Deze combinatie van pannacotta met lekker frisse rabarber is een match made in heaven. Ik maakte een geleilaagje bovenop de pannacotta met de rabarber maar je kunt het ook eenvoudiger houden en de pannacotta serveren met gekookte rabarber.

rabarber pannacotta | simoneskitchen.nl

Pannacotta met rabarber

Pannacotta was ooit een van mijn allereerste pogingen tot het maken van een technisch ingewikkeld dessert. Bleek achteraf helemaal niet zo technisch ingewikkeld te zijn overigens, maar na die eerste poging was ik wel meteen hooked. Zo lekker! Ik vond wel dat het geheel nogal zwaar op de maag lag. En dus maakte ik een citroen karnemelk pannacotta die een stuk frisser was.

Voor deze pannacotta met rabarber gebruikte ik ook weer karnemelk. Ik krijg regelmatig van mensen de vraag of het niet zonder die karnemelk kan. Niet iedereen is fan van karnemelk, maar in de combinatie met slagroom is de karnemelk echt niet overheersend en zorgt vooral voor een lekker fris accentje. Maar verplicht is het niet natuurlijk. Je kunt de karnemelk ook vervangen door gewone melk. Of neem wat meer slagroom en voeg daar gewone melk aan toe. Zolang het totaal van de slagroom en melk maar gelijk is aan het origineel.

Met rabarber

Voor de rabarber had ik dit keer bedacht dat ik een soort fancy versie ging maken met een geleilaagje van rabarbersap. Dus ik had de rabarber gemaakt en die vervolgens door een passeerdoek gehaald. Zie de foto hieronder. Eerlijk gezegd werkte dat natuurlijk voor geen meter want de rabarber was veel te dik of de doek veel te fijn. Who knows. Dus er kwam niet perse heel veel uit.

Achteraf gezien had ik er beter voor kunnen kiezen om de rabarber te pureren met de staafmixer en die vervolgens dan door een grove zeef te halen. Maar goed, aldoende leert men zeggen ze nietwaar?

Pannacotta met rabarber - passeerdoek
Rabarber in de passeerdoek

Serveren

Ik koos ervoor om de rabarber dus als laagje in het glas erbij te doen. Maar de volgende keer ga ik het gewoon erbij serveren. In dit geval maakte ik de pannacotta met rabarber in een glas. Lekker makkelijk als je bang ben dat het niet goed gaat met het storten van de pannacotta en met een laagje erop ziet het er wel extra feestelijk uit.

Rabarber pannacotta | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Rabarber pannacotta

Romige pannacotta met lekker frisse rabarber. Match made in heaven als je het aan mij vraagt!
Voorbereidingstijd: 20 min
Koelkast: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 20 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 60 ml citroensap vers
  • 3,5 blaadje gelatine
  • 280 ml slagroom
  • 120 gr suiker
  • 1 1/2 eetlepel fijn geraspte citroenschil
  • 470 ml karnemelk
  • 1 vanillestokje het merg
  • kaneelstokje

Gelatinelaagje met rabarber

  • 500 gr rabarber
  • 1 blaadje gelatine ongeveer 1,5 gram
  • suiker

Instructies

  • Doe de blaadjes gelatine in een kom met koud water en leg ze er een voor een in (anders gaan ze aan elkaar plakken en worden niet zacht). Laat dit minstens 5 minuten staan.
  • In de tussentijd breng je de slagroom, suiker en het citroensap langzaam tegen de kook aan in een zware steelpan. Blijf net zolang roeren tot de suiker is opgelost. Verwijder dan van het vuur.
  • Knijp de blaadjes gelatine goed uit en roer ze door het hete roommengsel tot alles goed is opgelost. Roer de karnemelk en het merg van het vanillestokje erdoor tot alles goed gemengd is.
  • Schenk het mengsel in glazen, ramekins of custard vormpjes. Je kunt hier alles voor gebruiken; ligt een beetje aan hoe je het wilt presenteren! Bedek met een stukje plastic en zet minstens vier uur in de koelkast. Liefst een hele nacht als je die tijd hebt. Laat het in ieder geval genoeg opstijven voor je het rabarber laagje maakt.

rabarber

  • Maak de rabarber schoon en snijd het in stukken van ongeveer 2 cm. Haal de boven en onderkanten van de rabarberstelen af en gooi die weg.
  • Zet de rabarber op met een klein beetje water, een kaneelstokje en wat suiker. Doe er niet teveel suiker in want afhankelijk van hoe zuur de rabarber is kun je meer of minder toevoegen. Proef als de rabarber zacht begint te worden.
  • Verwijder het kaneelstokje als de rabarber gaar is en haal het door een zeef zodat je alleen het vocht overhoudt.
  • Week 1 gelatineblaadje in koud water terwijl je de rabarber een klein beetje verwarmt zodat de gelatine oplost. Hoeft zeker niet te koken!!
  • Zodra het warm genoeg is los je de gelatine op en laat het mengsel een beetje afkoelen voor je het over de opgesteven pannacotta giet. Maak een mooi laagje en zet meteen weer in de koelkast om verder op te stijven.
  • Om de vormpjes te storten maak je een bak met heet water. Hou elk vormpje ongeveer 10 seconden in die bak (uiteraard zorg dragend dat het niet IN je vormpje terecht komt) Zodra je ziet dat de zijkanten iets smelten haal je het eruit en zet hem opgekeerd op een schotel of bord. Schud hem in 1 keer flink naar beneden en als het goed is laat het meteen los.
Gang: Dessert
Keuken: Feest
Trefwoord: karnemelk, rabarber, slagroom

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 311kcal, Koolhydraten: 30g, Eiwit: 5g, Vet: 20g, Verzadigd vet: 12g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g, Cholesterol: 62mg, Natrium: 101mg, Kalium: 405mg, Vezels: 2g, Suiker: 26g, Vitamine A: 908IU, Vitamine C: 13mg, Calcium: 197mg, Ijzer: 0.3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer pannacotta recepten

Delen is fijn!