Een klassiek Italiaans kerstgerecht is de panettone. Ik maakte een versie met chocola en hazelnoot. Hoe je dit kerstdessert maakt lees je hier. Panettone is eigenlijk een brood en geen cake.

Chocolade hazelnoot pannetone

Chocolade hazelnoot panettone

Nu zijn we hier toch niet echt heel erg Italiaans in Nederland met zijn allen, maar zelfs hier duiken rond de kerstdagen over de dozen met panettone op…. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet helemaal achter ben of ik het nou echt lekker vind of niet. Het is vaak ondraaglijk droog. Of dat nou komt omdat ze de voorraad van twee jaar terug verkopen, of dat het zo hoort… daar ben ik nog steeds niet achter. Het is zelfs zo dat panettone officieel geen cake is maar een broodsoort.

Milaan

Het komt oorspronkelijk uit de regio van Milan en wordt traditioneel gegeten rond kerst en oud- en nieuw. En niet alleen in italie overigens, maar ook in landen als Spanje, Portugal, Duitsland en Zwitserland om er maar een paar te noemen. Maar de faam van dit vermaarde baksel lijkt zich dus te verspreiden. En waarom? Ik heb geen idee.

Chocolade hazelnoot panettone | simoneskitchen.nl

Zuurdesem

Het recept voor deze chocolade hazelnoot panettone is niet het originele recept want een echte panettone krijgt een behandeling die nog het meeste lijkt op dat van een zuurdesem brood. Het duurt een aantal dagen om de cake te maken, in tegenstelling tot deze variant die je in een paar uur maakt.

Er zijn net zoveel varianten op de panettone als je maar kunt bedenken maar een interessant feit wil ik nog wel met jullie delen. Want het maakt het idee van een panettone voor mij dan toch ineens een heel stuk aantrekkelijker!

Chocoladehazelnoot panettone | simoneskitchen.nl

Crema di mascarpone

Vriendinnetje Hermin woont namelijk in Lugano op de grens van Italie en zij kwam er vorig jaar achter dat in sommige regio’s van Italie de panettone wordt gegeten met crema di mascarpone, een room gemaakt met mascarpone, eieren en soms zoete likeur zoals amaretto. Een beetje zoals tiramisu room maar dan zonder de rest… 🙂 Als er geen mascarpone is wordt er ook wel eens een zabaione gebruikt.

Serveer deze chocolade hazelnoot panettone dus met een lekkere mascarponeroom en je hebt een gegarandeerd heerlijk kerstontbijt! Wil je liever een traditioneel kerstbrood probeer dan eens deze kerststol uit.

Chocoladehazelnoot panettone | simoneskitchen.nl

Chocoladehazelnoot panettone

Nog geen review
GangDessert, Ontbijt
KeukenKerst

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

12 personen

Materiaal

  • cake of tulband vorm van 18 cm doorsnede en 9 cm diep

Ingrediënten

  • 125 gram zachte boter + beetje extra
  • 350 gram bloem + 2 el extra
  • 7 gr 1 zakje gedroogde (instant)gist
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr gepelde hazelnoten even kort geroosterd in droge koekenpan en dan grof gehakt
  • rasp van 1 bio sinaasappel
  • 3 grote eieren losgeroerd
  • 4 el lauwwarme melk plus wat extra
  • 50 gr pure chocola grof gehakt
  • poedersuiker voor het bestuiven

Mascarponeroom

  • 250 gr mascarpone
  • 1 eidooier (optioneel, kun je ook weglaten)
  • 2-3 el amaretto
  • 2-3 el poedersuiker

  • Vet de bakvorm goed in en bestuif met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem eruit en zet klaar om te gebruiken.
  • Zeef de bloem met zout in een grote kom. Roer hier de gist, suiker, rozijnen, noten en sinaasappelrasp door. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren, 100 gram van de boter en de melk toe. Meng goed en kneed in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg (voeg als het erg droog is nog wat melk toe)
  • Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het nog 5 minuten tot het glad is. leg het in een licht ingevette kom en dek af met plastic folie. Laat op een warme plek (oven op 50 C) minstens een uur rijzen tot het dubbele volume.
  • Sla het deeg in de kom terug en kneed het 5 minuten door op je werkvlak. Meng er geleidelijk maar vlug de stukjes chocolade door, zonder ze te laten smelten. Vorm een bal van het deeg en leg deze in de bakvorm. Laat het deeg afgedekt 30 minuten narijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 C. Laat de resterende 25 gram boter smelten en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de panettone 40-45 minuten of tot deze goudbruin is. Bestuif met poedersuiker en serveer.

Mascarponeroom

  • Het maken van de mascarponeroom is heel eenvoudig. Je klopt de mascarpone los met een vork en hier doe je de eidooier erdoor. Wil je geen rauw ei, dan laat je het weg.
    Als je de room los klopt met de mascarpone is het ook lekker. Voeg suiker naar smaak toe.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.