Kruidnagel – van tandartsmiddel tot specerij

Alles over kruidnagel
Kruidnagel is een in de keuken gebruikte specerij met een typische, pikante en overheersende smaak (gebruik er dus ook niet teveel van).
Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom en ze heten kruidnagel omdat het een “kruid” is in de vorm van een draadnagel of spijker.

Oorsprong
Van origine groeiden de kruidnagelbomen alleen op de Molukken, maar in de 18e eeuw heeft de VOC (zoals met zoveel exotische specerijen) de kruidnagel naar Nederland gebracht.
Kruidnagels worden in poedervorm gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de bekende koekkruiden, maar de hele kruidnagel wordt ook regelmatig in de keuken gebruikt.
Vooral bij gerechten zoals stoofpotjes en rode kool worden de hele specerijen vaak langdurig meegetrokken.
Glühwein
In Duitsland vind je ze terug in onder andere de glühwein.
Haal ze wel voor het eten uit je gerecht, want ook na uren stoven bevatten ze een onaangename smaak.
Gezondheid
Deze veelzijdige specerij heeft bovendien ook de nodige ontstekingswerende- en antibacteriële eigenschappen.
We kennen allemaal wel de toepassing voor kiespijn. Stop een hele kruidnagel in een rotte kies en de pijn verdwijnt. In vroeger tijden werd het dan ook als ‘verdovingsinstrument’ gebruikt in de tandheelkunde. Meestal in de vorm van kruidnagelolie.
Ook heeft wetenschappelijk onderzoek inmiddels aangetoond dat er stoffen in kruidnagel zitten, die giftige stoffen uit je lichaam verwijderen.

In Indonesië verbruikt men bijna de gehele productie in het land zelf, onder andere omdat de specerij daar in Kretek sigaretten worden verwerkt. De naam Kreteks komt van het knetteren van deze sigaretten wanneer ze worden aangestoken. De olie uit de kruidnagel verbrandt dan.
Gebruik kruidnagelpoeder in kruidenmengsels voor koekjes en zelf gemaakte jam of compote, maar doseer het matig; het blijft een heel sterk overheersende specerij.
Hele kruidnagels geven hun smaak langzaam af aan gerechten. Je kunt ze meekoken in warme gerechten, maar bijvoorbeeld ook in vlees prikken, zodat ze het vlees subtiel op smaak brengen. Haal de kruidnagels voordat je het gerecht opdient, wel even uit de maaltijd. Bijna niets is erger dan tijdens het eten vol op een pikante kruidnagel bijten.
Tip om te voorkomen dat er een verdwaalde kruidnagel in je gerecht blijft zitten: Kook de kruidnagels mee in een thee-ei of gebruik een daarvoor geschikt zakje.
Alle recepten met kruidnagel vind je hier.
Ja, het hielp wel tijdelijk.. gaf een tintelend gevoel. Volgens mij zit het ook in sommige lip-plumbers om vollere lippen te krijgen, een soort lipstick die gaat tintelen… 😉
Mooi! En mag ik vragen waar je die geweldige blauwe plank vandaan hebt?
Haha Denise dat zou je wel willen weten he…. 🙂 Nou het is een tafeltje en geen plank en het komt uit een winkeltje in Ankeveen waar ik toevallig langs reed…. Naam ben ik vergeten… Niet zo handig he…
Wauw mooie foto’s weer, en leuke informatie. Ik vind kruidnagel altijd zó lekker ruiken!
I come from Poland, and there this spice is very often used with combination of apples or pears.
My mom and grandma always made in the autumn time the apple mus and apple compote with this spice.
It really gives extra flavor in the cakes or any other meal with those fruits.
Yes i do use them a lot when I am baking. It does add a lot of flavor. Love it!
Wat leuk, die info over kruidnagel. Ik kan mij nog herinneren dat wij kruidnagel in onze kies stopten als wij kiespijn hadden. Ik ga het recept van spekkoek bekijken, dat is zo lekker!
Ik kan me alleen niet herinneren of het ook echt hielp die kruidnagel in die kies… 🙂