Meestal doe je weinig bijzonders door het eiwit voor het bakken van een pavlova. Maar deze versie van de pavlova met cacaonibs bevat gehakte hazelnoten en cacaonibs door het eiwit heen.

Chocolade en noten meringue | simoneskitchen.nl

Pavlova met cacaonibs

Over het algemeen is het zo dat je een pavlova maakt met het eiwit, de suiker en de maizena. Het is juist de topping waar het verschil in zit. Maar voor deze pavlova met cacaonibs wilde ik weer eens iets anders doen. Ik vouwde de cacaonibs en de gehakte hazelnoten door het geklopte eiwit heen. Hierdoor krijgt de pavlova een totaal andere structuur. Steviger, krokanter en misschien stiekem wel lekkerder.

Extra crunchy

De pavlova met cacaonibs is extra crunchy. Dat zie je ook aan de foto’s terug want het is niet zo glad als een gewone pavlova. Ben je fan van die gladdere structuur dan is het handig om bijvoorbeeld deze pavlova te maken met cranberries. Uiteraard kun je de topping dan aanpassen naar noten en/of cacaonibs.

Meringue met nootjes en chocola | simoneskitchen.nl

Ik vind pavlova een van de makkelijkste en lekkerste desserts, maar je moet het wel even tijd gunnen. In mijn geval moet ik het taartje ook de tijd geven om af te koelen want ik wilde het te snel van de bakplaat afhalen en krak zei de schuimlaag. Beetje slagroom eroverheen en je ziet er niks meer van, maar het is wel verstandiger om even te wachten. Door de noten en de toegevoegde cacaonibs in de vulling is het een zwaardere versie dan  een ‘gewone’ pavlova. Dat betekent ook dat je hem iets meer tijd moet geven om te garen. En wat langer wachten met optillen dus!

Ik vind een pavlova zelf het lekkerste op de dag dat hij gemaakt is. Wil je hem toch bewaren laat dan eerst goed afkoelen en bewaar dan in een luchtdichte trommel. Decoreren met slagroom en dergelijke uiteraard pas vlak voor gebruik.

Je kunt de pavlova op die manier een dag of twee van tevoren maken. Doordat ik hier slechts twee eiwitten heb gebruikt is dit een relatief kleine pavlova.

Chocolade en noten meringue | simoneskitchen.nl
Chocolade en noten meringue | simoneskitchen.nl

Pavlova met cacaonibs en gehakte hazelnoten

Nog geen review
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Een lekker stevige pavlova met cacanoibs en gehakte hazelnoten
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 7,5 gr maizena
  • snufje zout
  • 1 tl citroensap
  • 75 gr suiker
  • handje hazelnoten geroosterd en gehakt (bewaar een paar voor decoratie)
  • handje cacaonibs

Ganache

  • 100 ml slagroom
  • 100 gr chocola wij gebruikten 85% cacao
  • Extra slagroom voor erop

  • Verwarm de oven voor op 150˚C. (oner- en bovenwarmte)
  • Bereid de meringue door de eiwitten te kloppen. Als ze een beetje stijf worden doe je de maizena (gezeefd), de citroen, zout en suiker erbij en klop tot je stijve pieken hebt.
  • Vouw de gehakte hazelnoten en de cacaonibs erdoorheen.
  • Maak een vorm op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rond is het makkelijkste. Zorg dat het niet te dun is en strijk glad of maak er piekjes in. Wat je maar leuk vind.
  • Zet in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 120˚C
  • De tijd is een beetje afhankelijk van de dikte van je meringue maar kijk na 60 minuten of het niet te bruin wordt. De buitenkant moet stevig aanvoelen.
  • Laat volledig afkoelen in de oven en haal voorzichtig van de bakplaat.
  • Maak de ganache door de slagroom in een steelpannetje te verhitten. Laat niet koken maar breng tegen de kook aan.
  • Bedek ondertussen de bovenkant van je meringue met een flinke klodder slagroom.
  • Breek de chocola in stukken en roer de hete slagroom erdoor. Doe de ganache in een spuitzak met klein puntje en decoreer daar je meringue mee.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 414kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 6g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Cholesterol: 28mg | Natrium: 36mg | Kalium: 208mg | Vezels: 3g | Suiker: 33g | Vitamine A: 372IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 38mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.