Simone's Kitchen

Chocolade kreukel koekjes

Chocolade kreukel koekjes | simoneskitchen.nl

Ik maak eigenlijk nooit echt koekjes. Nou ja nooit kan ik natuurlijk allang niet meer zeggen, maar zelden is dan een betere omschrijving. Ik weet eigenlijk niet waarom. Ik vind een koekje leuk maar ze zijn zo…eh… plat vind je niet? 😉 Ik heb er gewoon niet zo heel veel mee. Ik denk dat dat het is. Cakes en taarten… dat is een heel ander verhaal.

Echter… deze koekjes zijn dan weer een fijne uitzondering op de regel, maar je bent gewaarschuwd want voor je er erg in hebt zijn ze allemaal verdwenen… Ofwel door je huisgenoten vakkundig vervreemd of wel je hebt je zelf niet kunnen beheersen. Want ze zijn lekker en ook nog eens super makkelijk te maken.

Chocolade kreukel koekjes | simoneskitchen.nl

Dus ja in zo’n geval wil ik nog wel eens een koekje maken. Maar dan wel deze graag!

Chocolade kreukel koekjes
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
15 min
Koeling
1 uur 30 min
Totale tijd
30 min
 

Let op dat het deeg minimaal 1,5 uur in de koeling moet liggen voor je het verder kunt verwerken!

Servings: 20
Ingredienten
  • 175 gr chocola gehakt
  • 60 gr ongezouten boter
  • 175 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl vanille extract
  • 1,5 tl specerijen ik heb kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en cardemom gebruikt
  • 60 gr poedersuiker
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160 C. Smelt de chocola en de boter samen in een kom op een laag vuur of in een magnetron tot het glad is. Laat iets afkoelen. In een aparte kom doe je de bloem, bakpoeder, specerijen en de 1/2 tl zout
  2. Klop de eieren en suiker met een mixer tot ze bleek zien, ongeveer 2 minuten. Verlaag de snelheid en voeg de chocola en de vanilla toe. Voeg de bloem toe tot alles gemengd is. Dek de schaal af en zit dit 1,5 uur in de koeling of tot aan 2 dagen toe. (kun je het dus al klaar maken voor een andere dag. handig!)
  3. Doe de poedersuiker in een kleine schaal. Vorm het deeg in vier cm balletjes en rol deze door de suiker. Leg ze op bakplaten bedekt met bakpapier en druk ze plat met je hand om ze plat te maken. Bak ze voor 12-15 minuten voor koekjes met een zachte binnenkant en knapperige randjes. Laat ze afkoelen op je bakplaat voor 5 minuten en leg ze dan op een rek om verder af te koelen.

Delen is fijn!

16 comments

  1. Avatar

    Ja, gek is dat. Ik maak eigenlijk ook nooit koekjes. Ik eet ze dan ook zelden, dat zal wel één van de redenen zijn.
    Toch zien die kreukelkoekjes er wel leuk uit!

  2. Avatar

    Jummie…alleen de eerste Instructions zijn wel in het Engels 😉

  3. Avatar

    En in de eerste alinea wordt gesproken over 1/2 tl. zout die bij de ingrediënten niet voorkomt. Ook ik ben niet zo van de zoete, maar deze koekjes ga ik in ieder geval een keertje maken. Mhhh…

  4. Avatar

    Lovely cookies! They look perfect and extremely tempting.

    Cheers,

    Rosa

  5. Avatar

    Alleen om de naam al wil ik deze koeken eens maken. Kreukelkoekjes. Dat klinkt echt gezellig! Koekjes bakken vind ik echt zoiets van vroeger, wat ik nu veeeeels te weinig doe. Lekker met die specerijen, dat ga ik onthouden 🙂

  6. Avatar

    Ik vind dit echte kerstkoekjes. Weet niet waarom, zal wel door de poedersuiker komen en het feit dat ik ze altijd rond kerst op Amerikaanse blogs voorbij zag komen. Ze staan dan ook al een aantal jaar op mijn todo lijstje 😀

  7. Avatar

    Ziet er lekker uit. Gebruik je pure chocolade of melk?

  8. Pingback: Havermout sinaasappel en gember koekjes - Donna Hay #14 | Simone's KitchenSimone's Kitchen

  9. Pingback: Roomboter Paashaasjes met vrolijke sprinkels | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos