Deze lekkere beenham met ovengroente maak je heel makkelijk als hoofdgerecht. Ideaal voor de kerstdagen, de paasdagen of voor wat voor andere feestelijke gelegenheid je maar wilt.

Heerlijke beenham met ovengroente

Makkelijk recept met beenham

Hoewel ik koken echt een van de leukste dingen vind om te doen, is het soms ook heel fijn als een gerecht eenvoudigweg weinig tijd kost. Een beenhammetje is dan vaak een goede keus. In dit geval koos ik voor een beenham met ovengroente. Dat kan natuurlijk afhankelijk van het seizoen verschillen. Je kunt het beste de beenham en de ovengroente apart van elkaar bereiden. Op die manier weet je zeker dat ze beiden goed gaar zijn.

Natuurlijk is het essentieel dat je een goede beenham uitkiest. Ik ga het liefst voor eentje met nog wat vet eraan. Veel van de beenham die je kunt kopen in de supermarkt is heel droog. Dat is jammer want het bakken in de oven zorgt er dan voor dat de ham nog droger wordt. Je gebruikt namelijk een al voorgegaarde beenham. Dat is belangrijk om te weten voor dit recept.

Deze kun je goed vinden tijdens de feestdagen zoals pasen en kerst, maar je kunt er ook om vragen bij je slager. Sommigen hebben zelfs een beenham waar nog een bot in zit. Dat zorgt ook weer voor extra smaak.

Menu met beenham met ovengroente, en nog zijgerechten

Voorgegaard of niet

Natuurlijk kun je kiezen voor een ongegaarde beenham. Die zijn wat lastiger te vinden en hou er dan goed rekening mee dat de ham lang genoeg moet garen. Hoe lang is afhankelijk van de dikte van de ham en het gewicht. Vraag je slager voor een richtlijn zodat je een beginpunt hebt. Maar een vleesthermometer is altijd een goed idee als je rauw vlees gaat bereiden.

Hier gaat het met name om de glazuur waarmee je de ham bestrijkt en daarna afbakt in de oven. Door het bakken wordt de ham warm natuurlijk en krijg je een heerlijk zoet laagje om de ham heen. Deze kun je vervolgens warm of koud serveren. En ook leftovers zijn ideaal om te gebruiken in salades of op een lekkere sandwich. Ik serveer beenham graag met cranberrysaus.

Deze beenham met de geroosterde groente is ideaal als feest maaltijd, als je vrienden over de vloer hebt of gewoon als je jezelf wilt verwennen. Als je het combineert met de zalmtartaar met rucola olie (vervang de creme fraiche voor mayonaise als je het paleo wilt houden), de pompoen pannacotta en de pittige bubbels heb je een compleet menu zonder dat het je uren in de keuken kost!

Menu overzichtsfoto 2

Beenham met geroosterde groente

3.94 van 16 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenKerst

Je kunt dit beenhammetje zowel koud als warm eten. Heb je wat over? Dan is het ook erg lekker door een salade de volgende dag.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 45 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 el kokosolie
  • 750 gr beenham gegaard, liefst met vetrand

Marinade

  • 1 tl honing
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 el olijfolie

Groentes

  • 250 gr bimi asperge broccoli
  • 250 gr spruitjes gehalveerd
  • 75 gr amandelen blank
  • 2 el olijfolie

  • Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
  • Verhit een koekenpan en bak de beenham eerst met kokosolie even goed aan.
  • Doe over in een ovenschotel en maak de saus door de honing, balsamico en olijfolie met elkaar te mengen. Strijk dit over de beenham heen en zet in de oven.
  • Herhaal het bestrijken om de 10 minuten en draai halverwege het beenhammetje even om zodat alle kanten bestreken worden. Bak het beenhammetje ongeveer 45 minuten. Korter kan ook. Onthoud dat de ham al gaar is, maar je wilt het wel door en door laten verhitten.
  • Doe de groenten in een ovenschaal en besprenkel met de 2 el olijfolie. Bestrooi met peper en zout en de amandelen en rooster in de oven voor ongeveer 30-45 minuten.
  • Serveer het beenhammetje op een grote schaal met de groenten en amandelen eromheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 787kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 49g | Vet: 58g | Verzadigd vet: 17g | Meervoudigd onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 31g | Transvet: 1g | Cholesterol: 116mg | Natrium: 2260mg | Kalium: 918mg | Vezels: 5g | Suiker: 7g | Vitamine A: 1574IU | Vitamine C: 110mg | Calcium: 134mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.