Chocolade koekjes met carobe
Deze heerlijke chocolade koekjes met carobe en kardemom maak je met de kruidenmix “Oh my badass pie” van Green Gypsy Spices. Ken je hun mixen? Ik ben er groot fan van. Super handig als je snel wat smaak wilt toevoegen en ze hebben echt veel keus. Alleen al voor de namen zou je ze kopen.. 🙂
Chocolade koekjes met carobe en kardemom
Dus ja er zit nog veel meer in deze specerijenmix dan alleen kardemom en carobe, maar dan werd de titel zo idioot lang. Want behalve kardemom en carobe zit er sinaasappel in, bijenpollen, steranijs, anijs en nog zo een paar anderen. De sinaasappel en de kardemom vond ik zelf de overheersende smaken. De carobe geeft een fijne chocolade-achtige smaak. Vandaar dat ik het chocolade koekjes heb genoemd. Ze moeten een naam hebben nietwaar?
De chocolade koekjes zijn makkelijk te maken en behouden goed hun vorm. Gelukkig maar want het was nogal warm op de dag dat ik deze koekjes maakte en de boter op kamertemperatuur was meer gesmolten boter. Het deeg werd vervolgens ook niet echt heel lekker hard, maar de koekjes waren helemaal top. Dus het is ook nog eens redelijk vergevingsgezind.
Subtiele chocolade smaak
Doordat je met deze chocolade koekjes geen cacao gebruikt maar carob is de chocolade smaak vrij subtiel. Carob is afkomstig van de Johannesbroodboom en heeft een licht zoete smaak. Monique van der Vloed heeft hier een uitgebreid overzicht van wat carobe precies is. Handig voor als je het vaker zou willen gebruiken. De meest bekende toepassing is ter vervanging van cacaopoeder.
Wil je nou een sterkere chocoladesmaak dan zou je kunnen overwegen om er nog wat extra cacaopoeder aan toe te voegen, maar eerlijk gezegd vond ik ze zo heerlijk. Voor erover maakte ik een eenvoudige icing van poedersuiker en sinaasappelsap. Je kunt daar allerlei leuke patroontjes op de chocolade koekjes maken, maar dat is niet aan mij besteed dus ik heb het er gewoon overheen gezwierd. Smaakt hetzelfde… 🙂
Chocolade koekjes met kardemom
Ingrediënten
- 100 gr boter op kamertemperatuur
- 90 gr donkere basterdsuiker
- 200 gr bloem
- 1 el Green Gypsy "Oh my badass pie"
- 1/2 ei
- 1/8 tl zout
Icing
- 100 gr poedersuiker
- 2-3 el sinaasappelsap
Instructies
- Doe de zachte boter in een kom en voeg hier aan toe de basterdsuiker, 'my badass pie'-poeder en het zout. Kneed het met de hand door elkaar tot een geheel. Voeg het ei eraan toe en als laatste de bloem.
- Maak er een samenhangend deeg van en verpak het nu in plastic folie. Laat het minimaal 30 minuten koelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175˚C. Haal het deeg uit de koeling en kneed heel even licht door.
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1/2 cm dik. Gebruik een koekjes uitsteker naar keuze om koekjes van te maken. Verdeel die over een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten af in de oven. Laat afkoelen op een rek.
- Om de icing te maken meng je het poedersuiker met het sinaasappelsap tot de gewenste dikte. Let op dat het niet te dun is en niet te dik dus voeg niet al het sinaasappelsap in één keer toe.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.