Heerlijke mango mousse – perfect als feestelijk dessert
Tijdens de feestdagen wil je graag een dessert dat je van tevoren kunt klaarmaken en waar je vervolgens niet meer over hoeft na te denken. Met deze heerlijke mango mousse is dat een fluitje van een cent!
Mango mousse
Als je me al wat langer volgt dan weet je misschien dat ik dol ben op chocolade mousse. Maar dat wil soms nog wel eens een tikkie aan de heftige kant zijn na een uitgebreid kerstdiner. Dan wil je liever iets wat een beetje frisser is en niet zo enorm machtig. Dan komt deze mango mouse ineens heel erg goed van pas.
Rijpe mango
Om te beginnen heb je voor de mango mousse natuurlijk mooi rijpe mango’s nodig. Of je kunt voor gemakkelijk gaan en kiezen voor mango blokjes uit de vriezer. Dan weet je in ieder geval zeker dat ze goed rijp zijn. Wel even laten ontdooien uiteraard maar dat is wel de makkelijkste manier.
Mango mousse
Deze mango mousse kun je al geheel van tevoren klaar maken. De smaken zijn heel vriendelijk voor iedereen. Ik ken althans weinig mensen die geen mango lusten. Dus zowel geschikt voor kinderen, als voor volwassenen.
We waren naar de Beverwijkse bazaar geweest en na een praatje met de groenteman bood hij ons een hele kist met mango aan voor € 1,-. Dat was natuurlijk te mooi om te laten liggen, dus wij met de mango’s naar huis.
Nu kregen we die mango’s zo goedkoop voor een reden natuurlijk want ze waren flink rijp en moesten liefst diezelfde dag nog bereid worden.
Het kan soms voorkomen dat mango’s tegen te rijp aanzitten en dan een tikkeltje aan de melige kant zijn. In dat geval heb ik gemerkt dat het helpt om een beetje limoensap aan de mango mousse toe te voegen. Dat zorgt voor wat frisheid en dan heb je geen last meer van die melige smaak.
Als de mango’s rijp zijn zullen ze waarschijnlijk ook zoet genoeg zijn, maar is dat – om wat voor reden dan ook – niet het geval dan kun je er nog wat suiker aan toevoegen.
Kloppen van de eiwitten voor de mango mousse
De mango mousse wordt luchtig door het kloppen van het eiwit. Het is dus belangrijk dat je de eiwitten er voorzichtig doorheen vouwt, zodat ze hun luchtigheid behouden.
Hoewel het geserveerd wordt in een glas doe ik er toch 2 blaadjes gelatine door voor de stevigheid. Dat is niet genoeg om het te jelly-achtig te maken maar wel net genoeg voor wat stevigheid.
Laat de mousse liefst een paar uur in de koeling opstijven, al is het niet meteen noodzakelijk. Kun je niet wachten dan is het per direct eetbaar, maar het wordt nog beter als je het even laat staan.
Ideaal dus voor een kerstdessert want je kunt het gerust uren van tevoren klaar maken! En zeker tijdens de kerstdagen telt gemak voor twee!
Eenvoudige en snelle mango mousse
Benodigdheden
- 6 glazen
Ingrediënten
- 2 flinke mango’s of drie kleintjes
- 1 tl limoen optioneel
- 6-7 el suiker als de mango niet zo zoet is
- 1 eiwit
- 2 gelatine blaadjes
- 200 ml slagroom
- handvol pistache nootjes om te serveren
- 150 ml slagroom extra om te serveren
- granaatappelpitjes om te serveren
Instructies
- Snij de mango's en doe al het vlees in de bak van een staafmixer of keukenmachine. (zonder de pit en schillen!) Pureer tot het glad is. Proef even hoe het smaakt: zoet genoeg? Dan geen extra suiker. Beetje zuur? Dan suiker toevoegen. Beetje melig? Dan limoen toevoegen.
- Klop het eiwit tot schuimig en voeg dan de suiker toe indien je die gebruikt. Klop tot het eiwit stijf is.
- Doe de blaadjes gelatine in een kom en dek deze af met koud water. laat minimaal 5 minuten weken in het water. Knijp dan uit en los ze op een in pannetje met twee el heet water (niet kokend!) Roer tot het opgelost is en roer dan door de mango puree.
- Klop 200 ml room tot zachte pieken (met of zonder suiker, jouw keus!) Roer 4 el van de room door mango, doe dan de rest erbij. Roer goed door voeg dan het eiwit toe en vouw dit door de mango puree. Schep in 6-8 glazen en zet ze in de koeling om op te stijven. Minimaal 3-4uur.
- Om te serveren; klop de extra slagroom en garneer de mousse met de slagroom en de pistache of de granaatappelpitjes
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Snelle en makkelijke vegan mango kokosroom | Simone's Kitchen
Hoeveel gram mango heb je ongeveer nodig? Ik zou graag diepvriesmango willen gebruiken, kan dat?
Diepvriesmango gebruiken kan zeker, dat is geen probleem. Ik denk dat je qua hoeveelheid op ongeveer 450-500 gram mango moet zitten.
Ik ga dit ook proberen, samen met enkele andere desserts van je. Lijken me allemaal zo lekker’ en gemakkelijk om te maken.
De mango’s echt niet schillen? Dit lijkt me raar Simone
De schillen moet je niet gebruiken hoor! Staat in het recept 🙂 Je kunt ze schillen en dan in stukken snijden of doorsnijden en dan uitlepelen. Wat je zelf het makkelijkste vind. Succes!
Oké. Ik ga goed. Als voorgerecht de zalmterrine van jou en Esmée. Als nagerecht deze mangomousse en de chocolade bailymousse van Esmée. Ga zo verder en ik heb mijn kerstmenu bij elkaar haha.
Goed bezig Anita! Dat gaat helemaal goed komen denk ik zo!
Het water loopt me in de mond bij het zien van dit heerlijke toetje. De nieuwe foto’s zijn schitterend maar ik vind de oude foto ook al super mooi.
Nee joh… 🙂 Haha… nou ja smaken verschillen natuurlijk en grote kans dat ik de nieuwe over tien jaar ook vreselijk vind. Zo gaat dat nou eenmaal!
Prachtige foto’s weer! Je ziet wel duidelijk verschil met de oude foto, maar stiekem was die ook al heel erg goed hoor!
Dankjewel en neeee, echt niet! Dat groene kleedje…! 🙁