Chocolate chip karamelkoekjes

De allerlekkerste recepten uit de boeken die ik gefotografeerd heb

Het was in 2013 dat ik mijn allereerste kookboek fotografeerde. Dat was het boek Koken van de Bazaar van Sabina Posthumus. Daarna volgden vele vele andere boeken en ik ben ondertussen de tel kwijtgeraakt. De meeste boeken staan in de studio en een paar favorieten thuis.

Spread met koekjes met noten

Het leek me een goed idee om een nieuwe serie te beginnen waarin ik uit elk boek één recept pik wat me is bijgebleven als de lekkerste. Dat is nog best lastig kan ik je verklappen want hoewel er boeken zijn waarbij alles lekker was, waren er ook boeken… je snapt hem… waar niks lekker was. Welke dat zijn verklap ik dan weer niet. Hahaha…

100 luxe koekjes van eigen deeg.

De spits wordt afgebeten door het boek van Elisabeth Scholten, beter bekend als Ellouisacooking op instagram en haar blog. Haar specialiteit is koekjes bakken en wat voor koekjes! Ik denk dat ik met zekerheid kan zeggen dat ik álle koekjes heb geproefd. En het waren er veel. De hele buurt heeft ervan kunnen genieten want Elisabeth maakte vaak grote batches met koekjes. Handig voor de foto, maar die moesten natuurlijk ook op.

Bakken vol met koekjes

Dus gingen Caroline (die de styling heeft gedaan) en ik elke avond met bakken vol met koekjes weer naar huis. Niet al te best voor de lijn kan ik je verklappen maar man wat lekker. Mijn favoriet (en het was lastig om te kiezen) zijn deze chocolate chip karamelkoekjes.

Chocolate chip karamelkoekjes

Wel een waarschuwing is hier op zijn plek… De koekjes zijn namelijk echt heel erg verslavend. En echt heel erg lekker. Dus als je deze chocolate chip karamelkoekjes wilt gaan maken zorg dan dat je bezoek over de vloer krijgt. 🙂

Of probeer ook eens deze Italiaanse chocolade kusjes van Caroline!

Het boek kun je kopen via bol.com voor € 23,99

Pin dit recept

Wil je het recept makkelijk bewaren? Pin het dan op je pinterest bord met onderstaande foto.

Chocolate chip karamelkoekjes op een houten plank
Chocolate chip karamelkoekjes

Chocolate chip karamelkoekjes

No ratings yet
GangKoek
KeukenAmerikaans

Mijn favoriet uit het boek 100 luxe koekjes van eigen deeg!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 25 minuten
bereiding 30 minuten
Rusttijd4 uur

25 koekjes

Materiaal

  • Vierkante bakvorm van 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 100 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 175 gr bloem
  • snufje zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 el water
  • 50 gr chocolate chips puur of melk

Karamel

  • 1 blikje gecondenseerde melk 397 gram
  • 60 gr roomboter
  • 4 el lichtbruine basterdsuiker

Extra

  • 50 gr pure chocolate chips

  • Meng voor het deeg de boter met de suiker
  • Voeg bloem, zout en bakpoeder toe en meng tot een samenhangend deeg met behulp van het water. Meng door dit deeg de chocolate chips. Verpak het deeg in een boterhamzakje en laat een half uur rusten in de koelkast
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 ˚C en bedek een vierkante vorm van 20 x 20 cm met bakpapier. Druk het deeg hierin gelijkmatig uit.
  • Bak de bodem voor ongeveer 25 minuten tot hij mooi lichtbruin is.
  • Maak ondertussen de karamel door de boter te smelten in een pannetje. Roer de suiker erdoor en voeg dan de gecondenseerde melk toe. Blijf goed roeren met een garde terwijl je het aan de kook brengt op laag vuur. Laat het een paar minuten al roerende koken tot je een dikke karamel hebt.
  • Giet de karamel over de bodem en strooi er wat chocolate chips overheen
  • zet een nacht in de koelkast om op te stijven.
  • Haal de koek daarna uit de vorm en snijd in vierkantjes

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 145kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 2g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 4g | Cholesterol: 19mg | Natrium: 66mg | Kalium: 76mg | Vezels: 1g | Suiker: 15g | Vitamine A: 202IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 52mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.