Paleo chocolate chip koekjes
Deze heerlijke paleo chocolate chip cookies zijn makkelijk om te maken en altijd goed. Gluten- en lactosevrij!
Paleo chocolate chip koekjes
Heerlijke chewy chocolate chip koekjes die in niks onder doen voor het origineel. Met dit recept maak je ongeveer 8 grote of 16 kleinere koeken.
Het stond al een tijdje op mijn verlanglijst; paleo chocolate chip koekjes maken die net zo lekker zijn als het origineel. Paleo bakken kan soms best een uitdaging zijn; kokosmeel droogt snel uit en alleen amandelmeel gebruiken wil nog wel eens resulteren in een baksel wat geheel uit elkaar valt.
Dat wilde ik natuurlijk niet.
Vieze vingers
Het enige waar ik niet goed rekening mee had gehouden voor deze paleo chocolate chip koekjes is het feit dat chocola, in stukken gehakt, natuurlijk smelt. En dat is op zich niet erg. Sterker nog; het zorgt voor een wel heel erg lekker koekje.
Echter wordt het wel een beetje rommelig als je de koekjes gaat eten. Want ja, chocola smelt in de hand. Dus let op wat je gebruikt.
Ik kan me voorstellen dat je met kleine kinderen liever niet hebt dat alles onder de chocola komt te zitten. Eet je de paleo chocolate chip koekjes met alleen volwassenen dan kan er niet zoveel fout gaan. Zorg alleen dat je servetjes bij de hand hebt.
Gebruik cacao nibs
Of als alternatief kun je natuurlijk ook cacao nibs gebruiken. Die smelten niet in de oven en zorgen ook voor een lekkere crunch in de koekjes. Maar misschien geef ik stiekem wel de voorkeur aan de wat rommeligere variant met de gesmolten chocola. Want lekker waren ze absoluut!
Glutenvrije chocolate chip cookies
Het mooie van deze koekjes is natuurlijk dat ze glutenvrij zijn, maar wel zo lekker, dat je die gluten echt niet mist.
Voor het maken van de koekjes heb je niet heel veel tijd nodig. Het recept is redelijk eenvoudig en makkelijk te volgen. Trouwens ook leuk om met kinderen te maken. Maar dat is het maken van koekjes natuurlijk altijd!
Maken paleo chocolate chip koekjes
Je mengt de natte ingredienten bij elkaar in een kom en in een andere kom de droge ingredienten. Voeg de twee bij elkaar en mix het even goed door.
Voor het maken van de koeken heb ik een ijsschep gebruikt. Dat werkte makkelijk en bovendien waren alle koeken min of meer hetzelfde formaat. Vervolgens druk je ze met je hand een beetje plat.
Plakt het deeg nou te erg? Smeer je handen dan in met wat olie zodat het een stuk makkelijker is om de koekjes te vormen. Ik hoef denk ik niet te zeggen dat je ze niet te lang in je handen moet houden om te voorkomen dat de chocola al begint te smelten voor het in de oven zit!
Ben je gek op chocolate chip? Probeer dan zeker eens deze chocolate chip karamelkoekjes of de chocolate chip surprise. Allebei niet paleo trouwens.
Chocolate chip cookies
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 3 el kokosmeel
- 1 tl baking soda
- ½ tl zout
- 2 el kokosolie
- 45 gr kokosbloesemsuiker
- 100 gr amandelboter
- 1,5 tl vanille
- 1 ei
- 2 el cacaopoeder
- 70 gr ahornsiroop
- 100 gr chocolade puur of cacaonibs
Instructies
- Oven op 180˚C
- Meng de amandelboter, kokosolie, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, ei en de vanille tot een glad geheel.
- Meng amandelmeel, kokosmeel, baking soda, zout en het cacaopoeder goed door elkaar heen.
- Doe de droge ingredienten bij de natte ingredienten en meng tot een dik plakkerig deeg.
- Hak de pure chocola tot niet al te grote stukken en roer dit erdoorheen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol de koekjes. Met een ijsschep kun je heel goed de grotere maken. Druk ze met je hand ietsje plat en zorg voor voldoende ruimte tussen de koeken want ze lopen iets uit.
- Maak je kleinere koekjes hou dan 10-12 minuten baktijd aan Voor de grotere ongeveer 15-20 minuten.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.