Al ten tijde dat reizen eigenlijk compleet nog niet mogelijk was kreeg ik een bericht van Go Turkiye. Of ik wellicht zin had in een culinaire persreis naar Turkije. Nu ben ik al meerdere malen in Turkije geweest. De eerste keer was voor werk (ik werkte toen bij Nike) in Istanbul, een keer een stedentrip naar Istanbul met Tom en een andere persreis naar Club Marvy. Ik had dus al eens aan den lijve ondervonden hoe lekker je in Turkije kunt eten.

Aya Sofya

Eten in Turkije

We begonnen onze reis (die ik maakte samen met Bo van Beaufood en Fatima van Uit de keuken van Fatima) in Istanbul. Onze eerste avond was meteen een doorslaand succes. We verbleven in het Marmera Pera en in dit hotel (centraal gelegen in Istanbul) zit Mikla restaurant. Het restaurant zit op de bovenste verdieping van het gebouw (de 11e als ik me goed herinner) en alleen al voor het uitzicht wil je hier komen. Een lekkere cocktail op het terras en ondertussen de zonsondergang over Istanbul bekijken. Echt veel beter krijg je het niet.

Het restaurant is enorm populair bij zowel locals als bezoekers dus wil je hier eten zorg dan wel dat je ruim van tevoren reserveert. Qua prijsniveau moet je denken aan ongeveer € 50,- voor een drie-gangen menu en voor het tasting menu (wat wij hadden) € 75,- pp. Dit is exclusief wijnen. Niet goedkoop maar absoluut de moeite waard als je in Istanbul bent. Ook het serveren van het menu ging op een perfect tempo. Hoe vaak komt het niet voor dat je ergens eet en je krijgt het of veel te snel of veel te langzaam? Hier was de ruimte tussen de gangen perfect. En omdat de gerechtjes allemaal klein waren had je na afloop niet het idee dat je shocking klem zat, maar genoeg was het zeker wel.

Spice market

Na de reisdag vielen we redelijk op tijd ons bed in, want de volgende dag beloofde ook weer een volle dag te worden. Uiteraard begonnen we met een paar highlights van Istanbul. Omdat we kwamen voor het eten in Turkije en niet perse de geschiedenis van het land (hoe interessant ook) sloegen we een gedeelte over. Onze gids, Aret, was een schatje, en omdat we maar met zijn drieën waren konden we het programma naar ons eigen hand zetten. Ideaal.

Een bezoek aan de spicemarket hoort natuurlijk bij een bezoek aan Istanbul. Behalve dat wij er hebben rondgestruind mochten we er ook lunchen. Net om de hoek van de ingang van de spicemarket (afhankelijk van welke ingang je neemt natuurlijk) zit Pandeli restaurant. Je eet hier traditioneel Turks maar wel van hoog niveau met heerlijke gerechtjes.

Pandeli restaurant

Het restaurant hangt vol met prachtige blauwe tegeltjes en die zitten dus ook in de erkertjes. Dat kwam goed uit want ik had een plek naast het raam en kon op die manier mooi elk gerecht even fotograferen in het erkertje! Die ondergrond zou ik het liefst even meenemen naar Nederland. Maar ja dat was niet echt een optie. We aten hier diverse mezze gerechten en kozen daarna een paar hoofdgerechten uit om te delen. Als je in de buurt van de spicemarket bent is het de moeite waard om hier te komen eten. Je vindt hier de toppers van Turkije terug.

MSA

De laatste avond in Istanbul aten we in het restaurant van The culinary arts of Istanbul. Je vindt hier een van de beste culinaire opleidingen ter wereld en de studenten kunnen in real life oefenen met gasten in het restaurant. De gerechten waren van topklasse en de plek zelf is prachtig met uitzicht over de Bosporus. Je kunt hier terecht vanaf het ontbijt.

