Het is de week van de krans deze week. Had ik afgelopen dinsdag een heerlijke hartige krans met gerookte zalm, vandaag een zoete pavlova krans met sinaasappel en pistache.

pavlovakrans

Pavlova krans met sinaasappel en pistache

Ik hou van pavlova. Dat heerlijk zoete en knapperige in combinatie met slagroom en andere toppings. In dit geval werd dat sinaasappel en pistache, aangevuld met rode besjes voor de kleur. Hoe lekker ziet dit eruit?

Een krans is natuurlijk van oudsher het teken van kerstmis. Althans ik associeer een krans altijd met de kerstdagen. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen. De pavlova krans vond ik in ieder geval de ideale manier om mijn favoriete dessert dit keer eens een ander aanzien te geven.

Pavlova krans

Het maken van de pavlova

Een pavlova is in de basis heel eenvoudig om te maken. Er kunnen echter wel een aantal dingen fout gaan dus we lopen even door alle stappen heen voor de perfecte pavlova. Om te beginnen maak je een pavlova met de volgende ingredienten:

  • Eiwit
  • suiker
  • maizena
  • witte wijn azijn of citroensap

De laatste twee zijn optioneel maar geven de pavlova wat meer stevigheid. De maizena zorgt er voor dat binnenkant van de pavlova nog lekker chewy blijft terwijl de buitenkant knapperig en bros is.

De eiwitten

De basis van een goede pavlova zijn natuurlijk de eiwitten. Zorg in ieder geval dat je geen eidooier per ongeluk in je eiwit krijgt want dan stijft het niet goed op. Ook de hoeveelheid suiker is van belang bij een goede pavlova. Vervang dan ook niet de suiker door iets als honing, want de kans dat je pavlova krans dan lukt is niet zo groot. Niet doen dus.

Ik klop de eiwitten eerst half, vervolgens gaat de suiker er schepje voor schepje bij. Als elke lepel suiker goed is opgenomen gaat de volgende erbij. Dan de machine even uit en de maizena erover zeven en de azijn of het citroensap toevoegen. Vervolgens klop je het eiwit tot stevige glanzende pieken. Ik heb het eiwit in een spuitzak gedaan om de krans mooi op te kunnen spuiten, maar dat is geen must.

Pavlova krans met sinaasappel en pistache

Hoe lang moet de pavlova bakken?

Dat is de hamvraag want niet elke oven is gelijk en dus is een richtlijn geven voor een pavlova altijd een beetje tricky. Hou ongeveer 2 a 2,5 uur aan voor een pavlova. De oven zet je op boven- en onderwarmte en je bakt de pavlova op 100˚C. Het is vooral een kwestie van geduld want na het bakken zet je de oven uit. Maak de oven niet open! Je laat de pavlova volledig afkoelen in de oven en pas dan haal je hem eruit. Ik geef toe dat ik die stap zelf nog wel eens in de wind sla, maar dat loopt altijd slecht af.

De pavlova is slap en ingezakt. Hoe komt dat?

Dat is negen van de tien keer te wijten aan het feit dat je de pavlova niet lang genoeg hebt laten bakken. Of te snel uit de oven hebt gehaald. Of je hebt de ovendeur tussentijds open en dicht gedaan.

Kan ik de pavlova van tevoren maken?

Ja je kunt de pavlova tot 2-3 dagen van de tevoren maken. Bewaar het schuim dan in een luchtdichte doos (niet in de koeling!) Uiteraard gaan toppings en dergelijke er pas op vlak voor serveren. Je kunt dus alleen de pavlova zelf bewaren. Nog niet beleggen! Dan wordt de pavlova zacht en stort in.

Pavlova krans

Mijn pavlova is helemaal bruin geworden. Hoe komt dat?

Dan heeft je oven te hoog gestaan. Als de oventemperatuur te hoog staat is de kans groot dat je pavlova aan de buitenkant al gaar is maar van binnen nog veel te zacht. Laat je hem dan alsnog voor de volle tijd in de oven staan dan zal het eiwit bruin kleuren. Als je goed kijkt naar mijn pavlova krans dan zie je dat deze ook niet spierwit is. Persoonlijk vind ik dat geen probleem. Wil je hem echt helemaal wit hebben dan moet de temperatuur nog lager en de tijd daarmee dus nog langer.

