Een heerlijke variatie op de cinnamon bun. Dit keer met lekker veel kardemom, pecannoten en icing. Cinnamon buns met kardemom!

Cinnamon buns met kardemom

Cinnamon buns met kardemom

Een tijdje terug maakte ik ook al cinnamon buns maar dan de supersnelle versie met kant- en klaar croissantdeeg uit een blikje. Die waren onwaarschijnlijk makkelijk en heerlijk, maar er gaat stiekem toch niks boven het origineel. Toen Eva en ik bedachten dat we cinnamon buns met kardemom willen gaan maken, kwam er spontaan nog een extra versie naar boven en dat waren de lemon curd buns met maanzaad. Als ik nu zou moeten kiezen welke het lekkerste zijn, dan weet ik het niet. Echt niet. Ze zijn allebei té lekker. Maar goed, vandaag gaat het over deze cinnamon buns met kardemom.

cinnamon buns met kardemom

In de koekenpan

We bakten dit keer de buns in mijn favoriete lodge pan. Je ziet dat een gietijzeren pan echt van alle markten thuis is en ja, ook dit soort baksel kun je er prima in maken. Overigens past niet al het deeg in de pan, dus wil je ook je lodge (of andere) gietijzeren pan gebruiken hou er dan rekening mee dat je nog deeg over hebt om een andere ovenschaal mee te vullen. Er gaan ongeveer 15 stuks uit het onderstaande recept.

Je kunt het deeg natuurlijk met de hand kneden maar het is sneller om het in een machine te doen. Als je die niet hebt kan het dus prima met de hand. Dan ben je wel een tikkeltje langer bezig. Heb je wel meteen een goede workout. Je moet uiteindelijk een mooi soepel deeg overhouden, wat vervolgens wel nog de nodige tijd moet rijsen.

Cinnamon buns met kardemom

Wat gaat er in de vulling voor de cinnamon buns met kardemom?

Met de vulling voor de cinnamon buns met kardemom kun je natuurlijk spelen. In dit geval ging er in:

  • kardemom
  • kaneel
  • bruine basterdsuiker
  • maizena
  • roomboter
  • pecannoten

Het maken van de vulling is heel eenvoudig door de ingrediënten met elkaar te mengen. Je bestrijkt hier de deeglap mee en rolt het vervolgens op vanaf de lange kant. Snij de rol in stukken van ongeveer 5 centimeter en leg ze in een goed ingevette pan of ovenschaal met de snijkant naar boven.

Bakken duurt ongeveer 25 minuten maar check regelmatig om te zien of de buns gaar zijn. Elke oven is weer anders, dus ga altijd uit van je eigen oven.

Kan ik dit ook maken met kant- en klaar deeg?

Dat kan wel maar dan is de smaak wel anders. In dat geval kun je beter het recept voor cinnamonbuns van croissantdeeg volgen.

Waarom zit er maizena in de vulling?

De maizena zorgt ervoor dat het vocht wat vrijkomt meteen gebonden wordt. Je vulling wordt zo als het ware wat steviger.

Kan ik hiermee ook glutenvrije cinnamon buns maken?

Nee, dan moet je echt een ander recept gebruiken.

Kan ik de melk vervangen?

Je kunt in plaats van gewone melk ook een plantaardige melk gebruiken.

Cinnamon buns met kardemom

Kardemom cinnamon buns met pecannoten

4.50 van 2 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenAmerikaans

De perfecte treat. Sticky, zacht en heerlijk zoet
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 25 minuten
Rijstijd1 uur 30 minuten
totaal 2 uur 25 minuten

15 stuks

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 zakje gist 7 gram
  • 225 gr volle melk lauwwarm
  • 75 gr suiker
  • 500 gr bloem
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 75 gr roomboter
  • 1/2 tl zout

Vulling

  • 150 gr roomboter zacht
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 3 el kaneel
  • 2 el kardemom
  • 1 el maizena
  • 50 gr pecannoten gehakt

Frosting

  • poedersuiker
  • volle melk
  • snufje kaneel

Pecannotenbrittle

  • 100 gr suiker
  • 2 el water
  • 100 gr pecannoten

  • Gebruik de kom van de keukenmachine en doe hier de melk, gist en het suiker. Mix dit even met een vork en laat dan even staan tot het een beetje gaat schuimen.
  • Voeg dan de bloem, roomboter, het ei en de extra eidooier en het zout toe. Zet de machine aan en kneed dit tot een soepel deeg. Deze stap kun je ook met de hand doen.
  • Neem een extra kom en vet deze in met wat olie. Draai het deeg tot een mooie bol en leg deze in de kom. Zorg dat de bol rondom met de olie is bedekt. Dit voorkomt dat het straks blijft plakken. Dek de kom nu af met een stuk plastic folie en leg hier een theedoek overheen. Zet op een warme plek en laat het 1 uur rijzen of tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Maak nu een mengsel van de basterdsuiker, de boter, kaneel, kardemom en maizena. Dit word je vulling.
  • Zodra je deeg in volume is verdubbeld bestuif je je aanrechtblad met een beetje bloem. Stort het deeg nu uit en rol dit met een deegroller tot een rechthoekige lap van ongeveer 40 x 20 centimeter.
  • Neem je basterdsuiker mengsel en verdeel dit met een lepel of paletmes over de deeglap. Bestrooi met de gehakte pecannoten. Rol de deeglap nu op vanaf de langste kant. Horizontaal dus. Snij de rol in plakken van ongeveer 5 centimeter dik.
  • Vet een ovenschaal of een ovenbestendige koekenpan in en leg de plakken met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Dek weer af met plastic folie en een theedoek en laat het zo nog een half uurtje rijzen.
  • Verwarm nu je oven voor op 175˚C. Gebruik onder- en bovenwarmte.
  • Zet de ovenschaal na een half uur in de oven en bak de cinnamon buns met kardemom in ongeveer 20-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het nu goed afkoelen. De icing maak je door alle ingrediënten hiervoor te mengen. Is het te dik voeg dan nog wat melk toe. Is het te dun voeg dan nog wat poedersuiker toe. Je wilt dat het nog wel een beetje loopt maar niet teveel.
  • De gekarameliseerde pecannoten maak je door de suiker en het water in een kleine steelpan te doen. Breng dit aan de kook en laat even doorkoken tot het lichtbruin is. Zorg dat het niet aanbrand! Roer de pecannoten erdoor, stort over op een bakplaat met bakpapier. Laat het zo afkoelen en hak het dan in stukken.
  • Drizzle nu de icing over de cinnamon buns met kardemom en strooi de gehakte pecannoten erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 392kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 6g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 1g | Cholesterol: 45mg | Natrium: 185mg | Kalium: 127mg | Vezels: 3g | Suiker: 20g | Vitamine A: 425IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 55mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook onderstaande recepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.