Closeup of cloves

Alles over kruidnagel

Kruidnagel is een in de keuken gebruikte specerij met een typische, pikante en overheersende smaak (gebruik er dus ook niet teveel van).


Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom en ze heten kruidnagel omdat het een “kruid” is in de vorm van een draadnagel of spijker.

Closeup of cloves

Oorsprong

Van origine groeiden de kruidnagelbomen alleen op de Molukken, maar in de 18e eeuw heeft de VOC (zoals met zoveel exotische specerijen) de kruidnagel naar Nederland gebracht.

Kruidnagels worden in poedervorm gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de bekende koekkruiden, maar de hele kruidnagel wordt ook regelmatig in de keuken gebruikt.

Vooral bij gerechten zoals stoofpotjes en rode kool worden de hele specerijen vaak langdurig meegetrokken.

Glühwein

In Duitsland vind je ze terug in onder andere de glühwein.
Haal ze wel voor het eten uit je gerecht, want ook na uren stoven bevatten ze een onaangename smaak.

Gezondheid

Deze veelzijdige specerij heeft bovendien ook de nodige ontstekingswerende- en antibacteriële eigenschappen.

We kennen allemaal wel de toepassing voor kiespijn. Stop een hele kruidnagel in een rotte kies en de pijn verdwijnt. In vroeger tijden werd het dan ook als ‘verdovingsinstrument’ gebruikt in de tandheelkunde. Meestal in de vorm van kruidnagelolie.

Ook heeft wetenschappelijk onderzoek inmiddels aangetoond dat er stoffen in kruidnagel zitten, die giftige stoffen uit je lichaam verwijderen.

Closeup of cloves

In Indonesië verbruikt men bijna de gehele productie in het land zelf, onder andere omdat de specerij daar in Kretek sigaretten worden verwerkt. De naam Kreteks komt van het knetteren van deze sigaretten wanneer ze worden aangestoken. De olie uit de kruidnagel verbrandt dan.

Gebruik kruidnagelpoeder in kruidenmengsels voor koekjes en zelf gemaakte jam of compote, maar doseer het matig; het blijft een heel sterk overheersende specerij.

Hele kruidnagels geven hun smaak langzaam af aan gerechten. Je kunt ze meekoken in warme gerechten, maar bijvoorbeeld ook in vlees prikken, zodat ze het vlees subtiel op smaak brengen. Haal de kruidnagels voordat je het gerecht opdient, wel even uit de maaltijd. Bijna niets is erger dan tijdens het eten vol op een pikante kruidnagel bijten.

Tip om te voorkomen dat er een verdwaalde kruidnagel in je gerecht blijft zitten: Kook de kruidnagels mee in een thee-ei of gebruik een daarvoor geschikt zakje.

Alle recepten met kruidnagel vind je hier.

Delen is fijn!