Vegan bananenbrood
Kan je bananenbrood ook vegan maken? Jazeker! Dit recept is daar het overtuigende bewijs van. Dit volledig plantaardige bananenbrood is minstens net zo lekker als het origineel, bevat geen bakpoeder en kan je ook heel eenvoudig invriezen. Met dit vegan bananenbrood zit je dus altijd goed.
Waarom vegan bananenbrood?
In een gewoon bananenbrood kom je vaak ei tegen en dat past niet in een plantaardig menu. Daarom zag ik een uitdaging in het maken van een vegan bananenbrood. Plantaardig bakken kan echter best een uitdaging zijn als je het niet gewend bent. Ik maakte dit bananenbrood ooit al eerder een paar jaar geleden, maar het verdiende niet de schoonheidsprijs. Het was lekker maar niet luchtig genoeg. Ik was het eerlijk gezegd al half vergeten tot ik het recept weer tegenkwam en besloot om eens te gaan experimenten.
Ik veranderde zo ongeveer elk onderdeel van het recept en ging vervolgens voor de oven zitten wachten om te kijken of het een succes zou zijn. Of niet.
Het plantaardige bananenbrood bleek een groot succes!
Het feit dat het hier een plekje heeft verdiend geeft natuurlijk al aan dat het een succes was. In de oorspronkelijke cake zaten dadels. Die dacht ik in huis te hebben maar toen ik het doosje openmaakte kon je er iemand een gat mee in zijn hoofd slaan. Dat leek me niet perse de beste actie om die dan in het bananenbrood te verwerken. Enig gerommel door de la bracht evenwel gedroogde abrikozen aan het licht. En het leek mij dat je die prima kunt vervangen voor de dadels. Wat minder sticky dus dat was nog een aandachtspuntje maar ik besloot ervoor te gaan.
Hoe wordt het plantaardige bananenbrood lekker zacht?
Vervolgens gebruikte ik de staafmixer om de bananen te pureren samen met de kokosolie en de abrikozen. Na het toevoegen aan de droge ingrediënten vond ik het geheel wel heel droog worden dus ik deed er nog 100 ml amandelmelk bij tot het de gewenste dikte had.
Vervolgens ging het beslag in een cakevorm bekleed met bakpapier en drukte ik nog een banaan aan de bovenkant erin. Hup de oven in en na een minuut of 40 eruit.
Geen toegevoegde suiker en bananenbrood zonder bakpoeder
Behalve dat dit een vegan bananenbrood is, bevat het ook geen toegevoegde suiker. De enige suikers die erin zitten zijn van de banaan en de abrikozen. Zorg dus wel dat je bananen echt goed (over)rijp zijn of voeg een klein beetje honing of suiker toe aan het bananenbrood.
Mijn bananen waren overigens niet mega rijp. Dus het bananenbrood was niet overmatig zoet. Zelfs zo dat ik denk dat het ook lekker is om te gebruiken om er beleg op te doen. Bijvoorbeeld met wat avocadoplakjes. Dat kan echt prima.
Het vegan bananenbrood is vervolgens ideaal om in te vriezen in plakjes. Ik snij het hele brood altijd op en vries het per twee in. Ik gebruik daarvoor van die kleine Ikea zakjes. Daar passen precies twee sneetjes naast elkaar in. Dat is handiger dan op elkaar leggen want dat vind ik met ontdooien altijd minder praktisch.
Vegan bananenbrood
Benodigdheden
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 50 gr amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snufje zout
- 4 bananen overrijp
- 7 stuks abrikozen gedroogd
- 2 el kokosolie zacht of gesmolten
- 1 el appelciderazijn
- 100 ml amandelmelk
- 1 tl koekkruiden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, koekkruiden, zout) in een grote bak. Doe alle natte ingrediënten (3 van de bananen, abrikozen, kokosolie, amandelmelk, appelciderazijn in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer. Er mogen nog stukjes abrikoos in zitten maar de banaan moet goed gemengd zijn.
- Doe dit bij de droge ingrediënten en schep door tot het een geheel vormt. Doe het over in je bakblik. Strijk een beetje glad en snij de laatste banaan in de lengte doormidden. Deze druk je bovenin het beslag. Schuif het bananenbrood in de oven en bak voor 40-45 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
- Laat afkoelen voor je het snijdt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dank voor dit goede recept! Ik kreeg een mooi luchtig en smeuig bananenbrood uit de oven! Enige toevoeging van mij was 25gr pure chocolade druppels, want mmmmm chocola 😋
Haha.. Goede toevoeging Martijn! Want ja, chocola is altijd lekker!
Goedemorgen, ik heb een bananen brood gemaakt met amandel meel 150 gr. 3 rijpe bananen zonder bakpoeder en met 3 eieren. En je kunt wat noten naar eigen inzicht erin doen en wat kaneel. Ik heb geleerd dat je eerst 1 min. alles moet door mixen op de laagste stand, en daarna op de hoogste stand nog eens 3 min. moet mixen voor een luchtige cake. En hij was overheerlijk
Dankjewel! Ga ik zeker eens proberen zo.
Wat een mooie site heb je! Katten en eten zijn altijd goed 😉
Tips om het luchtiger te maken heb ik niet, maar wel misschien een andere:
Onlangs bakte ik bananenbrood met de mix van Dille & Kamille en daar stond op dat je de bananen ongepeld eerst 30 min in de oven moet doen, op bakpapier, op 160 gr (hetelucht). Het brood was lekker stevig én smeuïg, misschien wel mede daardoor 🙂
O dat is een goede tip Irene. Ik denk zeker voor bananen die nog niet helemaal overrijp zijn (want dan zijn ze het lekkerste in een cake) een goed plan! En dank voor de complimenten!
Graag gedaan en succes met de volgende cake 😉
Lekker, bananencake! Ik zou denk ik bakpoeder weglaten en hoeveelheid baking soda en appelciderazijn op z’n minst verdubbelen. Die combi is namelijk super om je baksel luchtig te krijgen.
Ja ik vond het al wat weinig van het rijsgebeuren vergeleken met andere vegan dingen die ik al eerder heb gebakken… En ja bananencake is altijd lekker! 🙂