Rabarber hazelnoot plaatkoek

En? Ben jij al los gegaan met de rabarber? Ik heb er de hele tijd op zitten wachten om dan vervolgens toch nog het moment te missen dat het ineens, hopla, in de winkels lag. Maar ze zijn er weer hoor; die mooie roze stengels met die heerlijke smaak waar je zoveel lekkers mee kunt maken!

En deze is zo lekker dat we – geheel tegen de principes in – alles zelf hebben gehouden. Meestal geven we de nodige stukken weg aan de buren, vrienden of familie. Puur uit eigen belang natuurlijk maar als we alles op zouden eten, zouden we binnen no time geheel en al dicht groeien. Maar deze… deze was gewoon té lekker. We aten hem bij de koffie, als ontbijt en gewoon voor ‘even’ tussendoor. En voor we er erg in hadden was alles op. Je bent dus gewaarschuwd!
Het recept komt uit Hét bakboek van Delicious. Voor meer recepten met rabarber kun je hier kijken

Rabarber hazelnoot cake
Ingrediënten
- 550 gram jonge rabarber
- 240 gram poedersuiker
- 50 gram bloem
- 1,5 tl kaneel
- 100 gram blanke hazelnoten gemalen
- 25 gram amandelmeel
- 185 gram boter gesmolten
- 6 eiwitten
- 1,5 el donkere basterdsuiker
Kruimelmengsel:
- 40 gram fijne kristalsuiker
- 60 gram bloem
- 40 gram zachte boter
- 60 gram amandelschaafsel
- rasp van 1 sinaasappel
Instructies
- Meng de suiker en de bloem samen in een kom en wrijf de boter erdoor, zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Wrijf het amandelschaafsel en de rasp er gelijkmatig door.
- Snij de uiteinden van de rabarber eraf en snijde stengels in stukjes van ongeveer 2 cm. Je hebt in totaal 325 gram rabarber nodig.
- Verwarm de oven voor op 190 C. Zeef de poedersuiker, bloem en kaneel en voeg de gemalen hazelnoten en het amandelmeel erbij.
- Spatel de boter en de eiwitten losjes erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en verdeel hier de helft van het kruimelmengsel over. Doe dan de rabarber erop en vervolgens de rest van het kruimelmengsel.
- Strooi de basterdsuiker erover en bak de cake ongeveer 40 minuten in de oven of tot deze stevig is.
- Laat tien minuten afkoelen in de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Gisteren gebakken, wat een heerlijke koek 😋
In plaats van hazelnoten heb ik paranoten gebruikt. De eieren hoef je inderdaad niet te kloppen 😊
Deze rabarberkoek is een blijvertje, zeker weten 🤗
Ah leuk om te horen Marianne!
Hallo Simone,
Moet je de eiwitten eerst stijf kloppen??
He Antoinette,
ik moest het ook even nakijken aangezien het al een tijd geleden is dat ik het gemaakt heb. In het originele recept staat ook niks over stijfkloppen van de eiwitten dus ik zonder kloppen!
Pingback: Geroosterde rabarber met limoen-creme fraiche | Simone's Kitchen
Lekker zeg! Ik ben vanochtend ook al met rabarber in de weer geweest. Heerlijk om mee te bakken.
Dit recept komt in m’n mapje ‘Nog te maken’.
Groet Judith
Rabarber is zo heerlijk! Toevallig heb ik gisteren een rabarber tarte tartin met crumble bodem gemaakt. Zodra ik het in de winkel zie moet ik er gewoon iets mee maken.
Ja ik ook. Kan er geen weerstand aan bieden!