Deze heerlijke rabarber plaattaart of rabarber plaatkoek is lekker fris met rabarber en hazelnoten voor extra crunch.

Rabarber hazelnoot plaatkoek | simoneskitchen.nl

Rabarber plaattaart

Hoe lekker ziet dit er wel niet uit? Ik – als echte rabarber fan – kon dit recept natuurlijk niet laten liggen. Het komt van oorsprong uit een Delicious bakboek. Ik zag dat die inmiddels alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar is, maar gelukkig heb ik hier het recept met je gedeeld zodat je die in ieder geval niet hoeft te missen.

De rabarber plaattaart of rabarber plaatkoek is super eenvoudig om te maken en ontzettend lekker. Ik bakte het in een vorm van 20 x 20 cm en je kunt er in principe ongeveer 16 blokjes uit snijden. Die zijn dan niet mega groot, maar groot genoeg om vullend te zijn.

Rabarber hazelnoot cake | simoneskitchen.nl

Jonge rabarber

De jonge rabarber die je in het begin van het seizoen kunt vinden zijn eigenlijk het lekkerste en het mooiste voor de rabarber plaattaart. Die zijn namelijk nog prachtig roze. In de loop van het seizoen worden de stengels over het algemeen wat groener en zijn ze minder lekker. Nog steeds lekker genoeg, maar dat is goed om te weten als je de rabarber plaattaart wilt gaan maken.

Ik weet trouwens ook nooit of ik dit nu een rabarber plaatkoek moet noemen, een plaatcake of een plaattaart. What’s in a name toch? Het is hoe dan ook lekker.

De donkere basterdsuiker die je over de bovenkant strooit voor het bakken is optioneel trouwens. Het is vrij donker, dus vind je dat niet mooi dan kun je het eenvoudig weglaten of vervangen voor een ander soort basterdsuiker.

Het recept komt uit Hét bakboek van Delicious. Voor meer recepten met rabarber kun je hier kijken

Rabarber hazelnoot cake | simoneskitchen.nl
plaattaart met rabarber

Plaattaart met rabarber en hazelnoot

3.50 van 4 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Ik gebruikte hiervoor een vierkante bakvorm en bekleedde deze met bakpapier om plakken te voorkomen.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 55 minuten

16 personen

Materiaal

  • bakvorm 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 550 gram jonge rabarber
  • 240 gram poedersuiker
  • 50 gram bloem
  • 1,5 tl kaneel
  • 100 gram blanke hazelnoten gemalen
  • 25 gram amandelmeel
  • 185 gram boter gesmolten
  • 6 eiwitten
  • 1,5 el donkere basterdsuiker

Kruimelmengsel:

  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram bloem
  • 40 gram zachte boter
  • 60 gram amandelschaafsel
  • rasp van 1 sinaasappel

  • Meng de suiker en de bloem samen in een kom en wrijf de boter erdoor, zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Wrijf het amandelschaafsel en de rasp er gelijkmatig door.
  • Snij de uiteinden van de rabarber eraf en snijde stengels in stukjes van ongeveer 2 cm. Je hebt in totaal 325 gram rabarber nodig.
  • Verwarm de oven voor op 190 C.  Zeef de poedersuiker, bloem en kaneel en voeg de gemalen hazelnoten en het amandelmeel erbij.
  • Spatel de boter en de eiwitten losjes erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en verdeel hier de helft van het kruimelmengsel over. Doe dan de rabarber erop en vervolgens de rest van het kruimelmengsel.
  • Strooi de basterdsuiker erover en bak de cake ongeveer 40 minuten in de oven of tot deze stevig is.
  • Laat tien minuten afkoelen in de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 282kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 4g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 0.5g | Cholesterol: 30mg | Natrium: 111mg | Kalium: 199mg | Vezels: 2g | Suiker: 19g | Vitamine A: 388IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 58mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer lekkers met rabarber

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.