Chocolade kreukel koekjes of chocolate crinkle cookies
Lekker makkelijke en smeuïge chocolade kreukel koekjes. Geschikt voor elke gelegenheid en zo lekker!
Chocoladekoekjes
Heerlijke chocoladekoekjes die enorm makkelijk zijn om te maken en een gegarandeerd succes bij iedereen. Ook leuk om met de kids te maken!
Soms moet je eens iets nieuws proberen. Koekjes maak ik eigenlijk zelden maar toen ik voor het eerst hoorde over chocolate crinkle cookies oftewel chocolade kreukel koekjes wilde ik ze meteen proberen.
Deze chocoladekoekjes hebben van buiten een lekker krokante korst en aan de binnenkant lijken ze een beetje op de structuur van brownies. Maar waar je met brownies nogal veel van de fudgy binnenkant hebt, maar niet zoveel van dat lekkere krokante korstje is het hier andersom.
Makkelijke chocolade kreukel koekjes
Doordat de koekjes met de hand een beetje plat gedrukt worden heb je heel veel krokant en precies genoeg fudgy binnenkant. Bovendien zijn dit echt de meest makkelijke koekjes om te maken.
Ook leuk als kerstkoekje
Of het nou door de structuur komt of door het feit dat in deze chocoladekoekjes ook lekker veel specerijen zitten; ik vind het ook een geweldig kerstkoekje.
De oorspronkelijke Amerikaanse naam van deze chocolade kreukel koekjes is chocolate crinkle cookies. Als je naar de koekjes kijkt dan begrijp je al waar de naam vandaan komt. De barsten in de chocoladekoekjes staan voor die crinkles of kreukels.
Maken van de chocoladekoekjes
Om de koekjes te maken heb je op zich niet veel tijd nodig, maar hou wel rekening met anderhalf uur in de koeling voor je ze kunt afmaken.
Je begint met het smelten van de chocola en de boter samen. Dat kan au bain marie door een ijzeren kom op een pannetje met heet water te zetten. De hitte van het water zorgt dat de chocola en de boter smelten. In de magnetron kan ook, maar die heb ik niet. Laat het vervolgens wat afkoelen.
Je wilt niet dat het te heet is als je het bij de eieren doet.
Klop de eieren en de suiker tot je een bleke massa krijgt die in volume is toegenomen. Ongeveer 2 minuten. Terwijl je de mixer op lage snelheid laat draaien voeg je de chocola eraan toe.
Voeg vervolgens de bloem toe en laat het deeg voor de chocoladekoekjes minimaal 1,5 uur rusten in de koelkast. Je kunt het trouwens 1,5 dag van tevoren klaar maken, dus dat is handig als je weet dat je bezoek krijgt bijvoorbeeld.
Afbakken
Om de chocoladekoekjes af te bakken rol je er balletjes (met een doorsnede van 4 cm, dus niet te klein) van. Deze leg je in de poedersuiker en je schud het even om. Leg de balletjes op een bakplaat en druk met de palm van je hand wat platter.
Bak de koekjes vervolgens 12-15 minuten in de oven en laat ze na het bakken nog 5 minuten afkoelen voor je ze eraf haalt.
Ben je fan van chocola en wil je een decadenter baksel maken? Probeer dan eens het millionaire’s shortbread!
Chocolade kreukel koekjes
Ingrediënten
- 175 gr chocola gehakt
- 60 gr ongezouten boter
- 175 gr bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 1/2 tl zout
- 1 tl vanille extract
- 1,5 tl specerijen ik heb kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en cardemom gebruikt
- 60 gr poedersuiker
- Verwarm de oven voor op 160 C. Smelt de chocola en de boter samen in een kom op een laag vuur of in een magnetron tot het glad is. Laat iets afkoelen. In een aparte kom doe je de bloem, bakpoeder, specerijen en de 1/2 tl zout
- Klop de eieren en suiker met een mixer tot ze bleek zien, ongeveer 2 minuten. Verlaag de snelheid en voeg de chocola en de vanilla toe. Voeg de bloem toe tot alles gemengd is. Dek de schaal af en zit dit 1,5 uur in de koeling of tot aan 2 dagen toe. (kun je het dus al klaar maken voor een andere dag. handig!)
- Doe de poedersuiker in een kleine schaal. Vorm het deeg in vier cm balletjes en rol deze door de suiker. Leg ze op bakplaten bedekt met bakpapier en druk ze plat met je hand om ze plat te maken. Bak ze voor 12-15 minuten voor koekjes met een zachte binnenkant en knapperige randjes. Laat ze afkoelen op je bakplaat voor 5 minuten en leg ze dan op een rek om verder af te koelen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ziet er lekker uit. Gebruik je pure chocolade of melk?
Altijd pure chocola. Met melkchocolade koken of bakken werkt volgens mij niet zo erg goed (uitzonderingen daar gelaten). Dus lekker donker!
Ik vind dit echte kerstkoekjes. Weet niet waarom, zal wel door de poedersuiker komen en het feit dat ik ze altijd rond kerst op Amerikaanse blogs voorbij zag komen. Ze staan dan ook al een aantal jaar op mijn todo lijstje 😀
Ja dat is wel een beetje waar inderdaad! Haha… Nog lang geen kerst maar ze zijn nu ook lekker! 🙂
Alleen om de naam al wil ik deze koeken eens maken. Kreukelkoekjes. Dat klinkt echt gezellig! Koekjes bakken vind ik echt zoiets van vroeger, wat ik nu veeeeels te weinig doe. Lekker met die specerijen, dat ga ik onthouden 🙂
Hahaha, ja gekke naam eigenlijk he. Maar gewoon wel erg lekkere koekjes!
Lovely cookies! They look perfect and extremely tempting.
Cheers,
Rosa
Thanks so much
Rosa!
En in de eerste alinea wordt gesproken over 1/2 tl. zout die bij de ingrediënten niet voorkomt. Ook ik ben niet zo van de zoete, maar deze koekjes ga ik in ieder geval een keertje maken. Mhhh…
Lekker bezig… Hahaha.. Ook aangepast! En doen hoor Sylvia. Deze zijn echt lekker!
Jummie…alleen de eerste Instructions zijn wel in het Engels 😉
Ah stom… aangepast!
Ja, gek is dat. Ik maak eigenlijk ook nooit koekjes. Ik eet ze dan ook zelden, dat zal wel één van de redenen zijn.
Toch zien die kreukelkoekjes er wel leuk uit!
Ja raar toch wel? Maar jij bent minder van de zoet als ik dus dat verklaart al een hoop….:) Maar deze zijn echt lekker!