Vandaag een heel ouderwets gerecht van haricots verts met spek. Althans ik vind dat echt wel het ultieme retro gerecht. Typisch iets wat mijn oma vroeger met kerst op tafel zette. Hahaha. Maar retro is weer hip en hoe je het ook went of keert, het is wel gewoon een lekker eenvoudig bijgerechtje voor aan de kersttafel.

haricots verts met spek

Haricots verts met spek

Voor dit lekkere kerst bijgerecht kun je natuurlijk ook sperziebonen gebruiken die wat langer zijn. Hou dan wel rekening met mogelijk een ietsje langere kooktijd aangezien sperziebonen over het algemeen een tikkeltje dikker zijn. Omdat haricots verts wat langer zijn, is het net wat makkelijker om die te gebruiken. Maar beide kan. Tijdens de feestdagen kun je meestal overal wel haricots verts vers vinden.

Je kookt ze eerst gaar, want in de koekenpan gaan ze niet garen en als er iets niet lekker is, dan is het ongare bonen. Vind ik in ieder geval. Schijnt ook nog ongezond te zijn (heb ik me laten vertellen). De bonen laat je goed uitlekken in een vergiet en dan gaat het inrollen beginnen.

haricots verts met spek

Inrollen

Om de haricots verts met het spek in te rollen is het handig om van die lange plakken ontbijtspek te gebruiken. Ik gebruikte per rolletje ongeveer 5 haricots verts en rolde daar een plakje spek omheen. Ik heb ze vastgebonden met een klein stukje keukentouw om te voorkomen dat ze los gaan in de koekenpan. Je kunt ze voor serveren eventueel al losknippen of je kunt het je gasten aan tafel zelf laten doen. Ik vond het wel gezellig staan, maar je kunt het natuurlijk niet eten dus misschien niet zo handig.

Je verhit een koekenpan met boter en olijfolie. Door de olie verbrand de boter minder snel. Voeg tijm en knoflook toe aan de pan en laat dit heel even meebakken. Dan voeg je de rolletjes toe en je bakt de haricots verts met spek tot ze goudbruin zijn. Serveer ze meteen.

Voorbereiden

Wil je je bijgerecht al van tevoren voorbereiden dan kun je het klaarmaken tot de gekookte haricots verts in het spek zijn gewikkeld. Je hoeft ze dan alleen nog af te bakken. Hou er wel rekening mee dat ze in dat geval ook nog even goed opgewarmd moeten worden dus zet de pan ietsje lager zodat ze wat langer kunnen verhitten.

haricots verts met spek
haricots verts met spek

Haricots verts met spek

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenFranse keuken

Lekker retro is dit gerecht van haricots verts met spek. Lekker als bijgerecht tijdens de kerstdagen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g haricots vert schoongemaakt, niet klein gesneden!
  • 100 g ontbijtspek in lange plakken
  • 2 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 2 takjes verse tijm blaadjes gerist
  • 2 teentjes knoflook

  • Kook de haricots verts gaar in ongeveer 10-15 minuten.
  • Giet af en laat iets afkoelen. Pak nu elke keer ongeveer 5 haricots verts en wikkel daar een plakje ontbijtspek omheen. Gebruik eventueel keukentouw om het vast te maken of een prikkertje. (Touwtje blijft het beste zitten)
  • Verhit nu een koekenpan op medium vuur met de boter en olijfolie. Voeg de knoflook en de tijm toe en bak dit even mee. Zet het vuur iets lager zodat de knoflook niet verbrand.
  • Voeg de haricots verts rolletjes toe en bak tot het spek goudbruin is. Serveer meteen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 153kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 8g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 15mg | Natrium: 554mg | Kalium: 275mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1064IU | Vitamine C: 17mg | Calcium: 53mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.