Het is weer volop stoofperen seizoen! Dus – als je een beetje op mij lijkt – stop je ze overal in. Zoals in deze overheerlijke stoofpeertjes cake met hazelnoten.

Stoofpeertjes cake

Stoofpeertjes cake

Wat is het toch met stoofpeertjes wat ze zo lekker maakt? Ik had recent een enorme hoeveelheid stoofpeertjes gemaakt uit de slowcooker, dus die moesten natuurlijk op. Die bak nam nogal veel ruimte in beslag in de koeling dus ik ging aan de slag met het bedenken van recepten met stoofpeer. En de eerste is deze stoofpeertjes cake. Heel makkelijk om te maken en verschrikkelijk lekker.

Om de cake te maken heb je natuurlijk stoofpeertjes nodig die je al bereidt hebt. Alternatief kun je hier trouwens ook prima kant- en klare stoofpeertjes uit de supermarkt voor gebruiken. Mocht je geen zin hebben in het bereiden van de stoofperen zelf. Ik zal het niet verder vertellen.

stoofpeertjes cake

Peertjes door de vulling

Voor de stoofpeertjes cake heb ik best veel peertjes gebruikt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze niet exact heb gewogen. Maar in de vulling gingen ongeveer een peertje of 4-5. In stukjes. En daarnaast natuurlijk nog de peertjes die je op de bovenkant doet. Iets meer dan dat kan ook wel maar zorg dat je niet teveel stoofpeertjes door het beslag doet. Dan wordt de cake te zwaar en waarschijnlijk ook niet gaar. Zorg ook dat de stukjes niet te groot zijn die je erdoor doet. Anders zakken ze allemaal naar de bodem.

Daarnaast gaan er hazelnootjes in en op de cake. Waardoor je eigenlijk een crumble effect krijgt. Door de stoofpeertjes die door het beslag zitten blijft de cake ook lekker smeuïg.

Oventijd

Mijn stoofpeertjes cake moest relatief lang in de oven. In totaal 70 minuten. Check het na 60 minuten even want elke oven is anders dus voor de zekerheid handig om even te kijken wat de situatie is. Prik met een houten sate prikker in het midden van de cake om te checken of de cake gaar is. Komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Zit er nog beslag aan de prikker dan moet ie nog wat langer.

Stoofpeertjes cake

Hoe lang kun je de stoofperen cake bewaren?

De cake blijft redelijk lang goed, ook mede dankzij de stoofpeertjes. 4-5 dagen buiten de koeling bewaren kan prima. Je kunt de cake desgewenst ook invriezen. Lekker om het dan eventueel daarna weer even kort op te piepen in de oven.

stoofpeertjes cake
Print recept Pin recept
No ratings yet

Stoofpeertjes cake

Deze heerlijke stoofpeertjes cake maak je met hazelnoten en amandelmeel
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur 10 min
Totale tijd: 1 uur 25 min
Porties: 12 personen

Benodigdheden

  • cakeblik van 25 cm

Ingrediënten

  • 125 gr amandelmeel
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr boter zacht of gesmolten
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren
  • 5 stoofpeer partjes bereid, in stukjes
  • 2 el stoofpeersap
  • Ongeveer 3 perenstukjes voor de bovenkant in plakjes
  • 50 gr hazelnoten geroosterd en gehakt, plus extra voor erover

Icing

  • 3 el poedersuiker
  • 1 el stoofpeersap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170˚C. Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier en zet apart.
  • Klop de boter en suiker samen en voeg de eieren toe. Voeg de droge bestanddelen toe en klop het tot een geheel. Voeg op het laatst het stoofpeervocht toe. Roer dit door het beslag heen. De stukjes peer schep je erdoor met een lepel evenals de gehakte hazelnoten.
  • Doe je beslag over in de cakevorm en strijk met een lepel een beetje glad. Snij de stoofpeer stukjes in plakjes en druk deze voorzichtig in de bovenkant. Strooi de overgebleven hazelnootjes eroverheen. Zet in de oven voor ongeveer 70 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Herfst
Trefwoord: amandelmeel, bloem, hazelnoten, stoofpeer

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!