Kan je bananenbrood ook vegan maken? Jazeker! Dit recept is daar het overtuigende bewijs van. Dit volledig plantaardige bananenbrood is minstens net zo lekker als het origineel, bevat geen bakpoeder en kan je ook heel eenvoudig invriezen. Met dit vegan bananenbrood zit je dus altijd goed.

Vegan bananenbrood

Waarom vegan bananenbrood?

In een gewoon bananenbrood kom je vaak ei tegen en dat past niet in een plantaardig menu. Daarom zag ik een uitdaging in het maken van een vegan bananenbrood. Plantaardig bakken kan echter best een uitdaging zijn als je het niet gewend bent. Ik maakte dit bananenbrood ooit al eerder een paar jaar geleden, maar het verdiende niet de schoonheidsprijs. Het was lekker maar niet luchtig genoeg. Ik was het eerlijk gezegd al half vergeten tot ik het recept weer tegenkwam en besloot om eens te gaan experimenten.

Ik veranderde zo ongeveer elk onderdeel van het recept en ging vervolgens voor de oven zitten wachten om te kijken of het een succes zou zijn. Of niet.

Het plantaardige bananenbrood bleek een groot succes!

Het feit dat het hier een plekje heeft verdiend geeft natuurlijk al aan dat het een succes was. In de oorspronkelijke cake zaten dadels. Die dacht ik in huis te hebben maar toen ik het doosje openmaakte kon je er iemand een gat mee in zijn hoofd slaan. Dat leek me niet perse de beste actie om die dan in het bananenbrood te verwerken. Enig gerommel door de la bracht evenwel gedroogde abrikozen aan het licht. En het leek mij dat je die prima kunt vervangen voor de dadels. Wat minder sticky dus dat was nog een aandachtspuntje maar ik besloot ervoor te gaan.

Vegan bananenbrood

Hoe wordt het plantaardige bananenbrood lekker zacht?

Vervolgens gebruikte ik de staafmixer om de bananen te pureren samen met de kokosolie en de abrikozen. Na het toevoegen aan de droge ingrediënten vond ik het geheel wel heel droog worden dus ik deed er nog 100 ml amandelmelk bij tot het de gewenste dikte had.

Vervolgens ging het beslag in een cakevorm bekleed met bakpapier en drukte ik nog een banaan aan de bovenkant erin. Hup de oven in en na een minuut of 40 eruit.

Vegan bananenbrood

Geen toegevoegde suiker en bananenbrood zonder bakpoeder

Behalve dat dit een vegan bananenbrood is, bevat het ook geen toegevoegde suiker. De enige suikers die erin zitten zijn van de banaan en de abrikozen. Zorg dus wel dat je bananen echt goed (over)rijp zijn of voeg een klein beetje honing of suiker toe aan het bananenbrood.

Mijn bananen waren overigens niet mega rijp. Dus het bananenbrood was niet overmatig zoet. Zelfs zo dat ik denk dat het ook lekker is om te gebruiken om er beleg op te doen. Bijvoorbeeld met wat avocadoplakjes. Dat kan echt prima.

Het vegan bananenbrood is vervolgens ideaal om in te vriezen in plakjes. Ik snij het hele brood altijd op en vries het per twee in. Ik gebruik daarvoor van die kleine Ikea zakjes. Daar passen precies twee sneetjes naast elkaar in. Dat is handiger dan op elkaar leggen want dat vind ik met ontdooien altijd minder praktisch.

Vegan bananenbrood

Vegan bananenbrood

5 van 1 stem
GangOntbijt
KeukenVegan

Dit heerlijke vegan bananenbrood is volledig plantaardig
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 55 minuten

12 personen

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • 4 bananen overrijp
  • 7 stuks abrikozen gedroogd
  • 2 el kokosolie zacht of gesmolten
  • 1 el appelciderazijn
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 tl koekkruiden

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier.
  • Meng alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, koekkruiden, zout) in een grote bak. Doe alle natte ingrediënten (3 van de bananen, abrikozen, kokosolie, amandelmelk, appelciderazijn in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer. Er mogen nog stukjes abrikoos in zitten maar de banaan moet goed gemengd zijn.
  • Doe dit bij de droge ingrediënten en schep door tot het een geheel vormt. Doe het over in je bakblik. Strijk een beetje glad en snij de laatste banaan in de lengte doormidden. Deze druk je bovenin het beslag. Schuif het bananenbrood in de oven en bak voor 40-45 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
  • Laat afkoelen voor je het snijdt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 142kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 3g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.2g | Natrium: 118mg | Kalium: 209mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 47IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 43mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer bananenbrood recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.