Waar kan ik de pavlova mee beleggen?

Nou de keus daarvoor is echt heel groot. Ik ga altijd uit van slagroom als basis. De combinatie van de slagroom met de toppings en het knapperige van de meringue is altijd een top combi. Wat je er verder op doet is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor chocola en noten of voor cranberrysaus of voor sinaasappel en pistache zoals je hier ziet. Laat je fantasie de vrije loop!

pavlovakrans

Pavlovakrans met sinaasappel en pistache

5 van 1 stem
GangDessert
KeukenKerst

Een echte showstopper voor de feestdagen is deze pavlova krans met rode bessen, sinaasappel en pistache
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 3 uur
totaal 3 uur 15 minuten

8 personen

Materiaal

  • grote bakplaat
  • Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten

  • 6 eiwit
  • 250 gr suiker
  • 1 tl maizena
  • 1 tl witte wijn azijn

Voor de topping

  • 500 ml slagroom
  • 4 el suiker
  • 2 zakjes klopfix
  • 1 sinaasappels dik geschild zodat al het wit weg is
  • 75 gr granaatappelpitjes
  • 2 el pistachekruim
  • 75 gr rode bessen los van de takjes
  • poedersuiker

  • Verwarm de oven voor op 120˚C (onder- en bovenwarmte). Splits je eieren (je gebruikt alleen het eiwit) en zorg dat er geen eigeel bij het wit komt! Begin desnoods opnieuw als dat toch gebeurd. Ik gebruik altijd drie bakjes. Een voor de eidooiers, een om het eiwit op te vangen en de uiteindelijk mengkom waar elk eiwit in gaat. Na elke splitsing doe ik het eiwit over in de grote kom. Mocht het dan mis gaan dan kost het me maar 1 extra ei.
  • Klop het eiwit in een schone kom tot het wit begint te worden. Voeg de suiker eetlepel voor eetlepel toe en wacht heel even tussen elke lepel. Zodra alles is gemengd zet je de machine even uit. Zeef de maizena eroverheen en voeg de azijn of het citroensap toe. Zet de machine nu op hoge stand en klop voor een paar minuten tot je mooi stevig eiwit hebt.
  • Doe dit over in een grote spuitzak. Maak een cirkel op een stuk bakpapier en spuit hier je eiwit op. Hoe je dat doet maakt niet zoveel uit als je maar zorgt dat het eiwit tegen elkaar aanzit, zodat je straks een complete krans hebt.
  • Zet de krans in de oven en zet de temperatuur naar beneden naar 100˚C. Bak de pavlova voor ongeveer 2 uur. Zet de oven nu uit maar laat deze dicht. Laat nog zo'n drie kwartier staan. Zet daarna de oven op een kiertje open en laat nog eens 30 minuten staan.
  • Zodra de pavlova goed afgekoeld is kun je beginnen met het opmaken. Overigens doe je het opmaken vlak voor serveren. Maak je de pavlova van tevoren dan kun je hem gebakken (maar niet belegd) bewaren voor een dag.
  • Klop de slagroom stijf met de suiker en (optioneel) de klopfix. Doe over in een grote spuitzak. Spuit mooie rozetten op de krans. Verdeel de rode bessen erover.
  • Snij de geschilde sinaasappel in dunne plakjes en snij deze doormidden. Druk die in de slagroom. Bestrooi met de granaatappelpitjes en de gehakte pistache. Eindig met wat poedersuiker en serveer meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 423kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwit: 5g | Vet: 24g | Verzadigd vet: 15g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Cholesterol: 71mg | Natrium: 59mg | Kalium: 241mg | Vezels: 1g | Suiker: 48g | Vitamine A: 976IU | Vitamine C: 11mg | Calcium: 61mg | Ijzer: 0.4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze pavlova’s

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.