Chocolade pavlova met noten
Een heerlijke – maar stevige- pavlova met noten en gesmolten chocola. Je geeft de witte pavlova bovendien een marmereffect met de gesmolten chocola.
Chocolade pavlova met noten en chocola
Over het algemeen vind ik een pavlova het allerlekkerste als er ook wat fris aan wordt toegevoegd. Het recept is van zichzelf natuurlijk al vrij heftig met al die suiker en de slagroom. Door er wat fruit aan toe te voegen krijg je nog een beetje het idee dat het een fris recept is. Deze versie van een chocolade pavlova met noten is dat dus niet. Het is heerlijk maar wel wat zwaarder dan een pavlova met fruit. Dat maakt het ook meteen beter geschikt voor bijvoorbeeld de wintermaanden.
Het maken van de pavlova is net zo makkelijk als wanneer je het maakt met fruit natuurlijk, want uiteindelijk gaat het om de topping.
Wat wel anders is in dit recept is dat er een chocolade swirl door het eiwit gaat voor je het afbakt in de oven. Ik smelt hiervoor wat chocola en hou dat even apart terwijl het eiwit wordt geklopt.
Vervolgens gaat het eiwit op de bakplaat. Strijk het nog niet glad want de chocola drizzle je er nu overheen. Met een lepel werk je de chocola er een beetje doorheen. Niet te lang roeren want dan krijg je een egaal bruine pavlova en dat is nou precies niet de bedoeling.
Krak zei de pavlova
Door de zwaarte van de topping is de kans vrij groot dat de pavlova breekt. Op zich is dat geen probleem. Zoals mijn moeder altijd zei ‘waar het komt is het donker’. En eerlijk; je ziet er niet zoveel meer van op het moment dat je hem aansnijdt. Zorg wel dat je de pavlova al op de serveerschaal hebt liggen voor je alle toppings erop doet.
Ik maakte deze ook een keer bij Smulweb… Kun je even kijken hoe het moet in de video.. 🙂
Of maak mijn cranberry pavlova! Ook een topper!
Chocolade pavlova met noten
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 15 gr maizena
- 2 tl citroensap
- snufje zout
- 150 gr suiker
- 75 gr pure chocola
Ganache
- 150 ml slagroom
- 150 gr pure chocola
Topping
- 250 ml slagroom
- 3 el suiker
- geroosterde gemengde noten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150˚C (onder- en bovenwarmte). Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. Voeg halverwege maizena toe (gezeefd), Citroensap, zout en suiker en blijf kloppen tot je stijve pieken hebt.
- Smelt de chocola au bain marie, laat even afkoelen en schep dit losjes door het opgeklopte eiwit. Stop wanneer je een gemarmerd effect ziet, het moet geen egaal bruin mengsel worden. Schep het eiwit op een bakplaat bekleed met bakpapier en maak een vorm met een spatel of een lepel. Rond is het makkelijkste. Maak de laag niet te dun, strijk glad of maak piekjes, net wat je leuk vindt.
- Zet in de oven en draai de temperatuur terug naar 120˚C. Bak in ca. 45 minuten af, maar blijf erbij en check regelmatig of de pavlova niet te bruin wordt. De buitenkant moet stevig aanvoelen. Laat minstens een uur afkoelen en haal dan voorzichtig van de bakplaat.
- Maak de ganache door de slagroom in een steelpannetje te verhitten. Breek de stukjes chocola en doe die in een kom. Laat de slagroom niet koken maar breng tegen de kook aan. Giet de warme slagroom over de chocola heen en roer tot het een glad mengsel is geworden. Laat de ganache afkoelen.
- Klaar om te serveren? Klop de slagroom met suiker stijf. Schep een paar flinke klodders op de pavlova en bestrooi royaal met grofgehakte noten (hazelnoten, walnoten, pecannoten, pistachenoten) Sprenkel er tot slot wat ganache over. Dit gaat het makkelijkste met een kleine spuitzak, maar kan ook met een lepel.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.