Wie kan een heerlijke monchoutaart weerstaan? Deze is met gezouten karamel en ferrero rocher bovenop. Ik bedoel, hoe lekker klinkt dat wel niet?

Monchou taart met chocola
Foto’s: Saskia Lelieveld

Wat je nodig hebt om deze monchoutaart te maken

Voor deze monchoutaart heb je een paar dingen nodig:

  • Chocolate chip cookies (of een ander koekje wat je lekker vindt)
  • slagroom
  • ongezouten boter
  • roomkaas
  • dulce de leche
  • pure chocolade
  • ferrero rocher chocolade
Ingredienten monchoutaart

Hoe maak je de monchoutaart?


Het eerste wat je nodig hebt is dulce de leche. Ik heb meestal een blik of twee klaarstaan in de koelkast, maar als dat niet zo is kun je hier kijken hoe je dulce de leche maakt. Ook goed om te weten is dat het ongeveer 3 uur duurt om het zelf te maken, dus houd daar rekening mee als je deze monchoutaart gaat maken.

Bekleed een springvorm met bakpapier en zet apart.

Doe de koekjes in een keukenmachine en maak er kruimels van. Smelt de boter en doe de kruimels in een kommetje. Voeg de gesmolten boter toe aan de kruimels en meng alles met een lepel door elkaar. Druk nu de natte kruimels in de springvorm. Het helpt om het plat te drukken met een lepel of de achterkant van een groot glas. Zet in de koelkast tot de vulling klaar is.

Monchoutaart met karamel zeezout

Het monchou mengsel maken

Je kunt de vulling maken met een handmixer of met een staande mixer. Klop nu eerst de slagroom met de garde tot stijve pieken. Voeg de monchou met wat zout toe en meng de twee goed door elkaar. Schraap de zijkanten van de kom af als dat nodig is. De dulce de leche wordt er ook doorheen gemengd. Het helpt als de dulce de leche niet te stijf is, dus op kamertemperatuur of een beetje lauwwarm. Meng het geheel niet te goed. Het is heerlijk om wat karamelklontjes in de monchoutaart te hebben. Als je klaar bent met mixen haal je de springvorm uit de koelkast en giet je de vulling in de vorm. Strijk indien nodig de bovenkant glad. Zet nu minstens vier uur in de koelkast om op te stijven voor het beste resultaat.

De ganache maken

Zodra de monchoutaart is opgesteven, is het tijd om de chocoladeganache voor de topping te maken. Hiervoor verwarm je de slagroom tot het kookpunt. Doe de chocoladestukjes in een kommetje en giet de hete slagroom erover. Laat even staan en roer dan door zodat je een glad chocolademengsel hebt. Voeg de koude boter in kleine blokjes toe en laat die door de chocolade smelten. Zo krijgt de ganache een mooie glans.

Monchoutaart met chocola

Giet nu de ganache in het midden van je monchoutaart en strijk het voorzichtig naar de uiteinden zodat het van de zijkanten kan druipen. Het zal snel stollen, dus doe er niet te lang over. Versier met ferrero rocher en je bent klaar!

Als je niet van plan bent om de monchoutaart direct op te dienen, kun je hem afdekken met plasticfolie en in de koelkast bewaren tot gebruik. Hij blijft zonder problemen een paar dagen goed.

Toevoegingen en variaties

Als je deze monchoutaart wat lichter op de maag wilt maken, kun je een beetje roomkaas vervangen door zure room. Geheel optioneel, want een monchoutaart hoort niet licht te zijn toch? Voor de koekjes op de bodem kun je je favoriete koekje gebruiken. Ik ben dol op bastogne bijvoorbeeld.

Een beetje vanille-extract is altijd een goed idee en ik vind het ook heerlijk om er wat verse slagroom bij te serveren. Aangezien het bijna Moederdag is, zou dit het perfecte dessert zijn om te serveren als traktatie, maar eigenlijk heb je niet echt een reden nodig om deze heerlijke taart te maken.

Deze versie van monchoutaart is vrij zwaar, maar je kunt het wat lichter maken door vers fruit toe te voegen in plaats van de chocoladelaag bovenop. Ik hou van verse aardbeien bij elke soort romige taart, maar andere verse bessen zijn ook heerlijk.

Monchoutaart met dulce de leche

Waarom wordt mijn monchoutaart niet hard?

Het belangrijkste bij het maken van dit recept is dat je de ingrediënten niet te veel mengt of te warm laat worden. Als je er echt niet zeker van bent, kun je een beetje gelatine toevoegen om er 100% zeker van te zijn dat hij opstijft. Een of twee blaadjes zou genoeg moeten zijn. Je kunt het smelten in een klein beetje slagroom en het toevoegen aan het roomkaasmengsel. Spatel het erdoor en zet de monchoutaart dan in de koelkast.

Waar kan ik de dulce de leche door vervangen?

Als je niet van dulce de leche houdt, kun je het makkelijk vervangen door bijvoorbeeld een heerlijke aardbeiensaus. Doe het door de monchoutaart voordat je het in de koelkast zet en je hebt ook een swirl bovenop. Laat in dat geval ook de chocoladeganache weg en vervang het door wat zelfgemaakte slagroom. Ik voeg ook graag wat vers citroensap toe als ik een aardbeienversie maak.

Kan ik hier mini monchoutaartjes van maken?

Ja, dat is zeker mogelijk. Je zou ongeveer 4-6 mini monchoutaartjes moeten kunnen maken met dit recept.

Monchoutaart met karamel zeezout

Monchoutaart met dulce de leche

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Perfect om te serveren bij elke feestelijke gelegenheid en lekker met wat ferrero rocher op de bovenkant!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minutes
Koeltijd4 hours
totaal 4 hours 20 minutes

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 275 gram chocoladekoekjes
  • 50 gram roomboter
  • 150 ml slagroom
  • 600 gram monchou
  • 1 zakje klopfix
  • 1 blikje dulce de leche
  • grote snuf zout liefst maldron
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • 20 gram koude boter
  • bakje ferrero rocher

Hoe maak je de monchoutaart

  • Bekleed een bakblik van 20 cm met bakpapier en vet in.
  • Smelt de boter in de pan. Doe de koekjes in een zak en verkruimel ze door er met een deegroller op te slaan. Meng de koelkruimels door de boter. Verdeel de koekjes op de bodem van het bakblik en druk goed aan.
  • Klop de slagroom samen met de klop fix stevig. Klop daarna de monchou samen met het zout goed door elkaar, meng met de slagroom. Mix daarna de dulce de leche door de monchou, het is lekker om het niet te goed te mixen zodat je nog wat karamel klontjes erdoorheen blijft zien. Schep alles in het bakblik.
  • Laat vier uur opstijven in de koelkast. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kommetje. Verwarm de slagroom in een pannetje tot het bijna begint te koken. Neem van het vuur en giet over de chocolade. Roer goed door en als alles goed gemengd is roer je er de koude boter doorheen, daarvan krijgt het een fijne glans.
  • Verdeel de ganache vanuit het midden over de taart en laat het voorzichtig van de taart druipen. Versier met de ferrero rocher. Smakelijk!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 446kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 5g | Vet: 38g | Verzadigd vet: 22g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 89mg | Natrium: 284mg | Kalium: 153mg | Vezels: 1g | Suiker: 14g | Vitamine A: 1125IU | Vitamine C: 0.1mg | Calcium: 66mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Mention @simoneskitchen or tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.