Rabarber plaattaart met hazelnoten
Deze heerlijke rabarber plaattaart of rabarber plaatkoek is lekker fris met rabarber en hazelnoten voor extra crunch.
Rabarber plaattaart
Hoe lekker ziet dit er wel niet uit? Ik – als echte rabarber fan – kon dit recept natuurlijk niet laten liggen. Het komt van oorsprong uit een Delicious bakboek. Ik zag dat die inmiddels alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar is, maar gelukkig heb ik hier het recept met je gedeeld zodat je die in ieder geval niet hoeft te missen.
De rabarber plaattaart of rabarber plaatkoek is super eenvoudig om te maken en ontzettend lekker. Ik bakte het in een vorm van 20 x 20 cm en je kunt er in principe ongeveer 16 blokjes uit snijden. Die zijn dan niet mega groot, maar groot genoeg om vullend te zijn.
Jonge rabarber
De jonge rabarber die je in het begin van het seizoen kunt vinden zijn eigenlijk het lekkerste en het mooiste voor de rabarber plaattaart. Die zijn namelijk nog prachtig roze. In de loop van het seizoen worden de stengels over het algemeen wat groener en zijn ze minder lekker. Nog steeds lekker genoeg, maar dat is goed om te weten als je de rabarber plaattaart wilt gaan maken.
Ik weet trouwens ook nooit of ik dit nu een rabarber plaatkoek moet noemen, een plaatcake of een plaattaart. What’s in a name toch? Het is hoe dan ook lekker.
De donkere basterdsuiker die je over de bovenkant strooit voor het bakken is optioneel trouwens. Het is vrij donker, dus vind je dat niet mooi dan kun je het eenvoudig weglaten of vervangen voor een ander soort basterdsuiker.
Het recept komt uit Hét bakboek van Delicious. Voor meer recepten met rabarber kun je hier kijken
Plaattaart met rabarber en hazelnoot
Benodigdheden
- bakvorm 20 x 20 cm
Ingrediënten
- 550 gram jonge rabarber
- 240 gram poedersuiker
- 50 gram bloem
- 1,5 tl kaneel
- 100 gram blanke hazelnoten gemalen
- 25 gram amandelmeel
- 185 gram boter gesmolten
- 6 eiwitten
- 1,5 el donkere basterdsuiker
Kruimelmengsel:
- 40 gram fijne kristalsuiker
- 60 gram bloem
- 40 gram zachte boter
- 60 gram amandelschaafsel
- rasp van 1 sinaasappel
Instructies
- Meng de suiker en de bloem samen in een kom en wrijf de boter erdoor, zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Wrijf het amandelschaafsel en de rasp er gelijkmatig door.
- Snij de uiteinden van de rabarber eraf en snijde stengels in stukjes van ongeveer 2 cm. Je hebt in totaal 325 gram rabarber nodig.
- Verwarm de oven voor op 190 C. Zeef de poedersuiker, bloem en kaneel en voeg de gemalen hazelnoten en het amandelmeel erbij.
- Spatel de boter en de eiwitten losjes erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en verdeel hier de helft van het kruimelmengsel over. Doe dan de rabarber erop en vervolgens de rest van het kruimelmengsel.
- Strooi de basterdsuiker erover en bak de cake ongeveer 40 minuten in de oven of tot deze stevig is.
- Laat tien minuten afkoelen in de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Gisteren gebakken, wat een heerlijke koek 😋
In plaats van hazelnoten heb ik paranoten gebruikt. De eieren hoef je inderdaad niet te kloppen 😊
Deze rabarberkoek is een blijvertje, zeker weten 🤗
Ah leuk om te horen Marianne!
Hallo Simone,
Moet je de eiwitten eerst stijf kloppen??
He Antoinette,
ik moest het ook even nakijken aangezien het al een tijd geleden is dat ik het gemaakt heb. In het originele recept staat ook niks over stijfkloppen van de eiwitten dus ik zonder kloppen!
Pingback: Geroosterde rabarber met limoen-creme fraiche | Simone's Kitchen
Lekker zeg! Ik ben vanochtend ook al met rabarber in de weer geweest. Heerlijk om mee te bakken.
Dit recept komt in m’n mapje ‘Nog te maken’.
Groet Judith
Rabarber is zo heerlijk! Toevallig heb ik gisteren een rabarber tarte tartin met crumble bodem gemaakt. Zodra ik het in de winkel zie moet ik er gewoon iets mee maken.
Ja ik ook. Kan er geen weerstand aan bieden!