Izmir

Van Istanbul vlogen we door naar Izmir. Hier verbleven we in hotel Mövenpick. Ik moet zeggen dat we van Izmir zelf niet zo heel veel hebben gezien, behalve Deniz restaurant waar we hebben gegeten voor het avondeten. De grootste tijd hebben we doorgebracht in het plaatsje Urla wat dan ook echt een aanrader is. Urla ligt aan de rand van Izmir en is super mooi.

Maar eerst aten we na aankomst in Deniz restaurant. Dit is een visrestaurant aan de boulevard van Izmir. Je kunt hier zelf je vis uitzoeken uit de vitrine maar je kunt er ook heerlijke mezze gerechtjes eten. Daar begonnen we mee en ik zat eigenlijk na de voorgerechtjes al vol maar Fatima en Bo bestelden samen nog één hoofdgerecht en natuurlijk eindigden we de maaltijd met baklava. Nog nooit zoveel baklava gegeten… 🙂

Urla

De volgende dag gingen we dus naar het plaatsje Urla waar we begonnen in de haven. Het was ontzettend winderig op dat moment en koud! Liepen wij dan in onze zomerkleding. Was nog wel grappig ook want er kwam een groep Turkse mensen op hetzelfde terrasje zitten met dikke winterjassen aan. Zaten wij dan lekker zomers te wezen (en kou te lijden).

De haven is sowieso leuk om een bezoekje aan te brengen. Je vindt er – behalve heel veel terrasjes – ook heel veel katten. Maak je mij blij mee maar goed om te weten als je niet van katten houdt.

Van de haven gingen we het stadje in en dat is een heerlijke plek om lekker rond te struinen en terrasje uit te proberen. Of artisjokken te kopen want die waren er in overvloed.

Lunch bij Begendik Abi

De lunch aten we lokaal in Urla bij Begendik Abi. Ook weer een heerlijk plekje waar je traditionele Turkse gerechten kunt genieten. De dag ervoor hadden we nogal veel vleesgerechten geserveerd gekregen dus we gingen dit keer bijna alleen maar voor vega gerechten. Zonder dat van tevoren af te spreken overigens, het viel ons ineens op toen we aan tafel gingen. Het enige gerecht met vlees was de gevulde aubergine.

Od Urla

Als je in de buurt van Urla bent dan moet je eigenlijk zorgen dat je een reservering hebt bij Od Urla. Wat een fantastische plek! Het restaurant ligt in een prachtige tuin, waar de eigen groentes en kruiden worden verbouwd. In de tuin zelf zijn overal tafeltjes neergezet maar door het vele groen is het nergens het idee dat je in de rij zit. Het was helaas nogal winderig en fris dus we kozen ervoor om binnen te eten. Dat werd aan de chef’s table dus dat is natuurlijk ook niet verkeerd.

Ook dit restaurant is een populaire plek dus wil je hier graag eten zorg dan dat je op tijd een reservering hebt. Wij waren er vrij vroeg omdat we de volgende dag ook nog om 4 uur weg moesten (drie uur op dus) naar het vliegveld voor onze volgende vlucht naar Gaziantep. Dus ons tasting menu ging wat sneller dan wat ik normaal gesproken lekker vindt. Maar ja, tijd was ook een dingetje.

Naar Gaziantep

De laatste bestemming van onze Turkije trip was Gaziantep. Nu moet ik eerlijk zeggen dat iedereen van tevoren riep dat Antep (zoals het afgekort ook wel wordt genoemd) dé culinaire hotspot van onze reis zou zijn.

En hoewel het een leuke plaats is en je er gerust heerlijk kunt eten vonden we het niet perse mooier of lekkerder dan de voorgaande twee plaatsen. Zo zie je maar weer dat smaken verschillen! En natuurlijk is het ook belangrijk om je te realiseren dat we in die paar dagen lang niet alles hebben gezien. Al met al was het een fantastische trip naar een prachtig land, waar ik zeker nog veel vaker naar terug wil keren!

Wil je meer lezen over onze trip? Check dan ook dit artikel over Istanbul.

Disclaimer: Wij waren in Turkije op uitnodiging van Visit Turkiye.

Delen is fijn!