Rabarbercake met kokos
Kokos en rabarber; ik vind het een heerlijke combinatie. In dit makkelijke recept voor een rabarbercake met kokos laat ik je zien hoe je de twee combineert.
Rabarbercake met kokos
Deze rabarbercake met kokos is de tegenhanger van de glutenvrije rabarbercake die ik een tijdje geleden al deelde. Ze lijken op elkaar, met dit verschil dat de een glutenvrij is en deze dus niet. Ik maakte de rabarbercake midden in een periode waarin we druk waren met het maken van mijn eerste kookboek, Heerlijke Chaos (niet meer verkrijgbaar). Een gekke periode, want ik zat in een rolstoel, na het ongeluk december 2015 dus je kunt je misschien voorstellen dat fotograferen en in een rolstoel zitten de nodige uitdagingen gaf.
Maar goed, ik werd wel steeds handiger met die rolstoel en ik kon wel makkelijk bij de oven. Dus tja, het ging wel. Dus maakte ik deze heerlijke rabarbercake met kokos.
Door het gebruik van de rabarber blijft de cake lekker smeuïg en is het ook na een paar dagen nog heerlijk. Sterker nog; de tweede dag vonden wij de cake nóg lekkerder. Hij is niet overdreven zoet. Er gaat weliswaar 200 gram suiker in, maar door het zure van de rabarber wordt dat grotendeels weer opgeheven.
Met icing
Vind je het niet zoet genoeg dan kun je de rabarbercake met kokos natuurlijk serveren met bijvoorbeeld een lekkere klodder gezoete slagroom of je kunt er een icing van maken. Een rabarbericing is het leukste maar daarvoor moet je dan wel ook een rabarbercompote maken. Het vocht daarvan kun je dan weer gebruiken om de rabarber icing te maken.
Uiteraard kan een gewone icing ook. Die maak je door wat eetlepels poedersuiker te mengen met – bijvoorbeeld – wat citroensap. Doe er niet teveel tegelijk bij. Roer het eerst goed door zodat het goed gemengd is voor je de volgende hoeveelheid toevoegt.
Een kokos icing kan denk ik ook. Dat heb ik niet geprobeerd maar bedenk ik me nu net. Lijkt me eigenlijk ook wel heel erg lekker bij deze rabarbercake met kokos. Aan jou om het uit te proberen!
Rabarbercake met kokos
Benodigdheden
- Cakeblik 25 cm
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 150 gr kokosmelk
- 3 eieren
- 200 gr suiker
- 150 gr kokosolie gesmolten (kun je vervangen door boter)
- 250 gr rabarber
- 50 gr geraspte kokos
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
- Doe in een kom bloem, bakpoeder en zout bij elkaar. In een andere kom doe je de kokosmelk en de eieren en die klop je samen.
- Doe de kokosolie en de suiker bij elkaar in de beslagkom van je mixer. Klop tot het een glad mengsel is. Voeg de helft van het bloemmengsel toe en klop door. Voeg de helft van het ei/melk mengsel toe en klop weer even. Voeg de andere helft van de bloem erdoor en vervolgens de andere helft van het ei-mengsel.
- Roer op het laatst de rabarber en de geraspte kokos erdoor. Doe over in een ingevet cakeblik en zet in de oven voor ongeveer 45 minuten. Check of het gaar is door met een houten prikker in de cake te prikken. Komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Zet hem anders nog even terug in de oven.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hey Simone, als je zo verzot bent op rabarber, moet je echt eens iets met de combinatie rabarber, aardbeien en steranijs doen.
Zoooo lekker!
Ja lekker!! Ken de combi maar goed idee om er weer eens wat mee te doen! 🙂
Zo leuk (en terecht!) dat je een kookboek gaat maken, die krijgt straks sowieso een plekje in mijn boekenkast 🙂 En hmmm deze cake lijkt me echt leker!
Yay! Een klant..! :))
Thanks!
Het werd ook wel eens tijd dat er een kookboek zou komen, met al die lekkere recepten en zo mogelijk nog mooiere foto’s!
Die rabarber kokoscake lijkt me ook heerlijk. Ik probeer na de laatste dagen weer wat gezonder te eten en dit soort plaatjes helpen echt niet met de lekkere trek :’)
O dat probeer ik ook al een tijdje maar een kookboek maken en gezond eten is onmogelijk. Haha…
Hi Simone, ik wil de rabarbercake graag maken, maar wat moet je precies met de rabarber doen? Alleen in stukjes snijden of ook nog voorkoken? Dankjewel alvast.
He Arianne,
Je hoeft de rabarber alleen in stukjes te snijden. Door het bakken wordt de rabarber ook ‘gekookt’ dus hartstikke simpel… 🙂 Succes! Hou er wel rekening mee dat de cake niet heel zoet is. Dus als je hem meteen wilt eten is het lekker met slagroom oid. Op de een of andere manier wordt ie zoeter als je hem de dag erna eet.
Mijn laatste kookervaring met rabarber was niet zo’n succes. maar deze cake ziet er wel weer heel erg OK uit, een lust voor het oog! Dus misschien dat ik voor de komende nachtdienst deze cake toch maar weer eens ga proberen. (normaal maak ik dan altijd een appelcake of appelgalettes of iets dergelijks ) Je gaat er van horen!
Ben benieuwd wat je ervan vind Ronaldo. Hou rekening mee dat ie niet heel erg zoet is. Ik zeg het er maar even bij….
Héél véél succes met je kookboek! Wordt zeker en vast een toppertje!! We kijken er al naar uit!
Vast veel en hard werken maar ook zoiets helemaal van jezelf – super!
De cake ziet er alvast heerlijk uit….
Dikke kussen!!
Dank lieve vrienden.. 🙂 En die cake komt niet eens in het boek. Haha… Kun je nagaan!
Hi Simone! Lijkt me inderdaad een “hell of a job”! maar ook een hele leuke!! En dan ook nog op je blog met regelmaat posten – petje af! Heerlijk het is ook weer rabarbertijd, ga ik ook snel mee aan de slag – lekker! Deze cake ook! grtjes & succes he!
Ja thanks! Inderdaad een flinke bulk werk maar he zijn we weer even van de straat toch? 🙂
Hmmm lijkt me heerlijk! Succes met je kookboek!
Dankjewel!