Simone's Kitchen

Kerstdessert: Pavlova met cranberries

Pavlova met cranberries | simoneskitchen.nl

Een pavlova is zo’n typisch dingetje waar mensen een beetje bang voor zijn. Zo’n grote berg met schuim bakken in de oven klinkt misschien een beetje ingewikkeld maar eigenlijk is het een van de makkelijkste recepten die je voor kerst kunt maken. Je zou het zelfs een paar dagen van tevoren al kunnen bakken, zodat je je echt nergens meer zorgen over hoeft te maken. En eerlijk is eerlijk, dit recept heeft in diverse vormen al wat vaker hier op mijn blog gestaan dus echt nieuw is het niet, maar wel de manier waarop ik hem gemaakt heb. Althans de zijkanten… Ziet er wel gaaf uit vind je niet?

Afgekeken van Call me Cupcake die een soortgelijke pavlova had gemaakt maar dan met kersen. Er stond in het recept niet echt verteld hoe je dat effect kon krijgen maar een beetje creatief denken en voila… Een heuse sjieke pavlova.

pavlova | simoneskitchen.nl

Ter verduidelijking heb ik ook een foto gemaakt van de lege pavlova. Hoe doe je het? Je maakt de pavlova zoals hieronder beschreven. Zorg dat de eiwitten goed stijf zijn want anders lukt dit niet. Vervolgens maak je een hoge berg op je bakplaat. Zorg dat het een beetje rond is en gebruik een spatel om de zijkanten glad te strijken en van binnenuit de zijkanten iets op te duwen zodat de randen wat boller worden. Je kunt in het midden een beetje een holletje maken, dat is straks makkelijker met vullen.

Neem nu een lepel. Niet te groot. Ik gebruikte hiervoor een dessertlepel. Strijk nu langs de kanten van beneden naar boven en ga het hele ding rond… Doe nu in de oven en bak zoals volgens het recept en je hebt een fancy pavlova. Nou ja dat vind ik dan toch wel.. 😉

Pavlova met cranberries | insimoneskitchen.com

Pavlova met cranberries | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Pavlova met cranberries

Voor de cranberry compote gebruikte ik mijn recept voor cranberry saus en zeefde het niet zodat je een grovere structuur overhoud.
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 225 gr suiker
  • 6 tl maizena
  • 1 tl witte balsamico of witte azijn
  • 250 ml slagroom
  • cranberry compote

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 150C.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een vetvrije klopper tot zachte pieken. Voeg al kloppend langzaam de suiker toe tot de meringue glanzend is en stijve pieken vormt.
  • Doe de maizena door een zeef en vouw dit met een spatel door de eiwitten samen met de azijn.
  • Op een bakplaat met bakpapier leg je het eiwit ongeveer in een cirkel van 18 cm diameter en duw je de zijkanten iets boller met een spatel. Terwijl je dit doet maak je een holletje in het midden. Strijk de zijkanten van de meringue een beetje glad met de spatel en maak de strepen met een dessertlepel.
  • Zet je pavlova in de voorverwarmde oven.
  • Zet direct de oventemperatuur naar 120 C en laat de pavlova er een uur in staan. Doe de oven uit en laat volledig afkoelen in de oven.
  • Als het eenmaal afgekoeld is kun je de pavlova voorzichtig van het bakpapier afhalen en op een mooie schaal leggen en decoreren met de geklopte slagroom en de cranberry compote
Gang: Dessert
Trefwoord: eiwit

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

14 comments

  1. Avatar

    Ik vind pavlova altijd zo leuk om te maken! En als je het met geduld doet is er eigenlijk niets moeilijks aan. Deze met cranberries is natuurlijk wel helemaal geweldig voor de kerst!

  2. Avatar

    Wat een leuk idee!! En heus niet alleen voor de kerst hoor! 😉

  3. Avatar

    Tja, met een pavlova kun je natuurlijk nooit stuk gaan!
    Ik denk dat ik nu tot aan kerst blijf dromen over dit toetje 😉

  4. Avatar

    ps.. wat heb je trouwens een geweldig kerstlogo! 🙂

  5. Pingback: Kerstdessert : Pavlova met candycanes | Simone's Kitchen

  6. Avatar

    I have no idea why I’ve never tried a pavlova, because they are so beautiful. Yours looks gorgeous! <3

  7. Avatar

    Klopt het dat je voor dit gerecht de cranberries niet pureert, aan het plaatje te zien lijken de bessen nog redelijk intact. Groet

  8. Avatar

    Bedankt voor de snelle reactie!

  9. Pingback: Kerstdessert : Pavlova met candycanes | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!