Chocolade hazelnoot tulband | simoneskitchen.nl

Nordic ware

Nee dit is geen reclame. Maar een van mijn aller- allerliefste tulband vormen is van Nordic Ware. Nou ja, niet een maar eigenlijk allemaal. Ik heb er inmiddels vier als ik me niet vergis en ik vind ze allemaal prachtig. Neem nou deze. Eigenlijk heb je helemaal niks meer nodig om deze cake mooi te maken. Geen poedersuiker, geen chocola, geen noten. Het is een plaatje zonder enige poespas. Ja toch?

Chocolade hazelnoot tulband | simoneskitchen.nl

Dat ik een zwak heb voor tulbandvormen in het algemeen mag inmiddels bekend zijn. Ik wilde ze net even tellen, maar ik kom tot iets van 12 of 13 verschillende tulbandrecepten. Dussss… en eigenlijk, als je erover nadenkt is een tulband natuurlijk gewoon een cake. Maar de vorm is oneindig veel mooier dan de standaard rechthoekige cakevorm. Want die is saai. Bovendien zorgt de vorm van de tulband met dat gat in het midden ervoor dat je cake makkelijker gaar wordt. Dus heb je vaak een probleem met een instortende ronde cake? Probeer die dan eens te bakken in een tulbandvorm.

Chocolade tulband | simoneskitchen.nl

Ik heb de cake dit keer simpel gehouden met chocola en hazelnoten. Ik wilde eigenlijk gewoon die nieuwe vorm uitproberen die ik al sinds kerst of zo had liggen. En ik heb bovendien twee weken geleden een nieuwe gekocht. De klassieke tulbandvorm zoals die ooit oorspronkelijk was (schijnt hoor, ik heb er verder geen verstand van) Voor het maken van deze tulband gebruikte ik in eerste instantie 1 el cacaopoeder. Maar dat was veel te weinig want de chocolade smaak kwam niet echt naar voren.

Chocolade hazelnoot tulband | simoneskitchen.nl

Ik heb dat dus aangepast naar 3 el cacaopoeder om de chocoladesmaak een oppepper te geven. Je kunt de hazelnoten indien gewenst vervangen door bijvoorbeeld walnoten, pecannoten of amandelen. Ik vind hazelnoten vooral erg prettig omdat die makkelijker krokant blijven.

Tulband met chocola en hazelnoten

Bij een tulband is het altijd essentieel dat je hem niet meteen uit de vorm stort. Dat is vragen om ellende. Dus wacht - ook al kost dat moeite - een minuut of tien voordat je de vorm omkeert op een cakerek.

Ingredients:

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 220 gr suiker
  • 3 el cacaopoeder
  • 185 gr ongezouten boter, gesmolten
  • 310 ml yoghurt
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gr hazelnoten, gehakt
  • 75 gr geroosterde amandelen, gehakt
  • poedersuiker om te serveren
  • 1 tulbandvorm van 3 liter

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet de tulbandvorm goed in met gesmolten boter en bestuif met wat bloem. Klop de overtollige bloem eruit en zorg dat de hele vorm aan de binnenkant een beetje bestoven is.

  2. Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker, cacaopoeder en het zout bij elkaar in een kom en meng even.

  3. Doe in een andere kom de yoghurt, eieren en vanille extract. Klop dit even goed door en doe bij de droge bestanddelen.

  4. Voeg als laatste de boter toe en roer het geheel tot het goed gemengd is en glad.

  5. Doe de noten erdoor, meng en giet over in je tulband vorm.

  6. Bak de tulband voor 40 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.

  7. Laat tien minuten staan voor je hem op een afkoelrek uitstort.