Simone's Kitchen

Bananenbrood met peer en kardemom en een boekreview

Bananenbrood met peer en kardemom | simoneskitchen.nl

Foto door David Japy

Ik had het al beloofd he: een recept uit het Bananabread boek dat ik gisteren al heel kort in de Bob rubriek aanhaalde. Inmiddels heb ik het boekje zelf ook binnen en jee, ik voel een onbedwingbare neiging om alle bananenbroden uit te gaan proberen, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat Nicole (mijn personal trainer) daar niet zo blij van wordt. En ik uiteindelijk ook niet want nou ja, calorie-bommetjes en dat soort dingen. Zucht… Waarom is het ook allemaal zo lekker?

Affijn, het boekje begint met een uitleg over bananabread, waar het vandaan komt, hoe je het maakt, welke bananen en hoe lang je het kunt bewaren. Even een heel belangrijk punt met bananenbrood: gebruik bananen die superrijp zijn. Alleen dan komt de echte goede smaak van banaan het beste in de cake over. Ik heb het wel eens geprobeerd met minder rijpe bananen, maar dat was geen succes. Niet doen dus.

Na de basis uitleg komt er eerst het standaard recept gevolgd door maar liefst 33 varianten op bananenbrood. Denk aan combinaties als speculoos en witte chocola, koffie en chocola, roomkaas en cranberries en nog veel, veel meer. Het zal je niet verbazen dat het geen mega groot boek is maar dat heeft ook wel zijn charme en houd de prijs bovendien lekker laag. Het boekje kost dan ook niet meer dan een tientje. Mooi als kadootje voor de ultieme bananenbrood lover.

Ik heb dus gewoon al vijf recepten voor bananenbrood op de site staan maar je kunt er nooit genoeg van hebben dus hier is nummer 6. 🙂

Het boek Bananabread is uitgegeven door Uitgeverij Becht en verkrijgbaar voor € 9,99 bij oa de (online) winkels

 

Bananenbrood met peer & kardemom
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
1 hr
Totale tijd
1 hr 15 mins
 
Soort: Koek
Keyword: banaan, peer
Servings: 12 personen
Ingredienten
  • 125 gr zachte boter + extra om in te vetten
  • 125 gr lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 3 bananen rijpe
  • 130 gr bloem
  • 100 gr havervlokken
  • 2 tl gist
  • 2,5 tl kardemompoeder
  • 1/4 tl zout
  • 2 peren geschild en ontdaan van klokhuis
  • Cakevorm van 28 x 10 cm
Garnering:
  • 1 peer geschild en van klokhuis ontdaan
  •  
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Klop in een kom de boter met de basterdsuiker. Doe de eieren er een voor een bij. Prak de bananen fijn en voeg deze onder voortdurend kloppen aan het ei-botermengsel toe.
  2. meng in een andere kom de bloem, de havervlokken, de gist, het kardemompoeder en het zout. Roer dit droge mengsel door het bananenmengsel.
  3. Snijd de peren in stukjes. Voeg ze toe aan het beslag. Vet de cakevorm in met boter. Schep het beslag erin.
  4. Snijd voor de garnering de peer in 8 partjes en verdeel die over de bovenkant van het bananenbrood. Zet de vorm 1 uur in de oven. Laat het afkoelen tot lauwwarm voordat je het uit de vorm haalt.

Bananabread cover

Bewaren

1 comment

  1. Ik heb al vaak bananenbrood klaar gemaakt, maar deze is wel erg lekker!
    Toppertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos