Simone's Kitchen

Kerstdessert: Chocoladehazelnoot Panettone

Chocoladehazelnoot panettone | simoneskitchen.nl

Nu zijn we hier toch niet echt heel erg Italiaans in Nederland met zijn allen, maar zelfs hier duiken rond de kerstdagen over de dozen met panettone op…. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet helemaal achter ben of ik het nou echt lekker vind of niet. Het is vaak ondraaglijk droog. Of dat nou komt omdat ze de voorraad van twee jaar terug verkopen, of dat het zo hoort… daar ben ik nog steeds niet achter. Het is zelfs zo dat panettone officieel geen cake is maar een broodsoort.

Het komt oorspronkelijk uit de regio van Milan en wordt traditioneel gegeten rond kerst en oud- en nieuw. En niet alleen in italie overigens, maar ook in landen als Spanje, Portugal, Duitsland en Zwitserland om er maar een paar te noemen. Maar de faam van dit vermaarde baksel lijkt zich dus te verspreiden. En waarom? Ik heb geen idee.

Chocolade hazelnoot panettone | simoneskitchen.nl

Sneeuwstorm….

Het recept voor deze chocolade hazelnoot panettone is niet het originele recept want een echte panettone krijgt een behandeling die nog het meeste lijkt op dat van een zuurdesem brood. Het duurt een aantal dagen om de cake te maken, in tegenstelling tot deze variant die je in een paar uur maakt.

Er zijn net zoveel varianten op de panettone als je maar kunt bedenken maar een interessant feit wil ik nog wel met jullie delen. Want het maakt het idee van een panettone voor mij dan toch ineens een heel stuk aantrekkelijker!

Chocoladehazelnoot panettone | simoneskitchen.nl

Vriendinnetje Hermin woont namelijk in Lugano op de grens van Italie en zij kwam er vorig jaar achter dat in sommige regio’s van Italie de panettone wordt gegeten met crema di mascarpone, een room gemaakt met mascarpone, eieren en soms zoete likeur zoals amaretto. Een beetje zoals tiramisu room maar dan zonder de rest… 🙂 Als er geen mascarpone is wordt er ook wel eens een zabaione gebruikt.

Ja, zo maak je een drol nog lekker zou Tom zeggen, maar in dit geval lijkt het me inderdaad wel een hele goede toevoeging!

Want mijn probleem met de panettone is vooral dat het vaak zo droog is. De smaak zelf vind ik wel lekker! Maar doe daar een lekker beetje room bij (slagroom mag van mij ook hoor… Haha) en voila… Perfectie!

Chocoladehazelnoot panettone
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
45 min
Rijstijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 5 min
 
Ingredienten
  • 125 gram zachte boter + beetje extra
  • 350 gram bloem + 2 el extra
  • 7 gr 1 zakje gedroogde (instant)gist
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr gepelde hazelnoten even kort geroosterd in droge koekenpan en dan grof gehakt
  • rasp van 1 bio sinaasappel
  • 3 grote eieren losgeroerd
  • 4 el lauwwarme melk plus wat extra
  • 50 gr pure chocola grof gehakt
  • poedersuiker voor het bestuiven
  • Extra: cake of tulband vorm van 18 cm doorsnede en 9 cm diep
  •  
Instructies
  1. Vet de bakvorm goed in en bestuif met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem eruit en zet klaar om te gebruiken.
  2. Zeef de bloem met zout in een grote kom. Roer hier de gist, suiker, rozijnen, noten en sinaasappelrasp door. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren, 100 gram van de boter en de melk toe. Meng goed en kneed in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg (voeg als het erg droog is nog wat melk toe)
  3. Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het nog 5 minuten tot het glad is. leg het in een licht ingevette kom en dek af met plastic folie. Laat op een warme plek (oven op 50 C) minstens een uur rijzen tot het dubbele volume.
  4. Sla het deeg in de kom terug en kneed het 5 minuten door op je werkvlak. Meng er geleidelijk maar vlug de stukjes chocolade door, zonder ze te laten smelten. Vorm een bal van het deeg en leg deze in de bakvorm. Laat het deeg afgedekt 30 minuten narijzen.
  5. Verwarm intussen de oven voor op 180 C. Laat de resterende 25 gram boter smelten en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de panettone 40-45 minuten of tot deze goudbruin is. Bestuif met poedersuiker en serveer.

 

Delen is fijn!

1 comment

  1. Avatar

    Deze heb ik vorig jaar uit het Delicious bakboek gemaakt. Of iets wat er heel erg op lijkt. Flink wat (room)boter erop maakt ‘m ook al erg lekker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!