Rabarbercake met sinaasappel en pistache
De combinatie van rabarber met sinaasappel is een hele fijne als je het mij vraagt. In deze heerlijke rabarbercake met sinaasappel, pistache en een knapperig korstje van amandelschaafsel komt het goed tot zijn recht!
Rabarbercake met sinaasappel en pistache
Het is weer tijd voor nog een heerlijk rabarberrecept, want – zoals ik altijd zeg- de rabarbertijd is gewoon echt te kort. Dus we hebben vandaag weer een lekkere rabarbercake met sinaasappel voor je. Ik vind dit een topcombinatie. De pistache geeft het een ‘knappertje’ en met het amandelschaafsel over de bovenkant is de korst ook lekker knapperig.
Ik maakte deze rabarbercake met sinaasappel voor het eerst in 2016. Recent ging het opnieuw de oven in want de foto die erbij zat was nogal droevig. Ik had – als ik me goed herinner – de cake gebakken en ingepakt in aluminiumfolie. Toen ik hem op de foto wilde zetten bleef de bovenkant plakken aan het folie en het resultaat was een nogal lelijke cake. Wel lekker, maar dat zag je niet aan de foto af. Tijd dus voor een remake.
Langzaam garen
Let op dat je de temperatuur voor de rabarbercake met sinaasappel niet te hoog zet. Het heeft een relatief lange tijd nodig in de oven. In mijn oven duurde het 1 uur en 25 minuten op 165˚C. De tijd heeft de cake nodig om echt goed te garen, dus je wilt de temperatuur niet zo hoog zetten dat de cake aan de buitenkant al helemaal bruin is maar aan de binnenkant nog ‘rauw’. Hoe lang het precies duurt is wel heel erg verschillende per oven. Check het dus goed voor je de cake eruit haalt.
Hoe check je of je cake goed gaar is?
Om te checken of je cake goed gaar is gebruik je een houten prikker. Deze prik je in het midden van je cake als deze bijna aan het eind van de baktijd is. Komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Je voelt het ook wel als je met je vingers voorzichtig op het midden drukt. Is het stevig dan is de cake waarschijnlijk goed. Geeft het nog teveel mee dan is het handig om de cake nog even te laten staan. Ik geef de voorkeur aan testen met een houten prikker. Ik prik dan wel meestal op een paar plekken in de cake om zeker te zijn dat het gaar is.
Variaties
Je kunt met deze cake ook de nodige variaties maken. Pistache kun je bijvoorbeeld vervangen voor andere noten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten of walnoten. De sinaasappel vind ik zelf erg lekker, maar kun je eventueel weglaten. Ik heb hier amandelmeel aan de rabarbercake met sinaasappel toegevoegd. Ik vind dat in nagenoeg alle baksels lekker, maar ben je er nu geen fan van dan kun je het eventueel ook vervangen voor chufa of cassavemeel of gewoon voor bloem.
Geen bloem in huis? Je kunt dit ook vervangen voor zelfrijzend bakmeel. In dat geval laat je het bakpoeder ook weg. De gember kun je desgewenst ook vervangen voor koekkruiden. Ik vind koekkruiden lekker in alles dus dat vind ik altijd een goed idee!
Rabarbercake met sinaasappel en pistache
Benodigdheden
- 1 Springvorm 22 cm
Ingrediënten
- 250 gr boter op kamertemperatuur
- 250 gr suiker
- 5 eieren
- 125 gr bloem
- 125 gr amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1 tl vanille essence
- 1 tl gember geraspt of poeder
- 1 sinaasappel sap + rasp
- 250 gr rabarber in kleine plakjes
- 80 gr gehakte pistache nootjes
- 2 el amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165 ˚C (onder en bovenwarmte)
- Doe de boter en suiker in een kom en klop deze tot ze goed gemengd zijn en luchtig. Voeg de eieren een voor een toe. Laat even goed doorkloppen. Voeg hier de tl vanille essence en het sinaasappelsap toe.
- Meng in een kom de bloemsoorten met het bakpoeder, zout en gemberpoeder.
- Doe het bloemmengsel bij het eimengsel en klop even goed door tot alles gemengd is.
- Snij de rabarber in kleine stukjes en doe dit samen met de gehakte pistache door het cakebeslag. Voeg de sinaasappelrasp ook toe. Bekleed een springvorm (cakeblik kan natuurlijk ook ) met bakpapier of vet goed in. Roer even door en doe over in de springvorm. Strooi het amandelschaafsel over de bovenkant.
- Bak de cake voor ongeveer 1 uur en 25 minuten in de voorverwarmde oven en check halverwege even of het niet te hard gaat. Als de cake te bruin wordt dek dan af met aluminium folie en laat nog even doorgaren.
- Haal uit de oven en check met een houten prikker of de cake gaar is in het midden. Laat volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hallo
Kan je dit maken met boekweitmeel.
Ik moet glutenvrij eten .
Grt
Hoi Linda. Ja in principe kun je bloem vervangen voor boekweitmeel. Is niet helemaal hetzelfde maar zou moeten lukken!
Cake zwom in het vet. Dan maar tijdens het bakken het vet afgegoten. Her recept volledig gerespecteerd. Weet niet wat er fout is gegaan
O dat is heel vreemd Nadia. Ik heb de cake al meerdere malen gemaakt maar zwemmen in het vet heb ik nog nooit meegemaakt. Wat er fout is gegaan is altijd lastig te zeggen vanaf afstand.
Pingback: Heerlijke en makkelijke rabarber tulband | Simone's Kitchen
Pingback: Lekker weekend: Glutenvrije rabarbercake met kokos | Simone's Kitchen
Ziet er overigens heerlijk uit ?.
Dankjewel! Is ook heerlijk.. 🙂
Waar moet je de eieren aan toevoegen? Vermoed af boter en suiker. Waarschijnlijk ontbreekt er een stapje.
O wat suf. Ja dat is weggevallen. Denk tijdens een correctie die ik heb gedaan. Heb het er nu weer bijgezet. Dankjewel!