Glutenvrije rabarbercake met kokos
Een heerlijke glutenvrije rabarbercake met kokos. De cake wordt gemaakt met boekweitmeel en is heerlijk voor de rabarbertijd van het jaar!
Glutenvrije rabarbercake
Het is weer rabarbertijd en ik word daar altijd wel heel blij van. Als ik die mooie roze stengels in de winkel zie liggen dan verdwijnen ze bijna vanzelf in mijn mandje. Dat betekent ook dat ik er dan natuurlijk iets mee moet maken. Een rabarberjam is zo in elkaar gezet, maar ik wilde dit keer iets anders. Recepten voor rabarbercake heb ik inmiddels al aardig wat, maar een goede glutenvrije versie leek me wel een aanwinst.
Ik koos dit keer voor boekweitmeel en door de rabarber is dit echt een bijzonder goed geslaagde glutenvrije rabarbercake.
Wat gaat er in de glutenvrije rabarbercake?
- Boekweitmeel
- Rabarber
- ahornsiroop
- suiker
- geraspte kokos
- bakpoeder
- eieren
- kokosyoghurt
- milde olijfolie
- vanille
- sinaasappelrap
Het bereiden van de glutenvrije rabarbercake kan bijna niet eenvoudiger. Je snijdt de roze stengels eerst in de lengte doormidden. Dan krijg je wat fijnere stukjes. Overigens hoeft dit niet als je hele dunne rabarberstengels hebt. Kijk dus even of het nodig is. Soms zijn het hele dikke stengels en dan is het fijn om die eerst te halveren.
De stukjes rabarber meng je vervolgens met de suiker en de ahornsiroop en dit zet je apart. Dit mengsel gaat straks door je meelmix.
De overige ingrediënten meng je allemaal met elkaar en dan voeg je de helft van de rabarber toe. De andere helft druk je aan de bovenkant in de cake. Dat hoeft niet perse maar geeft wel een leuk effect. Doordat de oventemperatuur niet overdreven hoog is (160˚C) heeft de cake wat langer nodig dan normaal. Bij mij duurde het 1 uur en 15 minuten voor de cake mooi gaar was. Je kunt de temperatuur natuurlijk hoger zetten maar dan gaat de buitenkant vaak te snel en is de binnenkant nog niet goed. Beste is dus om de temperatuur aan te houden.
Ja dat kan. Je kunt het boekweitmeel vervangen voor bijvoorbeeld amandelmeel. Hou dan ongeveer 125 gram amandelmeel aan. Ook is het dan handig om er 1 of 2 eetlepels arrowroot aan toe te voegen voor de binding. Ik heb dit niet zelf geprobeerd, maar als jij het wel hebt gedaan hoor ik graag of het is gelukt. 🙂
Nee je verwerkt de rabarber rauw in de cake. Tijdens het bakken gaart de rabarber prima.
Je kunt in plaats van de kokosyoghurt ook Griekse yoghurt voor dit recept gebruiken
Dat is wel het beste voor cakes, maar ik gebruik zelf altijd hete lucht. Dat doet mijn oven net wat beter maar onder- en bovenwarmte is zeker goed.
Lekker smeuïg
De glutenvrije rabarbercake is niet droog en zeker voor een glutenvrije cake eigenlijk zo lekker dat het niet eens opvalt dat er geen gluten in zitten. Zelfs Tom vond hem lekker en dat wil wat zeggen. De rest van de cake is naar mijn vriendin gegaan waar ik toevallig die middag de nieuwe pup aan het bewonderen was. Ideaal momentje om extra baksels kwijt te raken. Let even op met het snijden van deze cake. Hij is tenslotte glutenvrij dus valt ietsje eerder uit elkaar. Dus niet te dunne plakjes snijden, maar dat is echt geen straf!
Glutenvrije rabarbercake met boekweit en kokos
Benodigdheden
- 1 Cakeblik 25 cm
Ingrediënten
- 200 gr rabarber stengels in de lengte doormidden en dan in stukken van 5 cm
- 1 el ahornsiroop
- 120 gr suiker
- 80 gr geraspte kokos
- 2 tl bakpoeder
- 2 eieren
- 280 gr kokosyoghurt naturel
- 125 ml milde olijfolie
- 2 tl vanille
- 160 gr boekweitmeel gezeefd
- 1 el sinaasappelrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160˚C. Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier.
- Doe de rabarber, ahornsiroop en de helft van de suiker in een kom en roer door elkaar. Zet aan de kant terwijl je de rest maakt.
- Doe de geraspte kokos, bakpoeder, eieren, kokosyoghurt, olie, vanille, boekweitmeel, sinaasappelrasp en de rest van de suiker in een kom en roer goed door elkaar. Voeg de helft van je rabarbermengsel toe en roer dit weer om.
- Stort het in je cakeblik en druk de rest van je rabarberstukjes erin.
- Bak het in de oven voor ongeveer 1 uur en 15 minuten of tot een sateprikker er schoon uitkomt. Laat iets afkoelen voor je het aansnijdt!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hallo simone.
Bedankt voor je reactie.
Ik heb de cake 1.15 min in de oven gehad ik moet wel zeggen dat ik amandelmeel heb gebruikt. vandaag en uit de koeling was het wat vaster.
Gister net uit de oven en nog lauw was hij wat natter.
groetjes Erzsi
He Erzsi, Ah, je hebt amandelmeel gebruikt in plaats van boekweitmeel. Dat reageert heel anders dus ik denk dat dat het verschil is… 🙂
simone de rabarber cake was erg nat.
Ik heb mij aan de hoeveelheid gehouden.
Is de hoeveelheid olie soms te veel?
de smaak was wel heerlijk.
groet Erzsi
He Erzsi. Ah dat is jammer. Née de hoeveelheid olie klopt wel maar soms moet het wel iets langer in de oven. Hoe lang heb je hem gebakken? Misschien ligt het daar aan? Ik heb hem al meerdere keren gemaakt en is altijd lekker en niet te nat. Gelukkig was de cake wel lekker!
Pingback: Tarte tatin met rabarber | Simone's Kitchen
Pingback: Geroosterde rabarber met limoen-creme fraiche | Simone's Kitchen
Met vanille, bedoel je vanillesuiker, vanillestokjes of vanille extract?
Hè Fabienne. Ik gebruik stokjes of vanille extract. In dit recept was het extract
Pingback: Lekker weekend: Glutenvrije pistachekoekjes | Simone's Kitchen