Kokos-wortelcake met roomkaastopping
Deze lekkere kokos-wortelcake is net weer anders dan de standaard carrotcake door het gebruik van extra veel kokos.
Kokos-wortelcake
Ken je die mop van dat konijn die naar de bakker ging en elke keer vroeg om worteltaart? Nou in de tijd dat die mop de ronde deed had ik nog nooit van worteltaart gehoord. Ik dacht dat het ook gewoon niet bestond. Vraag me niet waarom, maar ja groente in een taart was toen nog een vreemd concept voor mij. We hebben het nu natuurlijk wel over jaaaaaren geleden he.
Dus toen ik voor de eerste keer hoorde over carrotcake was ik geïntrigeerd. Bleek niet een hele goede versie te zijn die ik kreeg voorgeschoteld maar een eerste poging om het zelf te bakken was een stuk succesvoller.
Met kokos
Inmiddels heb ik vele worteltaarten, wortelcake of carrotcake’s gemaakt en gebakken. Ik maakte glutenvrije varianten en varianten met nog weer andere smaken erin. Dit keer koos ik voor kokos. Ik ben sowieso dol op kokos dus dat mag je van mij in heel veel dingen doen. Niet verplicht natuurlijk maar hou je van kokos dan wil je deze kokos-wortelcake ook een keer maken.
Roomkaas
De cake is makkelijk en erg lekker. Let alleen even op welke roomkaas je erop smeert want wij (ik was met Esmée aan het koken) gebruikten Philadelphia maar dat bleek een beetje zoutig te zijn. Ik dacht altijd dat het neutraal was maar dus niet. Beter dus iets van monchou of zo nemen. Superlekker met pasen (want het voorjaar is weer begonnen! Whiehoo!) maar natuurlijk ook niet verkeerd om zomaar te maken!
Kokos-wortelcake
Benodigdheden
- Bakblik van 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 250 gr boter ongezouten
- 300 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 3 eieren groot
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 50 gr geraspte kokos
- 200 gr wortel geraspt
- 2 tl koekkruiden
Topping:
- 200 gr roomkaas
- 25 gr suiker of naar smaak
- sap van 1/2 citroen
- 50 gr geraspte kokos
Instructies
- Neem een bakblik van 20 x 30 cm en bekleed die met bakpapier of smeer goed in met boter. Verwarm de oven voor op 180˚C. Smelt de boter in een steelpan en laat 5 minuten afkoelen.
- Voeg de suiker, vanille en de eieren toe en klop dit glad met een houten lepel. Roer het bakmeel erdoor, de kokos en 1/4 tl zout. Roer als laatste de geraspte wortel en de specerijen erdoor.
- Bak in de oven voor een minuut of 40 of tot goudbruin. Laat volledig afkoelen voor je de topping erop doet
- Meng voor de topping de roomkaas met de suiker en klop het glad met het citroensap. Smeer een royale laag over de afgekoelde wortelcake en bestrooi dit met de geraspte kokos.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Vanmiddag gemaakt. Erg lekker met kokos.
O wat leuk Hanny! Fijn dat ie in de smaak is gevallen!