Simone's Kitchen

Pannacotta met rabarber

rabarber pannacotta | simoneskitchen.nl

Pannacotta met een laagje rabarber

Zuivel…. wie houdt er nou niet van zuivel? (ok, even niet de mensen met een lactose intolerantie of andere vervelende zuivel gerelateerde ziekte in ogenschouw genomen natuurlijk) Heerlijk romige slagroom, de friszure smaken van karnemelk of een heerlijk glas ijskoude melk op een warme zomerdag…. Hmm, ik ben er gek op. Vreemd genoeg hoor je de heren geleerden elkaar altijd tegenspreken; de een zegt dat zuivel gezond is, de ander zegt dat het juist weer heel ongezond is. Hoe dan ook; ik vind het lekker dus heb ik besloten dat het gezond is… Of dit recept zo heel erg gezond is… dat valt dan weer te betwijfelen, maar het is in ieder geval superlekker!

Het thema zuivel is tevens het thema van het foodblogevent van deze maand. Met de enorme hoeveelheid aan challenges die over de hele wereld plaatsvinden op de diverse foodblogs vergeet je bijna nog wel eens dat er in Nederland ook een heel leuk evenement elke maand plaats vind en wat ik heb begrepen is het tijd dat er ook hier wat meer aandacht aan wordt besteed. Dus hup allemaal een lekker zuivel recept maken en posten voor 31 mei! Je vind alle details over het evenement van deze maand op het Marsepeinblog.

Dan over naar dit lekkere dessert. Ik heb voor het bovenste gelei laagje de rabarber door een passeerdoek gezeefd en dat was misschien iets teveel van het goede. Volgende keer neem ik hier een gewone zeef voor want de doek was echt te fijn. Maar het was onderdeel van ons black box avontuur dus ik moest de doek gebruiken.. 🙂

Pannacotta met rabarber - passeerdoek
Rabarber in de passeerdoek

Voordat ik de rabarber erin deed had ik ook nog gepureerd in de blender. Zag er dan ook niet uit, maar was wel heel erg lekker uiteindelijk!

Hier het volledige recept!

Rabarber pannacotta | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Rabarber pannacotta

Voorbereidingstijd: 20 min
Koelkast: 4 uur
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 60 ml vers citroensap
  • 3,5 blaadje gelatine
  • 280 ml slagroom
  • 120 gr suiker
  • 1 1/2 eetlepel fijn geraspte citroenschil
  • 470 ml karnemelk
  • 1 vanillestokje het merg
  • Gelatinelaagje met rabarber
  • 500 gr rabarber
  • suiker
  • kaneelstokje

Instructies

  • Doe de blaadjes gelatine in een kom met koud water en leg ze er een voor een in (anders gaan ze aan elkaar plakken en worden niet zacht). Laat dit minstens 5 minuten staan.
  • In de tussentijd breng je de slagroom, suiker en het citroensap langzaam tegen de kook aan in een zware steelpan. Blijf net zolang roeren tot de suiker is opgelost. Verwijder dan van het vuur.
  • Knijp de blaadjes gelatine goed uit en roer ze door het hete roommengsel tot alles goed is opgelost. Roer de karnemelk en het merg van het vanillestokje erdoor tot alles goed gemengd is.
  • Schenk het mengsel in glazen, ramekins of custard vormpjes. Je kunt hier alles voor gebruiken; ligt een beetje aan hoe je het wilt presenteren! Bedek met een stukje plastic en zet minstens vier uur in de koelkast. Liefst een hele nacht als je die tijd hebt. Laat het in ieder geval genoeg opstijven voor je het rabarber laagje maakt.
  • Rabarber.
  • Maak de rabarber schoon en snijd het in stukken van ongeveer 2 cm. Haal de boven en onderkanten van de rabarberstelen af en gooi die weg.
  • Zet de rabarber op met een klein beetje water, een kaneelstokje en wat suiker. Doe er niet teveel suiker in want afhankelijk van hoe zuur de rabarber is kun je meer of minder toevoegen. Proef als de rabarber zacht begint te worden.
  • Verwijder het kaneelstokje als de rabarber gaar is en haal het door een zeef zodat je alleen het vocht overhoudt.
  • Week 1 gelatineblaadje in koud water terwijl je de rabarber een klein beetje verwarmt zodat de gelatine oplost. Hoeft zeker niet te koken!!
  • Zodra het warm genoeg is los je de gelatine op en laat het mengsel een beetje afkoelen voor je het over de opgesteven pannacotta giet. Maak een mooi laagje en zet meteen weer in de koelkast om verder op te stijven.
  • Om de vormpjes te storten maak je een bak met heet water. Hou elk vormpje ongeveer 10 seconden in die bak (uiteraard zorg dragend dat het niet IN je vormpje terecht komt) Zodra je ziet dat de zijkanten iets smelten haal je het eruit en zet hem opgekeerd op een schotel of bord. Schud hem in 1 keer flink naar beneden en als het goed is laat het meteen los.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Avatar

    Jaaa!! Je bent de eerste!
    Wat een lekker recept, die bewaren we.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!