Simone's Kitchen

Kruidnagel – van tandartsmiddel tot specerij

Closeup of cloves

Kruidnagel is een in de keuken gebruikte specerij met een typische, pikante en overheersende smaak (gebruik er dus ook niet teveel van).
Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom en ze heten kruidnagel omdat het een “kruid” is in de vorm van een draadnagel of spijker.

Closeup of cloves

Van origine groeiden de kruidnagelbomen alleen op de Molukken, maar in de 18e eeuw heeft de VOC (zoals met zoveel exotische specerijen)de kruidnagel naar Nederland gebracht.

Kruidnagels wordt in poedervorm gebruikt (denk hierbij aan koekkruiden, zoals voor speculaas). Maar de hele kruidnagel wordt ook regelmatig in de keuken gebruikt; bij veel runderstoofpotjes en rode kool worden kruidnagels vaak langdurig meegetrokken.
In Duitsland worden kruidnagels toegevoegd aan glühwein.
De kruidnagels zelf moeten niet gegeten worden, want zelfs na lang stoven hebben ze nog een zeer sterke smaak.

De kruidnagel is alles bij elkaar ook nog eens een heel gezonde specerij. Hij kent namelijk veel ontstekingswerende en anti-bacteriële eigenschappen.
Vroeger werd een kruidnagel in een rotte kies gestoken voor verdoving en lange tijd was kruidnagelolie één van de ‘verdovingsinstrumenten’ in de tandheelkunde.
Ook heeft wetenschappelijk onderzoek inmiddels aangetoond dat er stoffen in kruidnagel zitten, die giftige stoffen uit je lichaam verwijderen.

Closeup of cloves

In Indonesië verbruikt men bijna de gehele productie in het land zelf, onder andere omdat kruidnagels daar in Kretek sigaretten worden verwerkt. De naam Kreteks komt van het knetteren van deze sigaretten wanneer ze worden aangestoken. De olie uit de kruidnagel verbrandt dan.

Gebruik kruidnagelpoeder in kruidenmengsels voor koekjes en zelf gemaakte jam of compote, maar doseer het matig; het blijft een heel sterk overheersende specerij.

Hele kruidnagels geven hun smaak langzaam af aan gerechten. Je kunt ze meekoken in warme gerechten, maar bijvoorbeeld ook in vlees prikken, zodat ze het vlees subtiel op smaak brengen. Haal de kruidnagels voordat je jou gerecht opdient, wel even uit de maaltijd. Bijna niets is erger dan tijdens het eten vol op een pikante kruidnagel te bijten.

Tip om te voorkomen dat er een verdwaalde kruidnagel in je gerecht blijft zitten: Kook de kruidnagels mee in een thee-ei.

Onderstaand wat recepten met kruidnagel!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

8 comments

 1. Avatar

  Wat leuk, die info over kruidnagel. Ik kan mij nog herinneren dat wij kruidnagel in onze kies stopten als wij kiespijn hadden. Ik ga het recept van spekkoek bekijken, dat is zo lekker!

 2. Avatar

  I come from Poland, and there this spice is very often used with combination of apples or pears.
  My mom and grandma always made in the autumn time the apple mus and apple compote with this spice.
  It really gives extra flavor in the cakes or any other meal with those fruits.

 3. Avatar

  Wauw mooie foto’s weer, en leuke informatie. Ik vind kruidnagel altijd zó lekker ruiken!

 4. Avatar

  Mooi! En mag ik vragen waar je die geweldige blauwe plank vandaan hebt?

 5. Avatar

  Ja, het hielp wel tijdelijk.. gaf een tintelend gevoel. Volgens mij zit het ook in sommige lip-plumbers om vollere lippen te krijgen, een soort lipstick die gaat tintelen… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!