Baci di Dama – Italiaanse chocolade kusjes
Tekst en foto’s: Caroline van Beek
Baci di Dama
Baci di Dama; alleen de naam is al een feestje op zich! De letterlijke vertaling is zoiets als: vrouwenkusjes. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een bijzonder verleidelijk koekje. Zo eentje waarvan je blijft eten… helaas. Ze zien er ook zó leuk uit!
Ze worden in Italië vooral gegeten in de Piemonte streek en zijn daar een echte specialiteit. Traditioneel zijn het twee kleine, ronde hazelnootkoekjes met daartussen een chocoladecréme. Ik heb een variant gemaakt met cacao en amandelmeel. Zo heb je toch een beetje die nootachtige smaak.
Je kunt in plaats van chocolade ook Nutella tussen de koekjes doen, als je de hazelnootsmaak toch graag wilt. Ik dacht altijd dat dit een ingewikkeld koekje was om te maken, maar dat is absoluut niet het geval, ze zijn alleen wat bewerkelijker omdat je meerdere handelingen moet doen. Maar laat je daardoor zeker niet weerhouden, want dit koekje is het meer dan waard.
Voor tutta la famiglia
Maak je dit recept dan heb je meteen een stuk of 40 baci di dama. Genoeg om ’tutta la famiglia’ te voorzien van een dikke kus. Je kunt ze in de koeling ongeveer een week bewaren, maar waarschijnlijk halen ze het einde van de week niet. Serveer ze bij een lekker kopje sterke Italiaanse koffie en waan je even weg uit het kille Nederland in het hartverwarmende Italië! Salute!
Chocolade heaven voor baci di dama
Voor deze heerlijke baci di dama gebruik je pure chocola met minimaal 70% cacao voor het beste effect. Door het amandelmeel in combinatie met de gewone bloem worden de koekjes superlekker. Hou tijdens het bakken wat ruimte tussen de koekjes op de bakplaat zodat ze niet tegen elkaar aan geplakt worden.
Wil je de chocola wat makkelijker verwerken dan kun je er een ganache van maken in plaats van alleen gesmolten chocola of gebruik de eerder genoemde nutella als tussensmeersel.
Baci di Dama – Italiaanse chocolade kusjes
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 150 gr amandelmeel
- 200 gr ongezouten roomboter (zacht)
- 200 gr fijne kristalsuiker
- 20 gr cacaopoeder (ongezoet)
- 50 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)
Instructies
- Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af en doe alles, behalve de pure chocolade, in een ruime kom. Gebruik een keukenmachine met deeghaak om een soepel en glad deeg te maken. Voeg een eetlepel water toe om het deeg wat soepeler te maken. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg vervolgens een half uur in de koeling rusten.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180C en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Gebruik een maatschepje (1 tl) om steeds een beetje deeg te scheppen en rol hier tussen je handen ronde balletjes van. Leg deze op de bakplaat en druk ietsje plat. Houd wat ruimte aan tussen de balletjes zodat ze niet aan elkaar kunnen kleven tijdens het bakken.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 20 minuten tot ze stevig aanvoelen. Laat ze afkoelen op een rooster.
- Smelt ondertussen de chocolade au bain marie. Heb je geen speciale pan hiervoor, zet dan een hittebestendige kom op een steelpan met daarin een klein laagje kokend water. Breek de chocolade in stukken en doe in de kom. Pas op dat de kom het water niet raakt, want dan verbrand je chocolade. Roer de gesmolten chocolade glad en giet deze over in een spuitzak. Laat afkoelen tot de chocolade nog net vloeibaar is en je deze makkelijk op de koekjes kunt spuiten zonder dat de chocolade eraf druipt.
- Zoek steeds 2 koekjes van min of meer dezelfde grootte bij elkaar. Spuit op 1 helft in het midden een beetje chocolade (laat de randen vrij) en druk de andere helft erop. Hierdoor verspreid de chocolade zich naar de rand en heb je een mooi koekje.Laat de koekjes volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
hallo,
mijn kleindochter is allergisch aan noten, en dus ook aan amandelmeel. Kan ik dit vervangen door zelfrijzende bloem te gebruiken?
bedankt voor je reactie
Griet
Hallo Griet,
Je zou het amandelmeel misschien kunnen vervangen voor een andere meelsoort (zonder noten) zoals bijvoorbeeld boekweit- , spelt of rijstmeel. Je mist dan alleen de nootachtige smaak in het koekje. (Zelfrijzende) bloem zou ook kunnen denk ik, maar het resultaat van het koekje wordt dan wel heel anders. Daar zul je even mee moeten experimenteren. Succes!