Bananenbrood met karamelsaus
Bananenbrood; ik kan er geen genoeg van krijgen. En deze versie van bananenbrood met een te lekkere karamelsaus wil je gewoon een keer geproefd hebben!
Bananenbrood met karamelsaus
Wie houdt er nou niet van een goed bananenbrood? Bovendien is het ook nog eens de ideale manier om je oude bananen op te maken.
Een banaan is goed beschouwd best een raar ding; groen zit er kraak nog smaak aan, mooi geel is ie heerlijk zoet en lekker, en even verder en je hebt een meelbal. Een meelbal met bruine vlekken. Eet je 1 banaan dan schijnt het de stoelgang te stoppen, eet je er veel dan raak je erdoor aan de diarree.
En zo uit het vuistje kun je ze eigenlijk alleen eten als ze mooi geel zijn, maar voor bakken is het bijna hoe bruiner hoe beter. En ongetwijfeld heb je ook recepten waarbij een groene banaan het enige juiste kleurtje is.
Soorten bananen
Nu is het ook nog eens zo dat er heel veel soorten bananen zijn. Je hebt de standaard gele bananen zoals wij die kennen maar er zijn ook bananen die alleen voor koken of bakken geschikt zijn, er zijn appelbananen, rode bananen en baby bananen (en ongetwijfeld nog wel hier en daar een banaantje meer)
Maar in dit geval gaan we het hebben over de overrijpe bananen die je in dit bananenbrood wilt gebruiken. Gebruik je een gele banaan dan kan dat natuurlijk ook wel, maar die zijn echt behoorlijk minder zoet en geven minder smaak af. Hoe bruiner, hoe beter gaat in dit geval zeker op.
Voor dit recept voor bananenbrood gebruikte ik ongeveer 300 gram geprakte banaan. Je kunt een echt rijpe banaan goed prakken met een vork, maar heb je daar geen zin in dan kun je het ook met een staafmixer proberen of in de keukenmachine. Maar eerlijk gezegd vind ik een stukje her en der eigenlijk wel lekker.
Karamelsaus
Om de karamelsaus te maken gebruik je kristalsuiker. Dit breng je met het water aan de kook en dit kook je tot een mooie karamel voor je de boter en de slagroom toevoegt. Uiteraard is de saus optioneel, maar maakt het bananenbrood wel echt next level!
Ben je op zoek naar een glutenvrij bananenbrood?
Bananenbrood
Benodigdheden
- Bakpapier
Ingrediënten
Karamelsaus
- 250 gr kristalsuiker
- 60 ml water
- 85 gr boter
- 120 ml slagroom
- 1 tl vanille
- 1/8 tl zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed de cakevorm met bakpapier. zeef de bloem met bakpoeder, kaneel en een mespunt zout
- Meng boter, basterd- en vanillesuiker tot een bijna glad mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren en als laatste de creme fraiche.
- Schep het geheel door het bloemmengsel en schep de geprakte banaan hier ook door heen
- Verdeel over de cakevorm en bak in ongeveer 60 minuten goudbruin of tot een sateprikker er schoon uitkomt
Karamelsaus
- Om de karamelsaus te maken voeg je de suiker en het water toe aan een steelpan. Breng dit aan kook en laat het rustig bubbelen voor een aantal minuten of tot het een mooie donkere karamel wordt.
- Laat het niet aanbranden en zorg dat je niet roert als het eenmaal kookt.
- Zodra de juiste kleur is bereikt voeg je de boter beetje bij beetje toe en blijf kloppen. De karamel zal hard gaan bubbelen dus let op want de suiker is heet!
- Zodra alle boter is opgenomen haal je de pan van het vuur en je voeg de slagroom, zout en vanille toe. Roer tot je een mooie gladde karamel hebt. Serveer met het bananenbrood.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi, ik had nog wat creme fraiche die op moest, zocht een lekker recept en kwam zo op jouw website. Dit bananenbrood is heerlijk! Veel romiger en luchtiger dan die ik normaal maak! Super, ik ga zo eens kijken wat voor recepten er nog meer op je site staan.
Leuk Miranda en fijn dat ie in de smaak is gevallen!