Passievrucht pavlova
He, is dat voor mij??
Ik word er wel eens een tikkie moe van; discussies op social media. Er is er nu weer een nieuwe; dit keer over suiker, suikervervangers, biologische suiker, dadelstroop of weet ik veel stroop. Aanleiding is de rectificatie van Allerhande naar aanleiding van een uitspraak van Rens Kroes in dat blad. En nee, ik ga het niet over die van de stevia hebben. Daar ben ik helemaal klaar mee.. 😉
Ik doe nu natuurlijk mee aan het I quit sugar programma van Sarah Wilson. De reden is voor mij dat ik gewoon echt soms teveel suiker eet en dat suiker niet al te best voor je is, weet iedereen. De discussie ging echter over het feit dat kokosbloesemsuiker of een andere zoetstof in weze dezelfde werking in je lichaam heeft. Suiker is suiker. Waar het ook vandaan komt.
En het is goed dat mensen dat weten, lijkt me toch? Dus ook goed dat het gedeeld wordt en ook goed dat erover nagedacht wordt. Allemaal goed. Ik wordt er alleen gewoon een beetje moe van. En een tikkeltje opstandig. Daarom vandaag een heul lekker – vreselijk ongezond – dessert met veel suiker, zuivel en een beetje fruit (wat eigenlijk ook soort van suiker is als je erover nadenkt) Laatst had ik natuurlijk al die overheerlijke pavlova met chocola en noten. Deze is veel frisser en lichter. Niet noodzakelijkerwijs in calorieën, maar wel voor het idee. Dat je toch een beetje denkt dat je gezond bezig bent zeg maar.
Zal ik een hapje nemen? Wat denken jullie?
Humphrey vond die passiefruit op “zijn” slagroom maar niks, vandaar dat hij toch een beetje erboven bleef hangen. Zo van ‘zal ik wel of zal ik niet’. Voor er ongelukken gebeurden is de pavlova weer verwijderd! 🙂
Pavlova met passiefruit
Ingrediënten
- 2 eiwitten
- 7,5 gr maizena
- 75 gr suiker
- snufje zout
- 1 tl citroensap
- 2-3 passiefruit
- slagroom voor decoratie + suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150˚C.
- Bereid de meringue door de eiwitten te kloppen. Als ze een beetje stijf worden doe je de maizena (gezeefd), de citroen, zout en suiker erbij en klop tot je stijve pieken hebt.
- Maak een vorm op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rond is het makkelijkste. Zorg dat het niet te dun is en strijk glad of maak er piekjes in. Wat je maar leuk vind.
- Zet in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 120˚C
- De tijd is een beetje afhankelijk van de dikte van je meringue maar kijk na 45 minuten of het niet te bruin wordt. De buitenkant moet stevig aanvoelen.
- Laat afkoelen en haal voorzichtig van de bakplaat.
- Beleg je meringue met stijfgeslagen slagroom (beetje suiker erin is wel lekker)
- Schep de zaadjes en het vocht uit de passiefruit en doe dat over de slagroom heen. Serveer meteen
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
HUMPHREYYYYYY <3
Wauw, deze lijkt mij heerlijk! Ik ga hier mijn familie maar eens mee verwennen denk ik!
Is het gezond? vraagt mijn man.
Is het lekker? is mijn standaard tegenvraag…….. als het antwoord: ja! is, antwoord ik: dan zal het wel niet gezond geweest zijn.
Suiker, boter het is domweg bijzonder smakelijk. Bovendien is ergens van kunnen genieten zonder schuldgevoel ook heel gezond, voor je hoofd.
We eten gevarieerd en vers -inclusief een vitaminepilletje-, sporten meer dan voldoende, zorgen voor de benodigde nachtrust en proberen bewust om te gaan met het “milieu” en zo. Maar bakken gebeurd met roomboter en suiker, want als we dan in het weekend iets extra bij de koffie nemen moet het gewoon heel lekker zijn, zonder concessies.
Ik zie collega’s ‘gezond bakken’ en meer tussendoor gaan eten (en uitdijen) omdat het ‘gezond’ is en daar gaat het, denk ik, helemaal mis. Tel de calorieën van de gezonde baksels maar eens.
Ah dat heb je heel mooi verwoord Ageeth. Ik geloof heilig in de balans. Misschien ook een bewijs dat ik nu twee weken suikervrij eet en geen enkel afkick verschijnsel heb. Terwijl anderen hoofdpijn hebben. Zich lamlendig voelen en meer van die zaken. Misschien komt het bij mij nog, of misschien betekent het dat ik over het algemeen al gewoon best goed eet (ik hoop natuurlijk het laatste.. Haha)
Overigens vind ik gezond wel vaak lekker hoor! Gelukkig.. Maar bakken? Ja dat hoort met boter en suiker! Alhoewel ik het ook heel leuk vind om te proberen een lekkere cake of iets te maken zonder suiker. En soms zijn die dan verrassend goed ook nog.
Wat een leuke foto’s!
gr. suus
Dankjewel Suus!
You are damn right!
Af en toe suiker mag best.
Recipe looks yummy!