag ik daar ook zakjes met burrata liggen en zo kwam ik voor het koelvak op de vraag: wat is het verschil tussen mozzarella en burrata. En ik ga proberen om daar antwoord op te geven.

verschil tussen mozzarella en burrata

Mozzarella

Om het verschil tussen mozzarella en burrata uit te leggen ga ik je eerst uit leggen wat mozzarella is. Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten kaas. De Italiaanse mozzarella di bufala is gemaakt van melk van de waterbuffel. Deze kaas is porseleinwit. Gewone mozzarella is gemaakt van koemelk en is een beetje geliger van kleur. Dit komt omdat er meer caroteen in koemelk zit. De mozarella di bufala is echt een delicatesse en ook wat duurder dan de koemelkmozarella.

Hoe wordt het gemaakt?

Mozzarella is een verse kaas, dit betekend dat de kaas niet gerijpt wordt. Men voegt stremsel aan de melk en daardoor splitst deze zich in een vloeibaar en een vast deel. De wrongel en de wei. De wrongel wordt verhit en daardoor ontstaat een soort touwachtige en elastische structuur. De wrongel wordt daarna gekneed in de gewenste vorm. Deze methode heet pasta filata. Op Youtube heb ik dit filmpje gevonden waarin je duidelijk kunt zien hoe het wordt gemaakt.

verschil tussen mozzarella en burrata

Gewone of buffelmozzarella?

Omdat er meer koeien zijn dan buffels wordt er meer gewone mozzarella gemaakt. Maar buffelmozzarella is veel lekkerder van smaak. Dit komt omdat de buffel een ander eetpatroon heeft dan de koe. Daardoor is de smaak veel voller en ook wat zuurder en heeft meer karakter en een zachte structuur. Koemelk geeft een wat hardere structuur en smaakt neutraler. Beide zijn ze erg lekker. Doordat ze goed smelten worden ze vaak gebruikt op pizza’s.

Burrata

Mozzarella en burrata zien er ongeveer hetzelfde uit en zijn dus allebei Italiaanse verse kazen. Burrata bestaat gedeeltelijk uit mozzarella en daar word nog room en wrongel aan toegevoegd. Om het te maken wordt er van mozzarella een soort zakje gemaakt en daaraan wordt room toegevoegd. Vroeger werd burrata gemaakt om restjes mozzarella op te maken, maar nu is het een echte delicatesse. De smaak is heel zacht en romig. Burrata betekent boterachtig, en zo is de smaak ook.

verschil tussen mozzarella en burrata

Wat is dus het verschil

Het verschil tussen mozzarella en burrata is dus de toevoeging van de room. Daardoor is de burrata romiger van structuur. Wat je vooral ziet als je het kaasje opensnijdt. Dan komt de smeuïge inhoud er uit. Beide kaasjes hebben zoveel smaak dat je er niet heel veel ingrediënten bij hoeft te doen. De salade caprese is de allerbekendste combinatie met mozzarella of burrata. Maar op een lekker broodje met mozzarella en tomaat is dit ook een top combinatie. En wat denk je van deze salade met biet en mozzarella?

Waar is het verkrijgbaar

Burrata en mozzarella zijn verkrijgbaar in de supermarkt en in de kaaswinkel. De verse kazen zijn niet zo lang houdbaar, dus moeten liefst meteen gegeten worden als je ze koopt. Dat geldt iets minder voor de zakjes in de supermarkt, maar wel voor die van de kaaswinkel. Des te verser des te lekkerder, dan kun je echt genieten van de smaak.

Delen is fijn!