Next level bananencake met dulce de leche. De karamel gaat op de bodem van je vorm en natuurlijk aan de bovenkant voor het beste effect.

Bananencake met dulce de leche

Bananencake

Deze bananencake wil je echt gemaakt hebben. Al heet het dus eigenlijk een bananencobbler, maar omdat cobbler zo’n typisch woord is wat niemand hier gebruikt… heb ik er cake van gemaakt. What’s in a name tenslotte!

Cake met veel banaan

Een cake is het dus met veel banaan. Of eigenlijk… als je erover nadenkt valt dat reuze mee. De banaan zit alleen aan de bovenkant maar overheerst toch de smaak. Tijdens het bakken ’trekt’ het erin denk ik. Geen idee. Lekker is het in ieder geval.

Bananencake met dulce de leche

Dulce de leche

Wat deze bananencake met dulce de leche zo bijzonder maakt is – de naam zegt het al – de toevoeging van dulce de leche. Nu is dat bij alles zo ongeveer lekker, maar in dit geval doe je wat eetlepels van de dulce de leche op de bodem voordat je het beslag erop doet. Het spreid niet zo heel erg lekker uit maar probeer het toch een beetje over de bodem te verspreiden zodat je straks overal wat van de karamel hebt zitten.

Door de karamel blijft de cake ook mooi smeuïg en daar helpt de banaan natuurlijk ook aan mee.

Wil je de bananencake met dulce de leche bakken? Je kunt het natuurlijk bakken in een dichte schaal zoals ik hier heb gedaan, maar een springvorm is misschien makkelijker met aansnijden en eruit halen. Maar het kan dus allebei. En het kan ook nog in een gewoon cakeblik natuurlijk.

Afhankelijk van het bakblik waarin je de bananencake met dulce de leche gaat bakken kan het zijn dat de baktijd een beetje afwijkt. Let daar dus op.

Ik zocht net even op bananenbrood op de site en zag dat ik een shocking aantal verschillende recepten voor bananenbrood en bananencake online heb staan. Haha. Keus genoeg dus. Dit bananenbrood zou je ook kunnen maken!

Maken van de dulce de leche

Het maken van dulce de leche kan best een beetje een “dingetje” zijn. De eerste keer dat ik dat ging doen scheet ik spreekwoordelijk in mijn broek en maakte dulce de leche uit de oven. Dat leek me de enige veilige manier om het te maken. En veilig is het zeker, maar eigenlijk best een beetje omslachtig. Tegenwoordig ga ik dus voor de gewone manier. En die gewone manier bestaat uit het koken van een blikje gecondenseerde melk in een pan met ruim water.

Zo eenvoudig is het eigenlijk. Belangrijk is het om te zorgen dat het blikje onder water blijft staan tijdens de hele tijd dat het kookt. En je hebt ongeveer 3 uur nodig om de juiste kleur van de karamel te krijgen. Laat het wel goed afkoelen voor je het blikje open doet. Je wilt niet dat het alsnog ontploft!

Bananencake met dulce de leche

Bananencake met dulce de leche

4 van 1 stem
GangDessert
KeukenAmerikaanse

Deze overheerlijke cake met banaan is een toprecept. Die wil je maken! De dulce de leche maakt dit overheerlijk!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

10 personen

Materiaal

  • Ronde vorm van 22 cm

Ingrediënten


  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Neem een ruime kom en doe hier de bloem, bakpoeder, geraspte kokos, suiker en cacaonibs in en roer even goed door. Voeg een snufje zout toe.
  • Doe de koude boterklontjes erbij en wrijf dit met de toppen van je vingers door het bloemmengsel tot het gemengd is.
  • Doe de karnemelk en de kokosmelk erbij en meng het even goed door met een garde. Niet te lang.
  • Neem een ronde ovenschaal en besmeer die ruim met boter. Op de bodem doe je een paar eetlepels dulce de leche en verdeel dit een beetje over de bodem. het hoeft niet egaal te zijn maar wel een beetje verdeeld.
  • Giet hieroverheen het beslag en druk de halve bananen aan de bovenkant in het deeg. Bestrooi met een beetje kaneel en doe hier nog her en der een klontje dulce de leche tussen de bananen
  • Zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten of tot gaar en goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 214kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwit: 3g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 6g | Cholesterol: 2mg | Natrium: 81mg | Kalium: 192mg | Vezels: 2g | Suiker: 11g | Vitamine A: 263IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 43mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer bananenbrood

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.