Citroen karnemelk pannacotta
Een lekker frisse pannacotta is deze citroen karnemelk pannacotta met een heerlijke bramen coulis erover. Super makkelijk en zo lekker!

Citroen karnemelk pannacotta
De allereerste keer dat ik een pannacotta at was tijdens een kooksessie met een Italiaanse. Zij maakte de gerechten en ik zette die vervolgens op de foto. En natuurlijk moest er na afloop het nodige geproefd worden. Ik vond de pannacotta super lekker. En wilde natuurlijk ook een keer zelf aan de slag hiermee.
Ik kocht een boekje over pannacotta’s bij bol en was eigenlijk nogal teleurgesteld toen bleek dat er geen goede foto’s in het boekje stonden. Eigenlijk amper foto’s behalve wat mislukte exemplaren die eruit zagen alsof ze met een compact camera waren genomen. Een kookboek zonder foto’s? Ik kan er niet zo goed aan wennen.
Dan maar zelf aan de slag
De recepten klonken echter wel lekker dus het leek me een goed moment om eens zelf wat van die pannacotta’s op de gevoelige plaat vast te leggen. Deze is alweer een flink aantal jaren geleden maar nog steeds een van mijn favoriete smaken. Inmiddels is de collectie pannacotta’s hier op de site enorm gegroeid. Van pindakaas pannacotta’s tot pannacotta’s met mango, yoghurt, nou ja, echt teveel om op te noemen. Zelfs paleo pannacotta want ja je kunt een pannacotta ook maken met kokosmelk. Ideaal als je een lactose intolerantie hebt bijvoorbeeld. Zoek maar eens op pannacotta op de site, dan vind je ze allemaal.
Lekker fris
Persoonlijk vind ik de traditionele pannacotta te romig. Wel lekker maar ik vind juist het frisse van deze citroen karnemelk pannacotta echt heel lekker. Ik maakte het dit keer met een bramen coulis (ander woord voor gepureerd fruit) Maar als je makkelijk wilt doen kun je ook een flesje tova kopen. Klinkt als heiligschennis maar ik vind dat dan weer wel heel lekker. Sorry.. 🙂
Op zoek naar nog meer lekkere pannacotta recepten? Check dan ook eens deze met granaatappel of met mango en licor43!

Storten van de pannacotta
Maak je de citroen karnemelk pannacotta dan komt er een moment dat ze uit het bakje gehaald moeten worden. Altijd een spannend moment. Ik gebruik als vormpjes dunne aluminium bakjes. Die zijn speciaal voor pannacotta gemaakt, maar je kunt het natuurlijk ook op safe spelen en eenvoudigweg de pannacotta serveren in glazen zoals ik hier ook deed met de pannacotta met stoofpeertjes.
Wil je ze wel omkeren dan is dat het makkelijkste als je een bakje met heet water neemt. Je dompelt het vormpje hier tot aan de rand in (zorg dat het water natuurlijk niet in het bakje terecht komt) en je laat het een paar seconden in het hete water. Zorg dat je een schoteltje klaar hebt. Leg het schoteltje nu op je vormpje. Draai om terwijl je het met twee handen goed vasthoudt en schud een of twee keer flink. Als het goed is hoor je nu een plop. Je haalt vervolgens voorzichtig het vormpje van de pannacotta af en voila.
Citroen karnemelk pannacotta
Benodigdheden
- 6 pannacotta vormpjes
Ingrediënten
- 60 ml vers geperste citroensap
- 3,5 blaadje gelatine
- 350 ml slagroom
- 100 gr suiker
- 1,5 tl citroenrasp
- 500 ml karnemelk
- 1/2 tl vanille extract
- 1 maal frambozen coulis zie hieronder
Frambozen coulis
- 300 gr frambozen vers of ontdooid
- 3 el suiker
Instructies
- Doe citroensap in een kleine kom. Zet de gelatine blaadjes even in de week in koud water voor minimaal 5 minuten
- In de tussentijd breng je de room, suiker en citroensap tegen de kook aan in een medium steelpannetje. Roer tot de suiker is opgelost. Verwijder van het vuur en doe het citroenrasp en de uitgeknepen gelatine erbij. Roer tot de gelatine is opgelost. Roer de karnemelk en de vanille erdoor.
- Schenk het mengsel vervolgens in 8 pannacotta vormpjes of wat je dan ook wilt gebruiken om het te serveren. Dek losjes af met plastic folie en zet minimaal voor vier uur in de koeling om op te stijven.
- Om de pannacotta om te draaien hou je het bakje even heel kort in een bak met heet water tot je ziet dat de randen iets los laten. Keer dan om op een bord en schud in een keer de pannacotta eruit.
Frambozen coulis
- Doe de frambozen met de suiker in een schaaltje en pureer met een vork of doe het in een blender en draai even kort.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Pannacotta met mango en licor43 | Simone's Kitchen
Hoi Simone,
Dit ziet er heerlijk uit en ik zou het graag maken. Ik kwam alleen een onduidelijkheid tegen.
In de beschrijving staat 2x dat je het citroensap erbij moet doen, ik denk dat je 1x sap en 1x rasp bedoelt, maar welke is welke?
In de tussentijd breng je de room, suiker en citroensap tegen de kook aan in een medium steelpannetje. Roer tot de suiker is opgelost. Verwijder van het vuur en doe het citroensap en de uitgeknepen gelatine erbij.
Alvast bedankt voor je reactie!
He Nicole!
Ah ja dat moet de tweede keer citroenrasp zijn en geen sap. Ik heb het al aangepast! De eerste keer is dus sap en de tweede keer rasp.
Hoi Simone,
Wat fijn dat jij deze nobele taak op je hebt genomen