Simone's Kitchen

Kardemom

Kardemom peulen (groen)

Er zijn een aantal specerijen waar ik geen genoeg van kan krijgen; kaneel, kruidnagel, steranijs en natuurlijk kardemom. Niet iedereen is bekend met dit geurige zaadje dus op zoek naar meer informatie kwam ik erachter dat kardemom blijkbaar familie is van gember! Als je je iets meer verdiept in de verschillende ingrediënten kom je echt tot de meest verrassende informatie soms. Hoewel misschien niet zo heel erg bekend, is het een specerij die bijna iedereen wel een keer gegeten heeft. Kardemom wordt namelijk vaak verwerkt in koek- en speculaaskruiden, gebruikt in gebak en curry’s.

kardemom peulen

De kans dat je het ooit gegeten hebt is dus vrij groot. Kardemom komt oorspronkelijk uit India, Nepal en Bhutan en wordt in de Indiase keuken dan ook veelvuldig gebruikt. Er zijn weinig recepten voor een goede curry waar geen kardemom aan te pas komt! De groene variant is de meest voorkomende, maar er bestaat ook een donkere variant op de kardemom. Het is tevens een 3e duurste specerij ter wereld!

Kardemom heeft een sterke unieke smaak en geur. De zwarte kardemom, die ik zelf nog nooit gebruikt heb, schijnt een wat meer rookachtig karakter te hebben en wordt ook wel vergeleken met munt.

Hoewel een van de duurdere specerijen heb je er maar weinig van nodig dus dat maakt die prijs dan weer een beetje goed. Je kunt kardemom het beste in zijn oorspronkelijke peul bewaren aangezien de kracht er snel af gaat als je de zaadjes eruit haalt of vermaalt. Want de echte smaak zit in de kleine zaadjes aan de binnenkant. Voor gebruik verwijder je dus de peulen of breekt ze open zodat de smaken vrijkomen.

Een algemeen ingrediënt in de Indiase keuken, maar wordt tevens veel gebruikt in Noordelijke landen voor het bakken van zoet brood. In het Midden Oosten kom je kardemom ook veel tegen in koffie of thee.

En voor wat inspiratie; hier wat recepten die gebruik maken van kardemom óf waar het gebruik van kardemom niet zou misstaan.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

6 comments

  1. Avatar

    Jaaa, heerlijk. Ik ben ook gék op kardemom. Je kunt er ook lekkere thee van zetten, en als je teveel knoflook gegeten hebt helpt het om op een kardemompeul te kauwen.

  2. Avatar

    Waardoor kan ik kardemom vervangen in cake?

  3. Avatar

    Dank je wel. Had al gedacht aan kaneel. Ik ben benieuwd naar je recepten. Groetjes

  4. Pingback: Appel kardemom taartjes | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.