Simone's Kitchen

Zoet begin van de week – meringue met cacaonibs en hazelnoten

Chocolade en noten meringue | simoneskitchen.nl

Een zoet begin is het halve werk?

Het is natuurlijk een tikkie maf dat ik – op de dag dat ik begin met I quit sugar – een lekker recept plaats dat bommetje vol met suiker zit. Maar ja, ik redeneer dan maar dat jullie vast niet allemaal gestopt zijn met suiker en ik had deze nog op de plank liggen. Esmee en ik waren vorige week (of is het alweer twee weken geleden) druk met het maken van allerlei lekkers en hadden een flinke hoeveelheid eiwitten over na het maken van de custard voor het vijgentaartje.

En wat doe je met veel overgebleven eiwitten?

En om nou een omelet te bakken met alleen eiwit vind ik gewoon echt niet lekker. Dus werd het al snel meringue.

Meringue met nootjes en chocola | simoneskitchen.nl

Ik vind meringue een van de makkelijkste en lekkerste desserts, maar je moet het wel even tijd gunnen. In mijn geval moet ik het taartje ook de tijd geven om af te koelen want ik wilde het te snel van de bakplaat afhalen en krak zei de schuimlaag. Beetje slagroom eroverheen en je ziet er niks meer van, maar het is wel verstandiger om even te wachten. Door de noten en de toegevoegde cacaonibs in de vulling is het een zwaardere versie dan  een ‘gewone’ meringue. Dat betekent ook dat je hem iets meer tijd moet geven om te garen. En wat langer wachten met optillen dus!

Ik vind een meringue zelf het lekkerste op de dag dat hij gemaakt is. Wil je hem toch bewaren laat dan eerst goed afkoelen en bewaar dan in een luchtdichte trommel. Decoreren met slagroom en dergelijke uiteraard pas vlak voor gebruik.

Chocolade en noten meringue | simoneskitchen.nl

Chocolade en noten meringue | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Meringue met cacaonibs en gehakte hazelnoten

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 7,5 gr maizena
  • snufje zout
  • 1 tl citroensap
  • 75 gr suiker
  • handje hazelnoten geroosterd en gehakt (bewaar een paar voor decoratie)
  • handje cacaonibs

Ganache

  • 100 ml slagroom
  • 100 gr chocola wij gebruikten 85% cacao
  • Extra slagroom voor erop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150˚C.
  • Bereid de meringue door de eiwitten te kloppen. Als ze een beetje stijf worden doe je de maizena (gezeefd), de citroen, zout en suiker erbij en klop tot je stijve pieken hebt.
  • Vouw de gehakte hazelnoten en de cacaonibs erdoorheen.
  • Maak een vorm op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rond is het makkelijkste. Zorg dat het niet te dun is en strijk glad of maak er piekjes in. Wat je maar leuk vind.
  • Zet in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 120˚C
  • De tijd is een beetje afhankelijk van de dikte van je meringue maar kijk na 45 minuten of het niet te bruin wordt. De buitenkant moet stevig aanvoelen.
  • Laat afkoelen en haal voorzichtig van de bakplaat.
  • Maak de ganache door de slagroom in een steelpannetje te verhitten. Laat niet koken maar breng tegen de kook aan.
  • Bedek ondertussen de bovenkant van je meringue met een flinke klodder slagroom.
  • Breek de chocola in stukken en roer de hete slagroom erdoor. Doe de ganache in een spuitzak met klein puntje en decoreer daar je meringue mee.

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Avatar

    Haha, ik haal het ook altijd veel te snel van de plaat. Ziet er heerlijk uit zeg! Ga ik snel eens proberen, als ik eiwitten over heb!

  2. Avatar

    Hahaha! Ja, we konden natuurlijk weer niet wachten! En nu heb ik zin in pavlova!
    Ik vond beide versies lekker. Ik keek zonet nog en bedacht me dat ik écht niet kan kiezen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!