Tulband met chocola en hazelnoten
Nordic ware
Nee dit is geen reclame. Maar een van mijn aller- allerliefste tulband vormen is van Nordic Ware. Nou ja, niet een maar eigenlijk allemaal. Ik heb er inmiddels vier als ik me niet vergis en ik vind ze allemaal prachtig. Neem nou deze. Eigenlijk heb je helemaal niks meer nodig om deze cake mooi te maken. Geen poedersuiker, geen chocola, geen noten. Het is een plaatje zonder enige poespas. Ja toch?
Dat ik een zwak heb voor tulbandvormen in het algemeen mag inmiddels bekend zijn. Ik wilde ze net even tellen, maar ik kom tot iets van 12 of 13 verschillende tulbandrecepten. Dussss… en eigenlijk, als je erover nadenkt is een tulband natuurlijk gewoon een cake. Maar de vorm is oneindig veel mooier dan de standaard rechthoekige cakevorm. Want die is saai. Bovendien zorgt de vorm van de tulband met dat gat in het midden ervoor dat je cake makkelijker gaar wordt. Dus heb je vaak een probleem met een instortende ronde cake? Probeer die dan eens te bakken in een tulbandvorm.
Ik heb de cake dit keer simpel gehouden met chocola en hazelnoten. Ik wilde eigenlijk gewoon die nieuwe vorm uitproberen die ik al sinds kerst of zo had liggen. En ik heb bovendien twee weken geleden een nieuwe gekocht. De klassieke tulbandvorm zoals die ooit oorspronkelijk was (schijnt hoor, ik heb er verder geen verstand van) Voor het maken van deze tulband gebruikte ik in eerste instantie 1 el cacaopoeder. Maar dat was veel te weinig want de chocolade smaak kwam niet echt naar voren.
Ik heb dat dus aangepast naar 3 el cacaopoeder om de chocoladesmaak een oppepper te geven. Je kunt de hazelnoten indien gewenst vervangen door bijvoorbeeld walnoten, pecannoten of amandelen. Ik vind hazelnoten vooral erg prettig omdat die makkelijker krokant blijven.
Tulband met chocola en hazelnoten
Ingrediënten
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 220 gr suiker
- 3 el cacaopoeder
- 185 gr ongezouten boter gesmolten
- 310 ml yoghurt
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
- 100 gr hazelnoten gehakt
- 75 gr geroosterde amandelen gehakt
- poedersuiker om te serveren
- 1 tulbandvorm van 3 liter
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet de tulbandvorm goed in met gesmolten boter en bestuif met wat bloem. Klop de overtollige bloem eruit en zorg dat de hele vorm aan de binnenkant een beetje bestoven is.
- Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker, cacaopoeder en het zout bij elkaar in een kom en meng even.
- Doe in een andere kom de yoghurt, eieren en vanille extract. Klop dit even goed door en doe bij de droge bestanddelen.
- Voeg als laatste de boter toe en roer het geheel tot het goed gemengd is en glad.
- Doe de noten erdoor, meng en giet over in je tulband vorm.
- Bak de tulband voor 40 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
- Laat tien minuten staan voor je hem op een afkoelrek uitstort.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Mag ik vragen wat voor yoghurt je hiervoor gebruikt? Volle/halfvolle/magere?
Oeh wat lijkt mij dit lekker. Heb nog zo’n mooie tulbandvorm staan die vraagt om deze tulband.
Mag ik vragen wat voor yoghurt je hebt gebruikt? Volle/halfvolle of magere.
Alvast bedankt!
He Judith, ik gebruik altijd volle Griekse yoghurt. Die is wat dikker en werkt fijn! (en altijd vol nooit mager!)
Pingback: Cake met chocolade en hazelnoten
Er staat zout ipv suiker??
Ah nee dat is alleen een snufje zout en dat ontbreekt in de ingredientlijst zie ik. Zal het toevoegen !
Als ik ooit zo’n mooie vorm heb weet ik al waar te kijken voor een recept.Deze is gewoonweg prachtig.
Ja echt hè. Ben enorme fan!
Wat een prachtige foto’s Simone! Een beetje dark, moody achtig.
En ja, de vormen zelf doen al het werk inderdaad, erg mooi.
Dank je wel Lucie. Inderdaad die vormen zijn geweldig!
Die vormen, geweldig, ik moet zo een tulbandvorm hebben. Bijna zonde om in te snijden.
Ja echt he! Ik ben er ook fan van!
Wow wat een plaatje! Ik bak nooit een tulband eigenlijk, misschien toch maar eens proberen 😄
Je bent gewaarschuwd… Het is verslavend!
De fans van Nordic bakvormen herkennen ze wel hoor !
De vormen hebben verder geen poespas nodig.
Kunst van het weg laten .
Ziet er héérlijk en prachtig uit !
Fijn (bak) weekend,
Lieve groetjes,
Rolanda
Dankjewel Rolanda! En ja inderdaad: heel herkenbaar zijn ze!