Stoofpeertjes maar dan met een combinatie van romige mascarpone en fris-zoete sinaasappel karamelsaus. Zoooo lekker! Die wil je gewoon gemaakt hebben. Hoe? Dat vertel ik je hieronder.

Stoofpeertjes met karamelsaus

Stoofpeertjes met mascarpone en sinaasappel karamel

Van stoofpeertjes kun je nooit genoeg hebben, vind ik dan. En dit recept voor stoofpeertjes met mascarpone kwam eigenlijk min of meer toevallig tot stand. Ik had nog mascarpone liggen in de koeling die over was van een shoot van een paar dagen eerder en stoofpeertjes had ik ook al gemaakt. Toen bedacht ik me dat ik al een tijdje geen karamelsaus meer had gemaakt. En voila, het recept was bedacht.

En laat ik zeggen dat het sowieso mijn verwachtingen heeft overtroffen. De held van dit recept is natuurlijk die sinaasappel karamelsaus. Dus laat ik daarmee beginnen, want karamel maken is wel een klusje waar je even bij moet blijven. Het is niet ingewikkeld maar ook niet iets waar je ondertussen de afwas bij kunt doen.

Stoofpeertjes met sinaasappel karamelsaus

Sinaasappel karamelsaus

Voor het maken van de karamelsaus heb je de volgende ingrediƫnten nodig:

  • kristalsuiker
  • boter
  • beetje water
  • sinaasappelsap

In de basis dus lekker eenvoudig. De kristalsuiker zet je op in een klein steelpannetje. Ik gebruik hiervoor een pannetje met een heldere bodem. Ik bedoel daarmee dat ik kan zien wat er gebeurd met de suiker. Een zwart pannetje is niet handig want ik kan zo niet goed zien welke kleur de suiker heeft. En dat is essentieel voor het maken van een goede karamel. Een lichte bodem is dus wat je nodig hebt. Of dat nu aluminium of wit is dat is aan jou.

Je doet nu de suiker in het pannetje met 3 eetlepels water. Zorg dat de suiker een beetje nat is. Dat maakt het proces van karamel maken wat eenvoudiger. Zet je pannetje nu op medium vuur en breng het rustig aan de kook. Ga niet roeren in het pannetje! Dat is belangrijk, want door roeren gaat de hele boel kristalliseren en krijg je geen mooie karamel. Wordt het ongelijk bruin draai dan het pannetje rustig een beetje heen en weer zodat de vloeistof beter mengt.

Blijf bij het pannetje want als het eenmaal bruin wordt dan gaat het hard! Je wilt een mooie donkerbruine kleur maar zorg dat de karamel niet verbrand, want niks vervelender dan een karamel met een verbrande smaak. Zodra de karamel donkerbruin is voeg je in een keer het sinaasappelsap toe. Let op want dit kan heel erg gaan bruisen. Blijf nu rustig roeren in je pan tot het weer wat rustiger in de pan is geworden. Haal nu van het vuur en voeg klontje voor klontje de boter toe.

De karamelsaus zal nu nog dun zijn, maar als het afkoelt zal het wat dikker worden en mooi stroperig. Roer er af en toe doorheen zodat er geen vel ontstaat.

stoofpeertjes met karamelsaus

Bordje opmaken

Het maken van de karamel is het ingewikkeldste aan dit recept. Nu is het tijd om je bordjes op te maken. Hiervoor roer je eerst de mascarpone goed los en meng het nu met wat limoenrasp en een klein beetje stoofperensap. Suiker hoef je er niet aan toe te voegen want de karamel komt er straks overheen en zorgt voor genoeg zoet.

Verdeel de mascarpone over 4 bordjes en zet hier een peertje op per bordje. Of maak 1 bord voor alle porties. Door de mascarpone blijven de stoofpeertjes goed staan. Verdeel de walnoten ook over de bordjes.

Serveer de stoofpeertjes met mascarpone met de sinaasappel karamelsaus.

stoofpeertjes met karamelsaus

Stoofpeertjes met mascarpone en sinaasappel karamel

5 van 2 stemmen
GangDessert
KeukenHollandse keuken

De combinatie van het romige van de mascarpone met het frisse van de sinaasappel karamel is een gouden combinatie samen met de stoofpeertjes
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 25 minuten

4 personen

Ingrediƫnten

  • 4 stoofpeertjes (al kant en klaar)
  • 250 g mascarpone
  • 1 limoen rasp en sap
  • 1 el stoofpeersap
  • 50 gr walnoten gehakt

Karamel

  • 100 g suiker
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 100 g roomboter ongezouten

  • Begin met het losroeren van de mascarpone. Voeg hier rasp van 1 limoen aan toe en wat sap. Het is ook lekker om er een eetlepel van het stoofpeersap doorheen te doen.
  • Het is niet zoet maar doordat de karamelsaus er straks overheen komt, heb je dat niet nodig.
  • Maak een bedje van de mascarpone op een serveerbord en zet hier de stoofperen op. Strooi de gehakte walnoten eroverheen.

Sinaasappel-karamelsaus

  • Doe de suiker in een steelpannetje en voeg hier drie eetlepels water aan toe. Zorg dat alle suiker nat is.
  • Zet de pan op medium vuur en breng de suiker aan de kook. Roer NIET in de pan. Blijf er vooral bij staan want als het eenmaal bruin wordt gaat het razendsnel.
  • Wordt de karamel aan een kant bruiner dan aan de andere kant, draai de pan dan rustig een beetje heen en weer zodat het gelijkmatiger verdeeld wordt.
  • Zodra de karamel de goede kleur heeft voeg je het sinaasappelsap toe. Let op; het gaat nu heel erg bruisen. Het kan ook zijn dat er zich ineens een klont vormt. Blijf gewoon rustig roeren en dat moet weer oplossen.
  • Voeg nu klontje voor klontje de boter toe tot je een mooie karamelsaus over hebt. Op dit moment zal het nog dun zijn, maar zodra de karamelsaus afkoelt wordt de saus ook dikker. Giet de afgekoelde saus over de stoofpeertjes heen en serveer.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 673kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwit: 5g | Vet: 49g | Verzadigd vet: 30g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 1g | Cholesterol: 116mg | Natrium: 198mg | Kalium: 276mg | Vezels: 6g | Suiker: 45g | Vitamine A: 1599IU | Vitamine C: 22mg | Calcium: 114mg | Ijzer: 0.4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.